URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2019, 18:20

Milenialii vor să se îmbogăţească rapid

Milenialii vor să se îmbogăţească rapid foto generic, fortune.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sociologic vorbind, milenialii sunt acea cohortă generaţionistă care gravitează în prezent în jurul vârstei de 25-30 de ani. Sunt tineri, sunt bine axaţi în tehnologie, au crescut cu internet în case şi într-o Românie lipsită de comunism. Prin urmare au avut acces la resurse pe care generaţiile predecesoare nu le-au avut: libertate, capitalism, locuri de muncă la distanţă, produse Cola ieftine şi calculatoare de mărimea unei palme.

Ritmul alert al capitalismului i-a prins şi pe ei, dublat de rata de expansiune a internetului şi avansurile de ordin tehnologic. Aşa se face că acest ritm rapid îl regăsim nu doar în activitatea lor zilnică, dar şi în modul în care aceşti tineri încearcă să-şi croiască un drum în viaţă.

Statistic vorbind, milenialii stau mai puţin într-un loc decât generaţiile precedente. Nu petrec mai mult de doi ani într-o companie şi nu ezită să sară la oportunităţi mai bune de muncă atunci când acestea se ivesc. Pun mare preţ pe libertate şi mobilitate, aşa că mulţi dintre ei sunt fie freelanceri, fie nomazi digitali.

Dacă a fi să existe un corespondent economic al milenialilor, atunci acesta ar fi cu siguranţă tehnologia blockchain şi monezile virtuale.

Apărut acum vreo 10 ani, Bitcoin promitea îmbogăţire rapidă. Dacă la începuturile lui valora câţiva cenţi, în decembrie 2017 Bitcoin ajunsese cu puţin peste 20.000 de dolari bucata. Ceea ce în schimb a stârnit o adevărată isterie în online, cu fel de fel de antreprenori de ocazie investind sume colosale în monezi virtuale în speranţa de îmbogăţire rapidă. Cei mai atraşi de această modalitate de a face bani au fost - desigur - milenialii. Schema avea tot ceea ce îi trebuia: necesita un laptop, nişte fonduri ce urmau să crească, timp de petrecut online şi canale de documentare plus mobilitate şi o monedă universală.

Problema a fost că Bitcoin, alături de celelalte peste 2000 de monede virtuale, s-a dovedit a fi nu atât de profitabil şi a fost asemuit mai mult cu o schemă ponzi de tip Caritas ori cu isteria bulbilor de lalea din Olanda. Din decembrie 2017 monedele virtuale au început să scadă vertiginos.

În momentul redactării acestui articol un Bitcoin valorează 3.595 de dolari şi preţul scade în fiecare lună. O mulţime de case de schimb online s-au trezit atacate de hackeri şi golite de bani. Alţi antreprenori au fugit direct cu fondurile. Unul a murit şi a luat cu el parola care oferea acces spre 140 de milioane de dolari în monede virtuale. O mulţime de mileniali şi-au pierdut agoniselile investind orbeşte în ceva instabil, având zero cunoştinţe de economie, business sau legate de arhitectura burselor financiare.

Goana după un câştig rapid şi impulsivitatea acestei generaţii reiese deci nu doar din investiţii riscante ori din disponibilitatea de a lăsa un loc de muncă stabil pentru un altul mai promiţător. Ea derivă şi din "geneticul social" generaţionist care dictează tinerilor că munca - aşa cum o ştiam până acum - e ceva demodat sau măcar în schimbare.

Milenialii, priviţi ca ansamblu, iau decizii în general pripite. Înfiinţează start-up-uri tehnologice care ajung să fie eşecuri. Investesc fără să facă paralele cu modelele economice existente în istorie, orbiţi de posibilităţile internetului şi cu încredere în capabilităţile tehnologiei.

Nu e de mirare deci că un Bitcoin a scăzut de şapte ori în valoare ori că 40% dintre milenialii lumii încă locuiesc cu părinţii, doar 20-25% având un loc stabil de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON