URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Banii sau podul!

Banii sau podul! E PE VINE. Claudiu Sabău Merce (foto) a pus rămăşag cu reporterii BIHOREANULUI că până la sfârşitul lunii iunie va termina podul de la Finiş. Drept e că n-a specificat anul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul iscat de articolul BIHOREANULUI care a dezvăluit faptul că edilii comunei Finiş au băgat aproape 20 de miliarde de lei vechi în buzunarul lui Claudiu Sabău Merce, ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce, pentru un pod neterminat până azi, este departe de a se termina.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au demarat o anchetă, descinzând la Finiş, unde au verificat stadiul lucrărilor şi au ridicat documente. Cei vizaţi sunt, pe de o parte, Merce junior, suspectat că a deturnat sumele destinate lucrării în scopuri personale, dar şi fostul şi actualul primar al comunei, Vura Albert respectiv Ioan Man, care au plătit ilegal banii şi nu au luat măsuri pentru recuperarea prejudiciului. Pe de altă parte, documentele noi ajunse în posesia BIHOREANULUI scot la iveală şi alte abuzuri...

"Ţeapă cu funcţie"

08 Terente Merce.jpgBIHOREANUL a prezentat în urmă cu o lună cazul şocant al podului Cătanelor din Finiş, pentru reconstruirea căruia Primăria comunei a plătit din bani guvernamentali aproape 1,8 milioane lei unei firme obscure, patronate de ginerele chestorului Terente Merce (foto), fostul şef al unităţii de informaţii "Doi şi-un sfert".

În 2007, societatea Consab Impex, administrată de Claudiu Sabău Merce şi de soţia sa Ioana, a câştigat licitaţia pentru realizarea investiţiei, printr-un artificiu. Cum firma nu îndeplinea condiţiile, Sabău a participat, graţie sforilor trase de socrul său, în asociere cu cunoscuta firmă de hidroconstrucţii Repcon. După semnarea contractului de execuţie, în noiembrie 2007, care prevedea un termen de finalizare de 12 luni şi un preţ de 2,2 milioane lei, Repcon s-a şi retras din asociere, Consab rămânând unicul executant.

Banii jos, lucrarea aşteaptă

Deşi trebuia terminat în 2008, podul nu e gata nici azi. În urmă cu o lună, la faţa locului, reporterii BIHOREANULUI au găsit doar pilonii de beton şi trei structuri metalice din cele şase care ar trebui să susţină benzile de rulare, nici acelea terminate. Adică mai puţin de 30% din lucrare, după cum apreciază specialiştii, care susţin că podul mai are nevoie de structura metalică pe care se va sprijini, apoi de calea de rulare, care se va executa din beton, de structura de apărare, de rampele de acces şi de balustrade.

Cu toate acestea însă, Merce junior a facturat şi a încasat deja mai bine de 85% din valoarea construcţiei, în baza unor situaţii de lucrări şi a unor facturi de achiziţii dubioase contrasemnate de dirigintele de şantier, Ioan Matei. În total, aproximativ 1,8 milioane de lei. Cea mai mare parte, 1.306.440 lei, a fost facturată în decembrie 2007, la nici o lună după semnarea contractului de fostul primar Vura Albert, iar alţi 525.000 lei un an mai târziu, în decembrie 2008.

08 ioan man.jpgÎn loc să sancţioneze firma pentru nerespectarea contractului ori să sesizeze frauda autorităţilor, dirigintele de şantier şi primarul Ioan Man (foto) au închis ochii la nereguli. Mai mult decât atât, primarul a acceptat să prelungească termenul de execuţie, prin acte adiţionale, de la an la an, ba să mai şi reînnoiască autorizaţia de construcţie, pentru ca apoi, din trei în trei luni, în raportările făcute la Ministerul Dezvoltării Regionale, care a finanţat lucrarea, să mintă pentru a-l acoperi pe ţepar, declarând că şantierul e în grafic.

Majorări "din burtă"

Unele acte, ajunse şi în posesia BIHOREANULUI, scot la iveală noi nereguli. În 2007, de pildă, în condiţiile în care şantierul nici măcar nu era început, potrivit unui "deviz general recalculat", reprezentanţii Primăriei Finiş au majorat valoarea contractului cu 200.000 lei, reprezentând "lucrări suplimentare". Apoi, anul trecut, odată cu majorarea TVA de la 19 la 24%, au mai "plusat" o dată. În loc să aplice TVA-ul nou doar la suma rămasă de achitat, adică la aproximativ 300.000 lei, fosta contabilă şefă a Primăriei, Rodica Dan, a recalculat valoarea întregului contract la 2.563.251 lei, adică cu 300.000 lei mai mult decât cel iniţial.

În privinţa devizului majorat, edilul Finişului se spală pe mâini, declarând că e "treaba fostului primar", care ar fi acceptat includerea în contractul de execuţie a unor lucrări de protecţie a malurilor din zona viitorului pod. Cât despre problema aplicării eronate a TVA, Man spune că "va verifica". "Eu nu ştiu ce s-a întâmplat, ştiu doar că s-a recalculat pentru TVA. Oricum, încă nu i s-a plătit nimic", se apără Man.

Bani plimbaţi

Explicaţii are de dat însă şi patronul Consab Impex. Nu doar pentru situaţiile de lucrări nereale în baza cărora, pe 12 decembrie 2007, i s-a achitat, prin dispoziţia de plată a primarului 1.306.440 lei, ci şi pentru că, două zile mai târziu, din contul firmei sale, 1.154.903 lei din banii primiţi au fost viraţi către Brans Gaz, iar apoi, alţi 226.000 lei către Paltinul Servcom.

Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, societăţile respective au avut activitate doar până în decembrie 2007, iar de atunci nu au mai realizat venituri. Paltinul Servcom, de altfel, de la înfiinţare, din 1992, a fost profilată pe comerţ până în 2007, când şi-a schimbat brusc obiectul de activitate în construcţii de autostrăzi şi drumuri. În decembrie, a luat cei 226.000 lei de la Sabău, după care nici nu a mai depus nici un bilanţ, fiind în final radiată pe 2 mai în acest an.

Grosul banilor s-a spălat "în familie", căci a doua firmă, Brans Gaz, e una în care Sabău şi soţia sa, Ioana, sunt asociaţi pe din două cu fraţii Viorel şi Dorinel Edu, cunoscuţi antreprenori orădeni. Ciudat e că, în 2007, firma profilată pe lucrări de instalaţii sanitare nici măcar nu şi-a înregistrat în contabilitate suma primită de la Consab. Conform bilanţului, în respectivul an Brans Gaz a înregistrat venituri de doar 63.684 lei. Iar din 2008 până în prezent, nu a mai avut activitate!

Hai, pariu!

Spălare de bani? Evaziune fiscală? Rămâne să stabilească organele de anchetă. La fel cum Inspectoratul în Construcţii va trebui să verifice calitatea lucrărilor executate, dar şi veridicitatea situaţiilor de lucrări în baza cărora constructorul a încasat milioanele din bugetul de stat şi care conţin o serie de nereguli. Printre acestea, şi decontarea unor lucrări lăsate... în custodia unor alte firme, ca şi cum acestea ar fi obiecte, nu manopere!

Claudiu Sabău susţine în continuare că suspiciunile la adresa lui sunt nefondate, iar sumele au fost virate în contul celor două societăţi pentru a achita servicii reale. "Paltinul a făcut unele lucrări de construcţii, iar Brans Gaz a achiziţionat structura metalică de la firma Pentax", spune afaceristul, care însă nici măcar nu a recunoscut că ar fi implicat în respectiva societate. Vizibil surprins că s-a aflat, Merce junior nu a putut explica de ce a fost nevoie să-şi plimbe banii de pe o firmă pe alta, pentru a comanda confecţiile metalice, şi nici de ce Brans Gaz nu a declarat veniturile obţinute. "Eu nu ştiu ce s-a întâmplat", pretinde afaceristul.

Antreprenorul susţine că nu ştie nimic nici despre reevaluările făcute de edilii din Finiş. "Nu s-au aprobat lucrări suplimentare, deşi ar fi fost nevoie. S-au facturat aproximativ 1,8 milioane lei, am primit 1,6 milioane şi mai trebuie să primesc 600.000. Atât. Iar din câte ştiu, TVA s-a recalculat doar la suma rămasă. Sigur e o greşeală pe undeva"...

În ciuda faptului că specialiştii consultaţi de BIHOREANUL susţin că nici 30% din lucrări nu au fost executate, patronul Consab e gata să pună pariu că va termina podul în cel mult o lună şi jumătate. "N-a mai rămas mult. Doar să montăm şi să sudăm părţile metalice, ceva mărunţişuri. Într-o lună, o lună şi jumătate, vom termina. Pot să pun rămăşag!". Ce anume pune în joc, dacă pierde, n-a mai zis. Ştie el de ce...


STADIONUL PÂRTIE
Altă lucrare, alt scandal

Milioanele plătite pentru  podul neterminat al Cătanelor nu e singura afacere controversată a Primăriei conduse de edilul PNG Ioan Man. În condiţiile în care în zonă există sate care nu au nici până azi curent electric, cum ar fi şi cazul localităţii Brusturi, în comună se lucrează acum la construcţia unui stadion comunal cu dotări de lux - iarbă sintetică, iluminat nocturn, tribune pentru 130 spectatori, vestiare şi grupuri sanitare - care va fi ridicat de o "firmă de partid", Dumexim.

Problema e că terenul pe care se face stadionul este în pantă, ceea ce înseamnă că pentru nivelare trebuie excavate sute de metri cubi de pământ. Nici nu e de mirare că devizul lucrării se ridică la niveluri astronomice: 934.731 lei. Primarul nu vede, însă, nicio problemă în faptul că şi-a comandat stadion în pantă: "Va fi mai uşor de făcut construcţia tribunei", spune Ioan Man.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
violator ajuns politist
Poate veti continua ancheta despre Merce si familia lui si veti scrie si despre cumnatul sau TOMA IONEL care astazi este politist la Politia Oradea desi, in urma cu citva ani, a fost arestat pentru viol.
Postat 21 Mai 2011, 09:31 de marius
mare afacerist
domnilor ,acest sabau a facut o nunta de conjunctura.adica,fara aceasta casatorie nu stie nimeni de el,adica din ce zona se trage. dar poate se va schimba stapinul guvernului si atunci va fi si el clientul DNa-ului
Postat 20 Mai 2011, 23:09 de dorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON