URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2023, 21:51

Marcel Boloș, ministru al Finanțelor în Guvernul Ciolacu. UDMR iese de la guvernare, Cseke Attila își pierde mandatul

Marcel Boloș, ministru al Finanțelor în Guvernul Ciolacu. UDMR iese de la guvernare, Cseke Attila își pierde mandatul Marcel Boloș a vizitat la finalul săptămânii trecute lucrările la viitoarea sondă de apă geotermală din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După negocierile pentru formarea noului guvern al României, atât PSD, cât și PNL și-au prezentat marți seara listele cu miniștri. Astfel, liberalii îl propun pe bihoreanul Marcel Boloș pentru mandatul de ministru al Finanțelor, acesta făcând rocada cu pesedistul Adrian Câciu, care va prelua vechiul portofoliu al lui Boloș, cel al Investițiilor și Proiectelor Europene.

UDMR iese de la guvernare după ce negocierile cu PSD și PNL au eșuat, astfel că celălalt ministru bihorean, Cseke Attila, își pierde locul în guvern. 

Președinții PSD, PNL și UDMR au ieșit marți seara separat în fața presei și au făcut declarații privitoare la viitorul guvern al României.

Primul a fost liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că partidul său a dat dovadă de transparență și „flexibilitate” și a acceptat o serie de variante în privința mandatelor pe care le-ar putea obține, dar oferta finală a fost inacceptabilă. El a dat de înțeles că liberalii au fost cei care au împins UDMR afară din guvern, în timp ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi vrut să continue cu o guvernare tripartită. 

El a spus că pentru UDMR a fost greu să renunțe la ministerul Dezvoltării, unde Cseke Attila a avut o activitate profesionistă și cu rezultate, dar ar fi acceptat până la urmă și această variantă.

„Nu putem să mergem mai departe fără Dezvoltare. Am mai făcut un pas, am arătat flexibilitate. Schimbăm oferta și spunem că mergem cu Mediul și alegem un alt minister pe lângă Mediu. Astăzi am făcut oferta să preluăm Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are atât Ministerul Dezvoltării, cât și Mediul. Nu poate renunța la niciunul dintre ministere. Marcel Ciolacu a oferit PNL trei ministere pentru a păstra UDMR la guvernare”, a detaliat Kelemen, citat de Digi24.ro. 

Președintele UDMR a spus că lucrurile au „scăpat într-o prăpastie”. „Până nu sunt trimise listele și programul de guvernare în Parlament nu se poate zice că s-a închis această etapă. Până mâine dimineață se poate schimba, dar prea multe șanse nu sunt”, a declarat Kelemen Hunor. 

Ulterior, a ieșit în public Marcel Ciolacu, noul premier desemnat, el vorbind despre programul politic al PSD și precizând la rându-i că UDMR nu a rămas în ecuația guvernării: „Cu regret o spun, în acest moment UDMR și colegii mei, domnul Tanczos Barna, Cseke Attila, nu sunt în această coaliție”. Și el a spus că „seara nu s-a terminat încă”, lăsând loc unor posibile modificări care ar putea prespune includerea UDMR în guvernare. 

Pe de altă parte, fostul premier Nicolae Ciucă a spus că în întâlnirea Biroului Politic Național au fost aprobate marți seara nominalizările PNL pentru fiecare dintre mandatele de ministru pe care le va avea partidul în partea a doua a „rotativei”. 

Ciucă a spus că PNL a oferit Ministerul Energiei reprezentanților UDMR, dar aceștia nu au „acceptat negocierile și ofertele, ca atare formula de guvernare este PNL-PSD, cu acord parlamentar cu minoritățile”. 


Lista completă a miniștrilor propuși de PSD și PNL pentru noul guvern: 

Miniștrii PNL:

Cătălin Predoiu – vicepremier şi ministrul Afacerilor Interne (se mută de la Justiţie);

Luminiţa Odobescu – ministrul Afacerilor Externe (pleacă Bogdan Aurescu);

Ligia Deca – ministrul Educaţiei (rămâne pe loc, în ciuda grevei de 3 săptămâni);

Alina Gorghiu – ministrul Justiţiei;

Adrian Veştea – ministrul Dezvoltării (portofoliu luat de la UDMR);

Mircea Fechet – ministrul Mediului (portofoliu luat de la UDMR);

Marcel Boloş – ministrul Finanţelor (mutat de la Fonduri Europene);

Raluca Turcan – ministrul Culturii;

Sebastian Burduja – ministrul Energiei (mutat de la Digitalizare).

Miniştrii PSD: 

Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor (rămâne pe post)

Gabriela Firea - ministrul Familiei (rămâne pe post, deşi se zvonea că ministerul se va desfiinţa),

Angel Tîlvăr - ministrul Apărării (rămâne pe post),

Marius Budăi - ministrul Muncii (rămâne pe post)

Alexandru Rafila - ministrul Sănătăţii (rămâne pe post).

Adrian Câciu - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (mutat de la Finanţe)

Florin Barbu - ministrul Agriculturii (în locul amuzantului Petre Daea)

Radu Oprea - ministrul Economiei şi Turismului (fostul purtător de cuvânt va conduce un minister format din două, comasate)

Bogdan Ivan - ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
#Moderator
Atunci fac si eu mai multe::::)))
Postat 14 Iunie 2023, 18:25 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
CENZURAT
Postat 14 Iunie 2023, 16:33 de adi13
RE: sandu cel cu buda-n curte
adi13, abține-te!
Postat 14 Iunie 2023, 18:07 de Moderator
......
Felicitari celor numiti. Totusi ce-i recomanda care este experienta in domeniu? Ex: Contabilitatea este varza si ca raportare dar si ca scop,
Postat 14 Iunie 2023, 12:16 de Christa
Efectul sârmă?
Este cel puțin ciudat să comasezi două ministere mari (economie și turism) și să ții Ministerul Firea (familiei) pe poziție...
Postat 14 Iunie 2023, 10:31 de fvgit
#Moderator
Totusi nu se poate verifica dupa IP sau IMEI conture false ???? Tocmai a apărut o copie
Postat 14 Iunie 2023, 09:49 de Sandu2100
răspuns
Nu este un cont fals, e făcut în baza unei adrese de email valide. Ăsta e riscul când se folosesc pseudonime comune. De aceea încurajăm utilizatorii să posteze sub identitatea lor reală. Atunci au și dreptul de a cere eliminarea celor care le folosesc numele.
Postat 14 Iunie 2023, 18:22 de Moderator
Guvernanti tot mai slabi cu fiecare schimbare de ministri.
Va fi dezastru cu toti astia noi si calitatea vietii tot mai jos. Este imbucurator doar faptul ca au fost pusi la colt cativa "baroni" locali, din ambele partide ramase in picioare, fiind insusita recomandarea Europei pentru scoaterea de la guvernare a formatiunilor maghiare din toate tarile vecine Ungariei. Pentru bihoreni e si bine dar si rau. De bine e ca incep sa se miste informatiile si dosarele penale pentru Bolojan, inclusiv incalcarile de lege care au dus la corectii financiare de peste 20% din fondurile europene absorbite de Oradea din 2010 încoace. E rău că acești bani îi plătesc însă orădenii, din taxe si impozite locale. E de bine că viitorul ministru de finante este bihorean. E de rau insa ca acesta e produsul fara epoleti ai celor care au asa ceva si ca nu este nici pe departe calificat pentru o asemenea pozitie. Ce e mai rau, in acest caz ministerial, e faptul ca urmeaza cresterea cotei de impozitare la 16% pentru toate categoriile de activitati care nu se incadreaza la taxarea pe cifra de afaceri si ca imensa datorie de peste 50% din PIB-ul Romaniei nu va scadea, fin moment ce programul de guvernare are interdictie de a impune recuperarea obligatiilor marilor contribabili. In rest, ca-i de bine sau de rau nici nu mai conteaza prea mult, pentru ca tara asta este oricum ocupata politic, economic si militar, de catre Inalta Poarta euroatlantica.
Postat 14 Iunie 2023, 09:13 de Sandu2101
Urmeaza alegeri anticipate
Pt rocada asta blamez USR-ul. Dupa '89 nu am avut un guvern stabil, daca ne uitam la Oradea in ultimii 15 ani am avut stabilitate si sau făcut multe ( dar se putea si mai multe ) Dacă ne uitam la Ungaria cu guvern stabil nu sa ridicat economia prea mult, dar nubse coiecs cu autostrăzile, ce urmează e exact alta coire, vorba lui Bolojan " in ministerul transporturilor sunt 30 de tablouri cu miniștri, dar nimeni nuba făcut nimic concret ". Bine ca nu mai e UDE MEREU la guvernare, dar in aceeași timp parca e mai naspa fara ei. Degeaba ar vrea PNL să-l bage pe Bolojan la inaintare, ca dacă nu are majoritate nu-l interesează. In anumite zone se construiesc autostrăzi, in alte locuri se freaca ferul, fara beton.
Postat 13 Iunie 2023, 23:47 de Sandu2100
Sunt tot ei
De-a lungul anului, pana la alegeri vom asista la schimbari "spectaculoase" in viata politica. Nu fiți naivi, sunt tot ei...
Postat 13 Iunie 2023, 22:56 de Maikeltroll
Măcar atât
Din toată harababura asta măcar avem și o veste bună.
Postat 13 Iunie 2023, 22:45 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON