URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2023, 13:00

Lunca Crișului, în aval de Oradea, va redeveni zonă inundabilă, iar peștii din Tisa vor putea migra până în Bihor

Lunca Crișului, în aval de Oradea, va redeveni zonă inundabilă, iar peștii din Tisa vor putea migra până în Bihor (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fosta luncă a Crișului Repede din zona Tărian ar putea fi refăcută. Pe vremuri o zonă inundabilă în perioadele cu precipitații, lunca a fost afectată de lucrările hidrotehnice amenajate în urmă cu 50 de ani, iar Administrația Bazinală de Apă Crișuri vrea acum să îi redea caracterul umed, ceea ce ar contribui la dezvoltarea speciilor dependente de apă.

Ideea este cuprinsă într-un proiect european al ABA Crișuri, prin care vor fi implementate și soluții care să permită migrația peștilor din Tisa până în Crișul Repede.

„Acest tip de proiect este printre primele din țară și vizează asigurarea condițiilor favorabile pentru migrația peștilor printr-un pasaj lateral care va fi construit la pragul deversor al Prizei de apă Tărian (jud. Bihor), după modelul omologilor noștri din Ungaria. Cu alte cuvinte, peștii vor putea migra din Tisa până pe Crișul Repede, în apropiere de Oradea. Monitorizarea pe termen mediu și lung a măsurilor implementate se va face cu ajutorul sistemului de monitorizare fish-friendly”, a transmis ABA Crișuri, printr-un comunicat de presă dat publicității marți.

Proiectul, aflat deocamdată într-o fază incipientă, va consta în eliminarea unor obstacole din apă, componente ale lucrărilor hidrotehnice, care încurcă migrația peștilor și blochează inundarea zonei. Asta nu înseamnă că amenajările menite să prevină inundațiile vor fi dezafectate, ci doar reconfigurate, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției, Anca Mihociu.

Suprafața vizată, cu o lungime de circa 22 kilometri, se suprapune cu două arii protejate, Lunca Inferioară a Crișului Repede (ROSCI0104) și Valea Alceului.

Acest proiect va ține cont și de pista de biciclete pe care ABA Crișuri o va amenaja pe digul aflat pe malul drept al Crișului Repede, între Oradea și frontiera cu Ungaria, tot pe bani europeni.

„Prin cele două componente de finanțare, pe acest tronson al râului Crișul Repede, vom avea practic un coridor verde deschis atât pentru cicloturism și ecomobilitate, cât și pentru refacerea zonelor umede și conectivității habitatelor acvatice și terestre”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Deocamdată, ABA Crișuri a obținut finanțarea doar pentru serviciile de proiectare necesare pentru proiectul de refacere a zonei de luncă din aval de Oradea, așa că va dura până să facă și amenajarea. Conform estimărilor, întreg proiectul ar costa peste 7 milioane de euro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Hai ne lăsați nu mai ne ”spălațițivă”
Dar cine și cum a reușit asemenea recorduri??? În Bihor cunosc câteva balastiere neautorizate care modifică în totalitate cursurile râurilor indiferent care sunt alea, d-ul Dorel Ungur de la Salonta care deține balastiere fără forme legale de ani de zile, a rupt digurile pe cursul Crișului Negru, cine la tras la răspundere, vedeți barajul de la Tăut, a fost rupt total de firma domnului Dorel Ungur, se pare că e protejat de partide, și nimeni nu îi face nimic. Mai mult de atât balastierele de la Beiuș și zona Beiușului, dar pe cine credeți că interesează atâta timp cât hoții trăiesc bine iar politicienii Bihoreni se înfruptă din spăgile lor. Iată relatările din Bihoreanu en, en. ia vezi și cum a cum a ajuns statul să plătească 2,5 milioane de lei ca să salveze podul de pe DN76 din Drăgănești, distrus de săpăturile ilegale practicate de balastiera unui apropiat al PSD. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/demolator-de-bihor-95244.html
Postat 09 Februarie 2023, 03:00 de Morometul
Beton ar trebui
Nu vrea Bolo niste piste de pumptrack, sau niste bolarzi de beton? Ca doamne ce frumoase ar fi acolo, si niste porfir pe jos, Ca vad ca nu se lasa cu defrisarile de pe malul Crisului, ca azi punea la pamant toti copacii de langa Gojdu spre podul Intelectualilor
Postat 07 Februarie 2023, 19:41 de adi13
Bla bla
Pana faca Pasztor ce zice..seaca crisul...astia asteapta pestii din Ungaria..in loc sa populeze ..apele...gargara.....
Postat 07 Februarie 2023, 15:38 de zorro
O ce veste minunata!
Felicitari ABA Crisuri, celor care au avut initiativa de a face asa ceva in premiera in Romania, daca vine de la Pasztor, felicitari lui ptr idee ca o impinge ca sa fie pusa in practica! Lunca naturala in albie majora si minora inundabila, in zona naturala protejata, cu acces pe pista de biciclete, ar putea deveni in cativa ani de la implementare o mica delta si oaza ptr pasari si biodiversitate, precum si un loc turistic ptr iubitorii de natura, poze cu animale, etc.
Postat 07 Februarie 2023, 14:57 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON