URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2018, 14:24

Mafiotul de lângă noi: Povestea lui Vito Bigione, unul dintre cei mai căutaţi mafioţi din lume, care se ascundea sub identitate falsă în Oradea

Mafiotul de lângă noi: Povestea lui Vito Bigione, unul dintre cei mai căutaţi mafioţi din lume, care se ascundea sub identitate falsă în Oradea DON VITO DIN ROGERIUS. Mafiotul Vito Bigione se ascundea în Oradea, într-un apartament dintr-un bloc de 8 etaje de pe strada George Călinescu. Vecinii habar nu aveau cine este simpaticul bărbos, dar poliţiştii români şi cei italieni stăteau de o bună bucată de vreme cu ochii pe el, iar joi l-au "deviat" de la cumpărături... în dubă
Mafiotul de lângă noi: Povestea lui Vito Bigione, unul dintre cei mai căutaţi mafioţi din lume, care se ascundea sub identitate falsă în Oradea CONTABIL CU BRĂŢĂRI. Originar din Mazara del Vallo, orăşel din provincia Trapani, în sud vestul Siciliei, Bigione figura pe lista celor mai căutaţi fugari din lume şi era supranumit "Il Commercialista", în traducere "Contabilul". În italiană există şi termenul de "contabile", care defineşte contabilul clasic, în timp ce "commercialista" e cel care se ocupă de taxele unei persoane
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă mai avea cineva îndoieli că Oradea nu e bine "ancorată" pe harta lumii, să renunţe. Şi nu e vorba de sutele de milioane de euro absorbite de la Uniunea Europeană, nici de apele termale tămăduitoare, nici de Cetatea în care au fost înmormântate şapte capete încoronate...

Săptămâna trecută, joi, capitala Bihorului a mai făcut o dată înconjurul globului, prin ştirile răspândite de agenţii. Un cap mafiot din Italia, pe nume Vito Bigione, aflat pe lista celor mai căutaţi infractori internaţionali, a fost prins la Oradea, unde părea a fi un simpatic macaronar... de cartier.

Românii şi italienii

"La data de 4 octombrie a.c., poliţiştii Compartimentului Urmăriri - Serviciul de Investigaţii Criminale împreună cu luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Bihor, sub coordonarea Serviciului Urmăriri al Direcţiei de Investigaţii Criminale - IGPR, în cooperare cu poliţişti din cadrul Poliţiei italiene, în baza unui Mandat European de Arestare şi a unui ordin european de anchetă, au depistat pe raza municipiului Oradea un bărbat, de 66 de ani, din Italia, urmărit internaţional. Autorităţile din Italia au emis pe numele acestuia un Mandat European de Arestare, bărbatul fiind condamnat de autorităţile italiene la o pedeapsă de 15 ani de închisoare în regim de detenţie, pentru comiterea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc", aşa suna comunicatul Poliţiei Bihor de joi, care mai preciza că Vito Bigione a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmând să fie dus în instanţă, cu propunerea de arestare preventivă.

Anunţul nu se mai termina cu înşiruirea celor care au concurat la prinderea fugarului. "Poliţiştii bihoreni au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din IGPR. În activităţile desfăşurate, poliţiştii de investigaţii criminale bihoreni au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi de suportul autorităţilor italiene".

În vreme ce Poliţia română se alinta, Poliţia italiană publica deja nu doar informaţii de detaliu privind urmăritul capturat, trecutul şi activităţile acestuia, dar şi amănunte şi chiar imagini cu urmărirea şi prinderea lui în România. Culmea, între acestea se numărau inclusiv cadre cu italianul dus într-o cameră de anchetă a Poliţiei Bihor.

Fugar în Africa şi America Latină

Potrivit presei italiene, traficantul, în vârstă de 66 de ani, a fost dat în urmărire din data de 28 iunie, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă din Italia la 15 ani de închisoare. Bărbatul s-a numărat printre primii care au pus în contact grupările mafiote Cosa Nostra, ‘Ndrangheta şi cartelurile din America de Sud, care gestionează traficul internaţional de cocaină.

mafiotul Vito Bigione în tinerețeÎn aparenţă, Vito Bigione (foto) era un simplu om de afaceri, însă procurorii l-au investigat în cadrul operaţiunii Igres, care a vizat eradicarea traficului de droguri, şi i-au stabilit adevăratul profil. Începând din 1992, el a transportat în Italia sute de kilograme de cocaină din ţări precum Brazilia, Columbia şi Namibia. Prin bărcile sale de pescuit, Bigione dezvoltase o adevărată reţea de trafic cu stupefiante.

Operaţiunile erau finanţate de familia mafiotă Agate din Mazara del Vallo (sud-vestul Siciliei) şi de reţeaua de traficanţi Marando di Platì din Reggio Calabria (cel mai mare oraş din regiunea Calabria, sudul Italiei). În 2003, când Poliţia îl căuta, Bigione fugise deja în Namibia. Poza acolo în manager al unui restaurant exclusivist, "La Marina" din Walvis Bay, vizitat de oameni influenţi, în vreme ce o armată de avocaţi lucrau pentru a-l scăpa de extrădare. Mafiotul a fost, totuşi, arestat în 2004, în Caracas (Venezuela), dar după câţiva ani a ajuns din nou în libertate.

Sub nume fals

Odată primită confirmarea că se ascunde în România, la Oradea s-au deplasat, pentru a-l aresta pe mafiot, poliţişti de la secţia de poliţie din Trapani (provincie şi oraş din Sicilia), coordonaţi de chestorul Claudio Sanfilippo (foto), prezentat de presa italiană drept un "mare vânător" de mafioţi. "Suntem bucuroşi că am reuşit să-l prindem. Este o captură importantă. După cum se ştie, Vito Bigione se afla pe lista celor 30 de infractori periculoşi", a declarat Sanfilippo într-o conferinţă de presă convocată la sediul Poliţiei din Trapani.

Bigione era urmărit de o vreme de la distanţă, până când s-a decis capturarea sa. "Investigaţia a durat puţin mai mult de o lună cu monitorizări, filaje şi interceptări. Am cooperat foarte bine cu Poliţia Română pentru prinderea lui. Bigione era la etajul 4 al unui bloc. Era singur. Îl urmăream de câteva zile şi în această dimineaţă am decis să intervenim", a spus Fabrizio Mustaro, şeful Brigăzii Mobile a Poliţiei din Trapani.

Italianul a fost prins joia trecută, la ora 9 dimineaţa, în cartierul Rogerius, pe când ieşise din casă la cumpărături. Când echipajele l-au încercuit şi i-au cerut documente, Bigione a prezentat un act de identitate cu nume fals, prenumele fiind Matteo. "Câtă lipsă de imaginaţie!", a comentat şeful Brigăzii Mobile. În apartamentul italianului, poliţiştii au găsit şi o adevărată rezervă de bani cash: 10.000 de euro.

Capturarea lui Bigione a fost o mare reuşită pentru forţele de ordine din Italia şi a fost dată ca exemplu în lupta împotriva mafiei. Despre prindere a vorbit inclusiv ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, care a transmis public următorul mesaj: "Poliţia l-a arestat în România pe Vito Bigione, omul de legătură între Cosa Nostra, ’Ndrangheta şi cartelurile columbiene, aflat între cei 30 cei mai periculoşi fugari. Le mulţumesc bărbaţilor şi femeilor din forţele de ordine şi fac o promisiune: războiul împotriva mafiei va continua, din casă în casă, din cartier în cartier. În Italia şi, dacă e necesar, în străinătate".

Vecinul nostru

Vito Bigione se afla în Oradea încă din iunie, când a fost dat în urmărire internaţională, spun sursele BIHOREANULUI, mafiotul fiind direcţionat aici de un apropiat al său. A fost găzduit într-un apartament de pe strada George Călinescu, închiriat pe numele unui orădean, unde a şi stat până în momentul în care a fost ridicat de autorităţi. A evitat să intre în contact cu vecinii, iar gazdele chiriaşului nu au ştiut decât că acesta este un cetăţean străin, nu şi faptul că ar fi căutat. Cu atât mai puţin că este unul din liderii temutei mafii italiene.

Autorităţile judiciare italiene au aflat unde se ascunde monitorizându-i apropiaţii din Italia şi au luat legătura cu poliţiştii orădeni prin intermediul canalelor de colaborare oficiale, cu aproximativ o săptămână înainte de capturare. Câteva zile mai târziu la Oradea au ajuns şi poliţiştii italieni, împreună cu care l-au monitorizat pe mafiot şi au organizat acţiunea în care a şi fost prins.

Se vrea acasă

O zi mai târziu, vineri, Vito Bigione a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Oradea, în vederea extrădării către autorităţile italiene. El a fost dus încătuşat la instanţă, unde nu a făcut nicio declaraţie presei.

"S-a admis cererea formulată de autorităţile judiciare din Italia cu privire la executarea mandatului european de arestare emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Reggio Calabria - Italia. S-a dispus luarea măsurii arestării persoanei solicitate în vederea predării pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 5 octombrie. S-a dispus predarea persoanei solicitate către autorităţile judiciare din Italia în termen de 10 zile", a declarat Andreea Pop, grefier delegat la Biroul de presă al Curţii.

Persoana solicitată a fost de acord cu predarea, a mai precizat reprezentanta instanţei. "Câtă lipsă de inspiraţie!", ar putea zice ofiţerul Mustaro...


"STATUL PARALEL"
Victimă în presă, mafiot în realitate

După ce a ajuns din nou în libertate, după prima încarcerare, Vito Bigione s-a prezentat ca fiind un om onorabil şi o victimă nevinovată, declarând ziarului "The Namibian": "Sunt doar un om de afaceri care lucrează în domeniul pescuitului. Am ajuns în ţara voastră în 1998, am lucrat mereu la lumină". În acest timp, presa italiană scrie despre mafiot că, deşi era cercetat de organele judiciare, Bigione îşi propusese, de fapt, să devină capul mafioţilor din Mazara, orăşelul său natal.

O mare apărătoare a lui Bigione a fost mereu soţia lui, Veronique Barbier, prezentată de presa italiană drept "o frumoasă femeie de afaceri din Franţa". Când angajaţii restaurantului "La Marina", organizaţi într-un sindicat, au ieşit să protesteze în faţa localului faţă de condiţiile de muncă, femeia s-a scăpat să le spună reporterilor, în încercarea de a cosmetiza realitatea: "Am colaborat deseori cu ministrul Muncii, care poate garanta pentru noi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Legat de subiect
La asa introducere nici nu ma mai ostenesc sa citesc articolul.
Postat 08 Octombrie 2018, 15:35 de User anonimizat
iar bateti campi dom'lor
se stia de el de demult doar ca era protejat de IPJ Bihor , cum nu a mai cotizat l-au prins ! cea mai corupta militie din Romania este in BH Oradea!!! puscariasi, militieni cu braconaj si droguri lucreaza in uniforma statului in BH!!!
Postat 08 Octombrie 2018, 15:13 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON