URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2011, 10:27

Părinţii de îngeraşi dispăruţi prematur au aprins lumânări în memoria micuţilor lor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe familii, rude şi prieteni care au cunoscut tragedia morţii timpurii a unui copil apropiat au venit între ora 19 şi 20 în Orăşelul Copiilor pentru a aprinde o lumânare.

Cei mai mulţi dintre orădenii care au participat la comemorare nu au zăbovit din cauza frigului. Majoritatea au venit, au aprins o lumânare după care au spus o rugăciune şi au plecat. Au rămas totuşi câţiva care s-au strâns în jurul lumânărilor şi au povestit despre tragediile prin care au trecut, iar unii s-au plâns de modul în care au fost trataţi de medici.

Printre mamele care au venit să aprindă lumânări a fost, împreună cu soţul şi cu Francesca, surioara mai mică a Patriciei, şi Delia Scorţe, mama Patriciei Aktaa, fetiţa care, în urmă cu un an şi jumătatea a murit în spital, după ce a mâncat prăjitură infectată cu Salmonella. După cum se ştie, familia Patriciei acuză acum doctoriţele care s-au ocupat de fetiţă la Spitalul de Boli Infecţioase de malpraxis.

Concluzia discuţiilor a fost aceea că medicii ar trebui să înţeleagă că micuţii de care se ocupă "nu sunt cazuri, ci oameni" şi că viaţa lor are un preţ nemăsurat pentru cei care îi aşteaptă acasă.

La eveniment au luat parte şi alte mămici care şi-au pierdut copiii, chiar încă dinainte să se nască. "Am organizat această acţiune pentru ca părinţii care au pierdut copii să poată veni şi să aprindă o lumânare în amintirea lor. Sunt cazuri, şi nu puţine în România, în care părinţii nici nu ştiu cum arăta copilul lor. Sunt consideraţi de medici avortoni şi mamele nici nu sunt lăsate să îi vadă. În aceste situaţii, unde poţi să te rogi sau să aprinzi o lumânare dacă nu există un mormânt? Tocmai de aceea ne-am gândit că este bine să le dăm părinţilor ocazia să aprindă o lumânare şi să se roage", a spus Emilia Junc, coordonatorul acţiunii din partea EMA, care, la rândul ei, a pierdut două sarcini.

Comemorarea de sâmbătă seară a purtat numele "Val de lumină", pentru că în cadrul ei lumânările au fost lăsate să ardă timp de o oră şi astfel, datorită diferenţei de fus orar dintre oraşele participante, se crează un "val de lumină" care face înconjurul globului şi durează 24 de ore. Evenimentul a fost organizat de la aceeaşi oră în 16 oraşe din România, dar şi în Europa şi Canada, unde s-au aprins lumânări în memoria copiilor plecaţi prea curând.

În România, campania s-a organizat pentru prima oară în 2010, când, la iniţiativa Biancăi Brad, fondatoarea organzaţiei, care şi-a pierdut şi ea fetiţa prematur, s-au aprins simultan în 16 oraşe lumânări în memoria micuţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sistemul medical romanesc si incompetenta lor
Majoritatea parintilor de ingeri pot sa le multumeasca doctorilor pentru cea ce se intampla ca de ar fi mai responsabili si s-ar implica putin multi dintre acesti ingerasi ar fi si acum mai aproape de noi.Am ajuns sa urasc maternitatea oradea si asta pentru ca datorita medicilor din ea sunt si eu mamica de ingeras ,dar este un Dumnezeu sus si o sa le plateasca fiecaruia dupa cum fac ,sa nu iute acesti medici ca au facut un juramant in fata lui Dumnezeu
Postat 17 Octombrie 2011, 10:19 de claudia
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON