URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2009, 09:24

M&Q a făcut Boom!

M&Q a făcut Boom! DESPĂRŢIRE LAOLALTĂ. Majoritatea componenţilor M&Q au făcut parte din trupă încă de la înfiinţarea ei, în 2001. Veterani sau nu, toţi i-au spus acum adio, încercând să renască sub numele de BoomBox
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ceva ani, n-a mai existat puştan în Oradea care să nu fi auzit de M&Q. Câţiva dansatori de hip-hop au îndrăznit, în 2001, să iasă pe scenă, pe un ritm cum orădenii văzuseră până atunci doar prin videoclipurile de peste Ocean.

Cu mult antrenament, trupa a ajuns una din cele mai cunoscute din ţară şi a câştigat numeroase competiţii de gen.

După opt ani, ceva s-a rupt. Sau mai degrabă a explodat, căci toţi cei peste 50 de dansatori din M&Q au decis să se despartă de Levi Mihuţ, cel care fondase trupa, şi să facă una nouă: BoomBox. Iar sâmbătă, în seara de Moş Nicolae, se vor lansa printr-un spectacol despre care promit că va fi cel mai cel...

"Ceva nu s-a mişcat"

În urmă cu opt ani, în Oradea se înfiinţa prima trupă de dans hip-hop. Ideea a fost a lui Lennon Mihuţ, care, de altfel, a făcut şi selecţia dansatorilor, pe atunci nişte adolescenţi. Aşa a fondat Levi Asociaţia Culturală M&Q, dar şi alte şapte trupe de dans satelite, pe toate categoriile de vârstă. Împreună, aveau să câştige şi o mulţime de premii, în ţară şi în străinătate.

02 Hammer.jpgVara asta, însă, din M&Q n-a mai rămas decât numele, pentru că toţi coregrafii şi dansatorii au decis să se despartă de Mihuţ şi s-o ia pe alt drum. "N-a fost scandal, au fost nişte probleme despre care prefer să nu discut", se codeşte să explice Gabriel Hamersmidt (foto), actualul lider al celor nouă grupe de dans, cunoscut sub porecla Hammer. Zice doar că, deşi acum face treaba pe care altădată o făcea Levi, a rămas totuşi prieten cu acesta. "Levi are alţi dansatori, organizează spectacole, s-au dus şi dansatori de la noi la show-urile lui, vin şi de-ai lui la ale noastre...", expediază Hammer discuţia.

Culmea e că şi Mihuţ îl întăreşte. "E adevărat, ne-am despărţit, dar colaborăm", susţine el. Nu însă fără a-şi etala orgoliul: "Foştii dansatori M&Q nu vor fi la fel de buni cum erau cu mine, pentru că eu le-am făcut coregrafiile cele mai tari, eu i-am dus pe culmi, eu i-am promovat!".

Lecţie de ... dans

Singura grupă din clubul M&Q care a dispărut cu totul a fost cea de adolescenţi 12-16 ani, Future M&Q, jumătate din componenţii acesteia rămânând cu Levi, iar cealaltă jumătate migrând spre BoomBox. Inclusiv sala de dans a M&Q, situată în fostul complex Textila şi inaugurată cu mult fast anul trecut, a revenit BoomBox.

02 Lenart.jpgHammer zice că dansatorii nu şi-au oprit activitatea, ci au continuat antrenamentele şi, în septembrie, chiar au lansat un curs nou de dans. "Avem nevoie, însă, şi de o lansare publică, de o lansare cu zgomot, să afle lumea cine este BoomBox", zice noul lider. Aşa că l-au invitat în România pe Robert Lenart (foto), un hip-hoper profesionist din Germania, care, alături de coregrafii orădeni Carmen Popa şi Emil Rengle, vor ţine două cursuri. "Organizăm două seminarii la Bucureşti, pe 3-4 decembrie, şi unul la Oradea, pe 5 decembrie. Deja şi-au anunţat participarea dansatori din toată ţara, atât la Bucureşti, cât şi la noi", se mândreşte Hammer.

Moşul care aduce show-ul

După seminarul de la Oradea, seara, BoomBox va da un spectacol la Filarmonică, programat să înceapă la ora 18. Peste 60 de dansatori, toţi din trupele BoomBox, vor presta mai bine de două ceasuri, orice orădean fiind binevenit. Preţul unui bilet va fi de 5 lei, iar cei care vor merge la spectacol vor putea, fireşte, să-l vadă performând şi pe Lenart. "Nu ştiu exact ce pregăteşte, dar sigur va fi ceva tare, doar e profesionist", promite Hammer.

După "explozia" BoomBox, amatorii genului sunt invitaţi la Disco No Problem, unde va fi o petrecere pe ritmuri mixate de DJ Zet, special venit din Bucureşti. "Ideea e să atragem cât mai multă lume spre dans", rezumă coordonatorul trupei. Şi, normal, să audă toată lumea de BoomBox, pentru că membrii ei se ambiţionează să fie peste nivelul pe care îl atinseseră cu M&Q. Altfel, n-au rezolvat nimic. Decât că au dat o palmă la un trecut care nu suna deloc rău...


VETERANII RĂMÂN
Alt renume, aceleaşi nume

02 Mihut.jpgTransformarea M&Q în BoomBox a însemnat plecarea lui Levi Mihuţ (foto) şi schimbarea numelui trupei-nucleu, restul grupelor activând cu acelaşi nume. Astfel, sub egida BoomBox Dance Studio, acum funcţionează trupele de hip-hop BoomBox, Beat Catchers, Addicted, B-Real, Ambition, Innovation, Dady Plus, B Babies şi BBoys Nation.

Şi instructorii sunt aceeaşi, adică Gabriel Hammer, Carmen Popa, Eric Bubui, Răzvan Duma, Mădălin Farc, Marina Poenar, Coralia Mladin şi Emil Rengle.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON