URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2020, 16:04

Mai gol ca niciodată la Vama Borş, după ce Ungaria a închis graniţele pentru cetăţenii străini (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După zile întregi în care au fost în alertă, fiindcă pe culoarele de intrare în ţară era aglomeraţie, poliţiştii de frontieră din Borş se bucură acum de momente de respiro.

Cum Ungaria a închis graniţele pentru cetăţenii străini, marţi, la punctul de trecere pentru autoturisme, atât pe sensul de intrare cât şi pe cel de ieşire, era pustiu. Rareori, câte o maşină cu numere de Bihor intra în ţară. 

Sursele BIHOREANULUI spun că, încă de azi noapte, de când a intrat în vigoare interdicţia, arterele din Borş au fost goale, semn că măsura nu i-a prins pe teritoriul Ungariei pe prea mulţi români aflaţi în drum spre casă. 

Corturile de triaj amenajate în zona punctului de frontieră rămân pe poziţii, pentru verificarea celor care intră în România, însă marţi erau goale. 

În schimb, marţi, după prânz, cozile de camioane aliniate pentru a ieşi din ţară se întindeau pe 6 kilometri, dinspre oraş spre punctul de ieşire din România, semn că, deşi transportul de mărfuri este permis în Ungaria, şoferii sunt verificaţi cu atenţie la graniţa dintre cele două ţări. Timpul mediu de aşteptare, potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, era de 2 ore şi 20 de minute.

Traficul la Vama Borş s-ar putea intensifica, dat fiind că autorităţile din ministerele de Externe din România şi Ungaria au convenit să aducă în ţară, sub escortă, circa 3.500 de români rămaşi blocaţi la graniţa dintre Austria şi Ungaria. Nu se ştie deocamdată prin ce punct al frontierei de vest vor intra maşinile cu români care se repatriază. 

După cum BIHOREANUL a informat, Guvernul maghiar a interzis, din noaptea de luni spre marţi, la ora 00, intrarea pe teritoriul ţării a cetăţenilor străini, ca o măsură de prevenire a răspândirii COVID-19 în Ungaria. Interdicţia este aplicată atât în cazul circulaţiei rutiere cât şi pentru cea feroviară, navală şi aeriană.

Pot intra în ţară doar cetăţenii maghiari şi cei cu dublă cetăţenie. Şi ei au obligaţia să intre în autoizolare, pentru o perioadă de 14 zile, obligaţie care se aplică şi în cazul românilor cu dublă cetăţenie care domiciliază în localităţi din statul vecin dar au locurile de muncă în România. 

Restricţia nu se aplică transporturilor de marfă, care au câteva culoare prestabilite de trafic şi nu se pot abate de la rutele trasate de autorităţile maghiare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON