URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2020, 16:04

Mai gol ca niciodată la Vama Borş, după ce Ungaria a închis graniţele pentru cetăţenii străini (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După zile întregi în care au fost în alertă, fiindcă pe culoarele de intrare în ţară era aglomeraţie, poliţiştii de frontieră din Borş se bucură acum de momente de respiro.

Cum Ungaria a închis graniţele pentru cetăţenii străini, marţi, la punctul de trecere pentru autoturisme, atât pe sensul de intrare cât şi pe cel de ieşire, era pustiu. Rareori, câte o maşină cu numere de Bihor intra în ţară. 

Sursele BIHOREANULUI spun că, încă de azi noapte, de când a intrat în vigoare interdicţia, arterele din Borş au fost goale, semn că măsura nu i-a prins pe teritoriul Ungariei pe prea mulţi români aflaţi în drum spre casă. 

Corturile de triaj amenajate în zona punctului de frontieră rămân pe poziţii, pentru verificarea celor care intră în România, însă marţi erau goale. 

În schimb, marţi, după prânz, cozile de camioane aliniate pentru a ieşi din ţară se întindeau pe 6 kilometri, dinspre oraş spre punctul de ieşire din România, semn că, deşi transportul de mărfuri este permis în Ungaria, şoferii sunt verificaţi cu atenţie la graniţa dintre cele două ţări. Timpul mediu de aşteptare, potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, era de 2 ore şi 20 de minute.

Traficul la Vama Borş s-ar putea intensifica, dat fiind că autorităţile din ministerele de Externe din România şi Ungaria au convenit să aducă în ţară, sub escortă, circa 3.500 de români rămaşi blocaţi la graniţa dintre Austria şi Ungaria. Nu se ştie deocamdată prin ce punct al frontierei de vest vor intra maşinile cu români care se repatriază. 

După cum BIHOREANUL a informat, Guvernul maghiar a interzis, din noaptea de luni spre marţi, la ora 00, intrarea pe teritoriul ţării a cetăţenilor străini, ca o măsură de prevenire a răspândirii COVID-19 în Ungaria. Interdicţia este aplicată atât în cazul circulaţiei rutiere cât şi pentru cea feroviară, navală şi aeriană.

Pot intra în ţară doar cetăţenii maghiari şi cei cu dublă cetăţenie. Şi ei au obligaţia să intre în autoizolare, pentru o perioadă de 14 zile, obligaţie care se aplică şi în cazul românilor cu dublă cetăţenie care domiciliază în localităţi din statul vecin dar au locurile de muncă în România. 

Restricţia nu se aplică transporturilor de marfă, care au câteva culoare prestabilite de trafic şi nu se pot abate de la rutele trasate de autorităţile maghiare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON