URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2023, 10:25

Mini-grădină, maxi-rezultat: Cum poți avea o grădină colorată în fiecare anotimp, chiar și într-un spațiu mic?

Mini-grădină, maxi-rezultat: Cum poți avea o grădină colorată în fiecare anotimp, chiar și într-un spațiu mic? SE POATE. Cu puțină imaginație și muncă, orice scuar, cât de mic, se poate transforma într-o grădină plăcută privirii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ghiocei, primii care apar în grădină primăvara ar trebui să fie... grădinarii. Sezonul în care natura renaşte este şi cel în care poate începe amenajarea unei grădini colorate şi înmiresmate.

De culorile florilor şi arbuştilor se pot bucura şi orădenii care stau la case sau la blocuri care au grădini de mici dimensiuni. Trebuie doar să ştie ce şi cum să planteze!

Fertilizarea, importantă

Înainte de a începe amenajarea unei grădini, primul pas este pregătirea locului. Toate resturile vegetale căzute pe pământ trebuie adunate, iar solul trebuie scarificat, adică aerisit, fie cu o greblă, fie cu un aparat anume conceput. 

Pământul trebuie şi fertilizat, iar perfect pentru asta este compostul produs chiar în Oradea, din deşeurile biodegradabile adunate de la cetăţeni. Firma Eco Bihor, care administrează depozitul judeţean de deşeuri, comercializează compost vrac, la preţul unitar de 160 lei pe tonă, sau pământ de flori, adică un amestec de pământ cu compost, la preţul de 17 lei pentru un sac de 40 de litri sau 255 lei pe metru cub.

Plantezi o dată, înfloresc mereu! 

TimeaDupă pregătirea terenului, grădinarul poate începe să planteze flori şi arbuşti. "Pentru o grădină pe suprafeţe mici, dar nu numai, eu recomand plantele perene. Sunt cele mai rentabile: le plantezi o dată şi ies an de an. Panseluţele sunt mai ieftine, dar daţi banii pe ele în fiecare primăvară", explică Timea Kleszken (foto), specialistă în peisagistică şi responsabilă de grădina Palatului Baroc, unde în fiecare primăvară înfloresc mii de flori, îndeosebi lalele.

Florile perene pot fi în aşa fel alese încât în grădină să înflorească ceva mereu. De pildă, pentru un aspect plăcut primăvara, se pot planta ghiocei, brânduşe (crocus, în magazine), narcise, zambile şi lalele. "Recomand şi alunul hamamelis, un arbust care înfloreşte în ianuarie-februarie", mai spune Timea.

Cu dublu rol

După florile care vestesc primăvara, în mai-iunie vine rândul crinilor şi bujorilor, care însă vor înflori în anul următor plantării. "O floare simplă, dar frumoasă, este crinul de umbră, care aşa cum îi spune numele, nu are nevoie de soare, deci se pretează şi într-o grădină mică", mai spune peisagista. 

O grădină va avea un aspect şi un miros plăcut dacă în ea cresc şi plante medicinale. Salvia, menta, cimbrul, busuiocul sunt printre plantele care nu sunt pretenţioase, pot fi sădite în spaţii mici şi au un dublu beneficiu: sunt bune şi pentru ceai ori mâncare. Unde mai pui că mirosul lor puternic ţine ţânţarii la distanţă!

Acestea pot fi plantate fără probleme şi în ghivece ori jardiniere sau pot crea un perete vertical verde, util în grădinile mici, dar nu numai. Un perete din plante este o modalitate eficientă de a acoperi un gard inestetic.

Grijă la trandafiri

Timea mai recomandă şi sădirea de plante melifere, adică acele flori care produc nectar şi sunt necesare albinelor. "De exemplu, putem sădi Echinacea, o plantă medicinală, dar care ajută şi biodiversitatea locală. Va înflori din iunie până în septembrie", spune specialista. Alte plante melifere sunt albăstrelele, macii ornamentali, floarea soarelui (care, însă, are nevoie de soare) şi margaretele. 

Un colţ al grădinii poate fi ocupat şi de lavandă, un arbust care înfloreşte vara, însă este verde tot anul, ori de un ienupăr, un alt arbust veşnic verde. 

În grădinile de mici dimensiuni, Timea nu recomandă sădirea trandafirilor, mai ales dacă grădinarii nu au suficient timp liber. "Trandafirii trebuie trataţi periodic împotriva afidelor şi altor insecte. Dacă nu avem suficient timp să ne ocupăm de ei, mai bine nu îi plantăm", zice peisagista.

Cumpăraţi din România!

Chiar şi o grădină fără trandafiri va avea nevoie de tratamente fito-sanitare. "Din fericire, la orice farmacie de profil, doritorii găsesc produse variate şi explicaţii privind aplicarea lor", precizează Timea.

Fără dubiu, însă, peisagista recomandă ca plantele alese pentru grădină, fie ea mare sau mică, să fie din flora autohtonă. "Trebuie să optăm pentru plante crescute în ţara noastră, adică deja aclimatizate. Aşa reuşim şi să atragem păsările şi animalele din biodiversitatea locală şi ne asigurăm succesul grădinii", spune Timea. 

Plantele exotice importate din ţări mult mai calde, precum Spania, Italia sau Grecia, ar putea avea un aspect plăcut, dar nu vor rezista pe termen lung decât dacă se depun eforturi mari în îngrijirea lor. În schimb, florile autohtone sunt mai puţin pretenţioase şi vor asigura mai uşor succesul unei grădini.

Dacă nu găsiţi plante aclimatizate în România, puteţi opta şi pentru cele din Ungaria, ţara vecină având o climă similară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru a face acest lucru...
...trebuie o autorizație de la urbanism pentru amenajarea spațiilor dintre blocuri, dacă nu, acesta fiind spațiul public nu ai voie să îi aduci modificări fără aprobarea proprietarului.
Postat 31 Martie 2023, 18:28 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON