URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2021, 19:50

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, două vizite în săptămâni consecutive în Bihor. Ce lucrări a inspectat (FOTO)

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, două vizite în săptămâni consecutive în Bihor. Ce lucrări a inspectat (FOTO) (foto: Facebook, Cseke Attila)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul bihorean Cseke Attila, care conduce Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a făcut două vizite în două săptămâni consecutive în Bihor, judeţul său natal.

Pe 9 ianuarie a inspectat şantierul Sălii Polivalente din Oradea, în timp ce pe 16 ianuarie a vizitat vechea moară din Valea lui Mihai, aflată în proces de reabilitare şi transformare în cămin cultural. 

Sala Polivalentă, gata în vară

La prima vizită oficială în calitate de ministru al Dezvoltării, Cseke Attila s-a dus, sâmbătă, 9 ianuarie, pe şantierul Sălii Polivalente din Oradea, alături de primarul municipiului, Florin Birta. Ulterior, Cseke a transmis că sala va fi gata la sfârşitul verii. 

"Centrul sportiv cu o capacitate de 5.000 de locuri va găzdui, printre altele, meciuri de volei, baschet sau handbal şi evenimente mari. În afară de spaţiul dedicat competiţiilor sportive şi publicului, clădirea va fi dotată cu vestiare, şi sală mass-media. Lucrările au fost finalizate în proporţie de şaptezeci la sută, iar valoarea totală a investiţiei este de 112 milioane de lei. Sala de sport va fi finalizată şi predată la sfârşitul verii", a precizat ministrul Dezvoltării, după vizita în teren.

Amintim că lucrarea este co-finanţată de Compania Naţională de Investiţii, cu fonduri dintr-un program al MDLPA, şi Primăria Oradea.  

Moara veche, centru cultural

Sâmbătă, 16 ianuarie, Cseke Attila s-a dus în Valea lui Mihai, la fosta moară "Gizella", care se află în proces de reabilitare şi transformare în centru cultural, din fonduri asigurate de Ministerul Dezvoltării. Moara a fost ridicată pe vremuri de familia poetei americane Louise Glűck, laureata din acest an a premiului Nobil pentru Literatură. 

"Lucrările aşezământului cultural din oraşul Valea lui Mihai avansează. Vechea moară va fi reconstruită. Finanţarea necesară, în valoare de 4,7 milioane de lei, este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Va fi creat un nou cămin cultural cu 206 de locuri, vestiare pentru artişti, garderobă pentru public, casă de bilete, spaţiu expoziţional, un atelier de creaţie şi o bibliotecă", a transmis ministrul după vizita de sâmbătă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Despre ce dezvoltare-cercetare vorbim?
Da ce are ministerul dezvoltarii cu vechitura de moara? A ca propitara este unguroaica? Da, in loc sa auzim de autostrazi si noi obiective economice astia de la dezvoltare se ocupa de cladirile unguresti! Sa vedem CINE este acualul proprietar al stabilimentului, este interesant de stiut! O sa fie un mare FAS guvernarea asta pestrita care se ocupa de orice vrea muschiul lor numai de caietul de sarcini al functiei bugetare nu! As a facut si BaciuKiss cand era la judet, a reparat tot felul de demolaturi unguresti(ca cea ce se vede in poze) pe banii de la buget si dupa aia le-a retrocedat reparate urgent unor propiatari de origine ariana! Procedura este cunoscuta, mai stiu de ceva grajduri din chirpici care au fost declarate palate si reparate pe fonduri transfrontaliere fiind luate in concesiune pe 5 ani de primaria din localitatea respectiva dupa care revin ca si palat proprietaruluoi. Palatul avea 120mp suprafata construita SI DESFASURATA.. Despre ce vorbim? Despre dezvoltare si cercetare? O mizerie ce face hudmr la guvernare,
Postat 17 Ianuarie 2021, 21:06 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON