URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2021, 13:12

Mărturiile unor orădeni "prizonieri" în Mexic: Au plătit 4.500 de euro şi au stat închişi în aeroport în condiții inumane (VIDEO)

Mărturiile unor orădeni 'prizonieri' în Mexic: Au plătit 4.500 de euro şi au stat închişi în aeroport în condiții inumane (VIDEO) (Foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul în care în ultimele zile foarte mulţi români au rămas captivi în aeroportul din Cancun, apar tot mai multe mărturii care descriu infernul de acolo. Printre cei care s-au întors recent din Mexic se numără şi o familie din Oradea - Cristina şi Cristian Venter, proprietari ai unei agenţii de turism, şi copiii lor - care au povestit cum vacanţa lor de vis s-a transformat într-o experienţă traumatizantă.

Românii, ţinuţi captivi

Cei doi sunt proprietarii agenţiei Omega Travel şi de patru ani au organizat sute de călătorii fără să aibă incidente. E drept, de data aceasta, înainte de a ajunge în Mexic, aflaseră că înainte cu o zi în aeroport fuseseră opriți câţiva români, dar au crezut că se întâmplase asta din cauza unor documente lipsă sau neconforme, aşa că nu-şi făceau probleme.

Orădenii aveau plănuit un sejur de 12 zile şi 11 nopţi, dar, în loc să se bucure de vacanță, au rămas cu un gust amar. Cristian Venter a povestit BIHOREANULUI detalii revoltătoare. A plecat spre Mexic, luni, alături de soţie şi cei doi băieţi, dar şi de alţi 6 orădeni, dintre care doi cu cetăţenie maghiară.

"Noi am plecat în 1 februarie din România şi am ajuns în aceeaşi zi. La aeroportul din Cancun, în timp ce ceilalţi pasageri au ieşit în doar cinci minute, românii au fost redirecţionaţi pe un alt culoar, autorităţile spunându-ne că pentru noi există un alt tip de control. Apoi ni s-au confiscat telefoanele şi paşapoartele şi am fost obligaţi să stăm în trei camere mici, câte 20-30 persoane într-una", a povestit Cristi Venter.

Nu s-au supus rigorilor și cetățenii maghiari din grup. "În timp ce noi am fost blocaţi, cele două persoane din grupul nostru cu cetăţenie maghiară mi-au povestit că autorităţile s-au comportat cu ei exemplar, glumind cu ei şi urându-le vacanţă plăcută", a mai zis proprietarul agenţiei de turism. 

Experienţa a fost traumatizantă pentru toţi cei prezenţi, dar mai ales pentru copii. "Copiii au văzut scene groaznice. Eram păziţi de poliţişti, o persoană a leşinat din cauza panicii, iar alţii care au ridicat tonul la poliţişti au fost îmbrânciţi. În plus, cei care voiau să meargă la baie erau însoţiţi de către un poliţist, ca la închisoare", a mai povestit orădeanul.

Amenințări cu arestarea

Fără prea multe explicaţii, un reprezentant al forţelor mexicane le-a comunicat că unii dintre ei vor fi trimişi acasă, dar alţii vor continua vacanţa dorită. "Nu a fost aşa. Am petrecut aproximativ o oră în acea încăpere. Ni s-a comunicat că vom fi îmbarcaţi într-o cursă Lufthansa spre România. Dacă cineva riposta, era ameninţat cu arestarea, nu avem dreptul să ne exprimăm", a spus şi soţia sa, Cristina, într-o intervenție în direct la Digi24.

Întrebată de reporter dacă i s-a explicat de ce se întâmplă asta, orădeanca a precizat că nu. Un reprezentant al forţelor de ordine i-a spus că Mexicul e condus "de o formă de organizare gen FBI, CIA, şi pur şi simplu dictează legea, se dau ordine şi se execută". După insistenţe, un poliţist i-a mărturisit că, înainte cu o oră de aterizarea avionului în Cancun a primit un telefon şi "era clar că toţi turiştii se întorc acasă". "Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic, pur şi simplu am fost puşi în faţa faptului împlinit, fără drept de a vorbi, de a ne exprima".

Orădeanca a spus că turiştii au fost supuşi unui abuz emoţional şi fizic, pentru că unii dintre ei erau ţinuţi în spaţii fără lumină şi li s-a dat apă sau mâncare abia după 20 de ore.

Totuşi, familia Venter a făcut parte dintr-un grup de norocoşi, autorităţile prioritizând întoarcerea românilor în funcţie de persoanele vârstnice şi de copii, aşa că s-a întors în aceeaşi zi acasă. Din grup au mai rămas, încă, în aeroport până miercuri o mamă cu fiica ei şi un cuplu de orădeni. În timp ce mama şi fiica s-au întors miercuri în România, cuplul de orădeni a fost eliberat de autorităţi şi li s-a dat voie să continue sejurul de 4 zile rămase în Mexic.

4.500 de euro, în aer

Călătoria familiei Venter a costat 4.500 de euro, bani pe care cel mai probabil nu şi-i vor mai recupera. "Pentru că o astfel de situaţie, în care autorităţile îi ţin blocaţi pe turişti în aeroport, nu este reglementată sau asigurată în vreun fel, rămâne la latitudinea hotelului dacă înapoiază banii, dar cel mai probabil nu se va întâmpla asta", a mai spus Cristian Venter.

Pentru el, experienţa a fost neplăcută şi recomandă tuturor românilor care au vacanţe programate în Mexic să le anuleze, până când apar noi informaţii.

Joi dimineaţă, însărcinatul cu afaceri de la ambasada României în Mexic, Ionuţ Vâlcu, a anunţat că turiştii români care au fost blocaţi pe aeroportul din Cancun au fost lăsaţi să intre în ţară.

În replică, ministrul de Externe al Mexicului a scris că românii "vor fi întotdeauna bineveniţi" şi că guvernul lucrează ca astfel de situaţii să nu se mai repete. "Rămânem la dispoziţia dumneavoastră, lucrăm cu sprijinul Institutului Naţional de Imigrări pentru ca (n.red. astfel de situaţii) să nu se mai repete. Românii vor fi întotdeauna bineveniţi în Mexic", arată mesajul de pe Twitter.

Întrebări fără răspuns

Presa mexicană a început să scrie despre cazul românilor blocaţi în aeroportul din Cancun, însă jurnaliştii locali nu au reuşit să obţină de la autorităţile mexicane un motiv clar pentru refuzul accesului, însă scriu despre grupările infracţionale conduse de români care au acţionat acolo în ultimii ani.

"Faptul că un stat suveran decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie şi nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare în astfel de decizii. Trebuie să fie eliminate situaţiile ofensatoare, cetăţenii români trebuie trataţi cu respect. Apelul MAE este ca pentru moment să se evite călătoriile în Mexic", a atras atenţia ministrul de externe Bogdan Aurescu.

El a precizat că autorităţile mexicane au transmis că, din punct de vedere epidemiologic, zona Mexico City este clasificată ca zonă roşie, iar zona Cancun ca zonă portocalie. Astfel că, și din motive de Covid-19, dar și până la noi reglementări și lămuriri, românii sunt sfătuiţi să evite zona, deocamdată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Efectul "Lasca deputat"
Cand membrii bandelor de interlopi ajung in Parlamentul Romaniei, cum v-ati astepta sa fim tratati de cei ce se confrunta cu problema cardurilor falsificate?!?
Postat 05 Februarie 2021, 23:27 de Ioan75
Proprietari ai unei agenții de turism ...
... și nu ai știut că România nu a semnat și nu a transmis Mexicului mult discutatul Acord Internațional de Călătorie între continente (cu condițiile anti-Covid stabilite prin acesta), care primează în fața oricărei vize și care trebuia să ajungă la Ministerul de Externe din Ciudat de Mexico cu 10 zile înainte de februarie 2021 ?!? Pă-i nu aveți decât să-i cereți prejudiciul de la liberalul Bogdan Aurescu, care stă cu fundul pe documentul cu pricina încă din decembrie 2020 !?! Normal că maghiarii au o guvernare cu grijă față de cetățeni ... așa că, ungurii pot circula pe toată planeta fără probleme.
Postat 04 Februarie 2021, 18:56 de CrisDumi
Sfat.
Stati dracului acasa. Mai ales ca este pandemie globala.
Postat 04 Februarie 2021, 13:30 de Citizen
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON