URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Decembrie 2014, 18:44

Majoreta Moşului: Crăciuniţa BIHOREANULUI 2014 este lidera trupei de majorete care face show la meciurile CSM Oradea (FOTO)

Majoreta Moşului: Crăciuniţa BIHOREANULUI 2014 este lidera trupei de majorete care face show la meciurile CSM Oradea (FOTO) FĂRĂ TRAC. "Aş putea să mă obişnuiesc cu asta!", spune Ioana, referindu-se la şedinţa foto pentru care a îmbrăcat costumul roşu de Crăciuniţă, pozând zâmbitoare şi dezinvoltă, aşa cum de altfel este şi în viaţa de zi cu zi
Majoreta Moşului: Crăciuniţa BIHOREANULUI 2014 este lidera trupei de majorete care face show la meciurile CSM Oradea (FOTO) MICUŢA ŞI GIGANŢII. Cum majoretele conduse de Ioana fac show la fiecare meci al echipei de baschet CSM Oradea, câţiva dintre jucătorii de bază, Ante Krapic, Adrian Guţoaia şi Daniel Dillon, au acceptat imediat propunerea BIHOREANULUI de a apărea alături de aceasta într-un pictorial de Crăciun. Iar, cu ajutorul lor, Crăciuniţa şi-a arătat mobilitatea...
Majoreta Moşului: Crăciuniţa BIHOREANULUI 2014 este lidera trupei de majorete care face show la meciurile CSM Oradea (FOTO) FETELE IOANEI. Deşi este doar cu câţiva ani mai mare decât tinerele din trupa sa, Ioana încearcă să le îndrume nu doar paşii de dans, ci şi paşii în viaţă. "Le spun ce înseamnă alimentaţia sănătoasă şi nu le las să neglijeze şcoala din cauza antrenamentelor", zice coregrafa, mândră de munca ei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În tinereţe, Moş Crăciun a fost baschetbalist. Nu de alta, dar anul acesta, cu ajutorul BIHOREANULUI, şi-a ales drept Crăciuniţă o majoretă cum rar s-a mai văzut, care să-l încurajeze pe bătrânul de la Polul Nord înaintea lungului "meci" de împărţire a darurilor.

La 25 de ani, Ioana Sas Adăscăliţii este coregrafa şi lidera trupei de majorete care face atmosferă la partidele disputate de CSM Oradea pe teren propriu, ba uneori şi la cele ale unor echipe naţionale, precum cea de rugby. Mereu activă, Crăciuniţa BIHOREANULUI este şi profesoară de dans pentru sute de micuţi, pe care-i învaţă în primul rând să trăiască frumos.

Micuţa din oglindă

"Tot timpul o să ţin minte prima mea lecţie de dans. Eram atât de încântată!", spune marghiteanca Ioana Sas Adăscăliţii, care şi-a descoperit, la doar 7 ani, marea pasiune. Cum se "bâţâia" mai tot timpul în oglindă, mama ei a hotărât s-o ducă la singurul curs de dans care se ţinea în Marghita. Au trecut de atunci 18 ani, dar dragostea Ioanei pentru mişcare n-a dispărut, ba din contră, a înflorit.

A dansat timp de zece ani în trupa locală de showdance "Smiley Girls", iar apoi, după ce a absolvit Colegiul Naţional Octavian Goga, s-a hotărât să facă Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Oradea. "Simţeam că asta vreau, dar parcă îmi era jenă să spun lumii, căci toţi se aşteptau la altceva, după ce terminasem liceul la mate-info", îşi aminteşte Ioana. N-a regretat, însă, niciodată.

În paralel, tânăra a urmat şi cursurile secţiei de coregrafie a Şcolii de Arte Francisc Hubic şi a testat mai multe trupe din oraş. "Am încercat toate trupele, toate stilurile, dar nu mi-am găsit locul. Totuşi, de la fiecare am absorbit câte ceva".

Vis de majoretă

Activă tot timpul, Ioana şi-a găsit în timpul facultăţii o preocupare şi acasă, la Marghita, unde ajungea în fiecare weekend. "Nu plănuiam să antrenez, dar în primul an de facultate, de ziua mea, m-a sunat fosta profesoară de dans şi mi-a spus că, dacă doresc, îmi face cadou o trupă de şase fete pe care ea nu le mai putea antrena". Ca multor alte provocări, Ioana a răspuns afirmativ! Cu timpul, a selectat şi alte tinere de la Colegiul Goga şi a început să le pregătească pentru scenă.

După ce a absolvit facultatea şi s-a întors în oraşul natal, frumoasa cârlionţată a simţit că e momentul să-şi transforme trupa de dans într-una de majorete. "În liceu visul meu era să fiu majoretă, dar pe atunci nu exista un grup din acesta. Drept urmare, mi-am înfiinţat o trupă ca să am eu unde dansa", recunoaşte coregrafa. Dar n-a făcut-o de formă, ci şi-a dorit performanţă. "Pe parcurs şi fetele s-au mai schimbat, căci pretenţiile au crescut odată cu perfecţionarea mea. Ori fac ceva bine, ori nu fac deloc!", spune, pasionată, Crăciuniţa.

De la "Stejari" la CSM

Dorind să-şi arate munca şi la alte evenimente decât Ziua Şcolii şi Ziua Oraşului, în 2012 Ioana şi-a înscris trupa la un concurs naţional prin care se căutau majorete pentru naţionala de rugby a României, supranumită Stejarii, care urma să fie gazda Cupei Naţiunilor. "A fost un vot online şi unul la faţa locului, la Bucureşti. Am câştigat şi am dansat la ambele meciuri ale României. Noi, fetele de la Marghita...", îşi aminteşte Ioana prima ieşire - una de succes - a formaţiei ei de majorete.

Reprezentaţiile lor n-au rămas fără ecou. "Am fost sunată de domnul Cristian Gaţu (pe atunci preşedintele Federaţiei Române de Handbal, n.r.) care mi-a propus să dansăm la Oradea la Trofeul Carpaţi, iar apoi tot aici la Cupa European Handball Federation". Pusă pe fapte mari, profesoara a pregătit coregrafii inedite, astfel că la scurt timp după reprezentaţiile de la Oradea, au fost chemate la Bucureşti să facă atmosferă în semifinala Ligii Campionilor la handbal, disputată de Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi echipa maghiară Gyor. "A fost o senzaţie deosebită, eram în faţa a peste 5.000 de spectatori", povesteşte tânăra.

Prestaţiile din Arena Antonio Alexe la meciurile de handbal au atras imediat atenţia celor de la clubul de baschet, iar din 2012 marghitencele au devenit prezenţă permanentă la partidele "uriaşilor" de la CSM. În pauzele cerute de antrenori, zâmbitoare şi graţioase, majoretele destind atmosfera pe ritmuri electrizante şi îmbrăcate în rochiţe ori costume tematice. "Nu-mi place stilul american al majoretelor, e prea multă militărie. În coregrafiile mele îmbin mişcări din mai multe stiluri de dans, inclusiv balet. Cred că prin asta ne deosebim", spune Ioana.

Pupici de la profa'

Momentele artistice din timpul meciurilor de baschet, urmărite de mii de orădeni din sală şi de acasă, nu sunt însă nici pe departe singurele preocupări ale Ioanei. De cum a absolvit facultatea, a început să predea educaţie fizică la Şcoala Generală din satul Petreu, de lângă Marghita. Dar, mergându-i vestea prin oraş, a fost chemată să ţină şi ore de dans la grădiniţe.

"Am nouă grupe de copii cu care fac ore dimineaţa, iar apoi, de la ora 11, mă duc la Şcoala din Petreu. De două ori pe săptămână, după-amiezile îmi sunt pline cu antrenamente căci am şi în particular mai multe grupe de dans şi majorete", îşi explică Ioana programul. Căci da, în timp, şi-a câştigat sute de cursanţi, de la prichindei la mămicile lor, care fac pilates, aerobic şi dans, drept pentru care de două ori pe săptămână închiriază sala de sport a Colegiului Goga pentru a-şi putea ţine toate activităţile.

Crăciuniţa BIHOREANULUI nu se rezumă la a-i învăţa pe cei mici să danseze, ci le povesteşte şi despre importanţa unei alimentaţii sănătoase. "Mi-am făcut tot felul de planşe, cu fructe, cu legume, fiecare oră are o temă, gustăm fructe, facem concursuri de desen, iar premiile sunt pupici de la mine", povesteşte Ioana.

Cadouri de la Moşul

Deşi are ziua plină de activităţi, coregrafa nu se arată obosită. "E ceea ce-mi place, ce mă împlineşte, iar copiii sunt un deliciu, au atâta energie...". Chiar şi aşa, mai are timp şi de viaţa de familie, căci de anul trecut e femeie măritată. Alesul este Marcel Sas, directorul Colegiului Goga din Marghita, cu care s-a căsătorit după doar un an de relaţie. "Eu cred că trebuie să simţi când e momentul potrivit. La noi atunci a fost. Chiar suntem o familie fericită", se destăinuie majoreta, subliniind că jumătatea ei e mândru de realizările sale.

Cum de când era mititică a primit tot ce şi-a dorit de la Moş Crăciun, Ioana nu are motive să se îndoiască de existenţa bătrânului generos de la Polul Nord. "De Crăciun mă gândesc la împlinirile mele. Soţul meu a fost un cadou de Crăciun, toate trupele mele le-am primit de la Moşu'...", spune ea. Darul de anul acesta? Faptul că a fost aleasă să fie Crăciuniţa BIHOREANULUI...


FRUMOASELE MOŞULUI
Anul şi Crăciuniţa

Din primul an de viaţă, BIHOREANUL a oferit cititorilor în fiecare iarnă un pictorial inedit cu o Crăciuniţă. În 2000, costumul l-a îmbrăcat fosta Miss Oradea, Alina Sabău, urmată în 2001 de Valeria Filip, soţia fostului primar Petru Filip, iar apoi de vedeta TV Crina Abrudan. În 2003, BIHOREANUL a făcut o excepţie alegând un Crăciunel, pe şeful de atunci al Vămilor, Călin Vesa. În ediţiile speciale de sărbătoare au pozat apoi gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), fosta jurnalistă Raluca Creţu (2005), Mirela Vaşadi (2006), Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), agenta de poliţie Dana Lezeu (2010), Irina Nicolae (2011), fostă componentă a trupei ASIA şi iubita celebrului bihorean Marius Vizer. În urmă cu doi ani, rolul l-a preluat tânăra actriţă Dania Ţinca, iar în 2013 ajutoarea lui Moş Crăciun a fost Denisa Moşincat, care tocmai uimise juriul şi publicul la Vocea României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON