URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2023, 19:35

Maşini cu pericol iminent de accident, pe şoselele din Bihor. Ce au descoperit inspectorii RAR

Maşini cu pericol iminent de accident, pe şoselele din Bihor. Ce au descoperit inspectorii RAR foto generic / RAR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Registrul Auto Român face publice detalii îngrijorătoare privind autovehiculele cu probleme tehnice depistate în trafic. Din cele peste 2.300 controlate în Bihor, multe au avut neconformităţi tehnice, iar o parte prezentau chiar pericol iminent de accident!

Concret, potrivit unui comunicat al RAR, în judeţul Bihor au fost verificate, anul trecut, 2.331 de vehicule.

"Dintre acestea, 23,12% prezentau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte şi 10 prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 3,11% din cazuri s-au constatat deficienţe din sfera poluării şi 4,25% aveau ITP fals, expirat sau anulat", arată comunicatul RAR.

Controalele au fost făcute în colaborare cu Poliţia Rutieră. În total, au fost aplicate 254 de amenzi contravenţionale şi au fost retrase 194 certificate de înmatriculare.

"În situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară", aminteşte RAR.

Totuşi, în Bihor nu au fost chiar atât de multe probleme comparativ cu alte zone din ţară.

La nivel naţional, anul trecut, RAR a verificat în trafic, 76.440 de vehicule, iar aproape jumătate aveau probleme serioase.

"Inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme", explică informarea.

Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,62%); emisiile poluante (22,65%); punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,86%); vizibilitate (12,6%), respectiv şasiu şi elemente ataşate şasiului (11,85%).

"Neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 5,71% dintre vehiculele controlate şi în 1,75% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficienţe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete", arată informarea.

Nu mai puţin de 5.262 de vehicule din toată țara prezentau pericol iminent de accident.

În total, la nivel naţional au fost date 25.690 de sancţiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule şi 408 ITP-uri au fost anulate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Amuzant...
Păi la ce drumuri avem... La ce vă așteptați? De câți oameni și-au rupt piese de pe mașină (bucși, bielete) sau jenți, cauciucuri nu se mai vorbește...
Postat 13 Martie 2023, 06:40 de Vio_427
Daniel
astia cred ca suntem o tara ca in germania sa avem bani sa luam numai masini noi, noi am importat toate masinile din germania alea vechi, ca sunte saraci si cu salarii mici, ca asa vor stapanii, iar acuma ce sa faci sa mergi pe jos?
Postat 13 Martie 2023, 05:17 de mmdaniel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON