URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2020, 16:50

Luna august, "luna neagră" în Bihor, dar apar şi semne de ameliorare a pandemiei. Vezi cazurile Covid din fiecare comună şi oraş! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din judeţ pe perioada pandemiei, a afirmat, vineri, că luna august a fost "o lună neagră" pentru Bihor. În această lună s-au înregistrat 57% din totalul infectărilor depistate în judeţul nostru de la debutul pandemiei de Covid-19 şi, totodată, 62% din totalul deceselor pe fondul acestei infecţii.

Pe de altă parte, prefectul Dumitru Ţiplea a spus că au apărut semne de îmbunătăţire a situaţiei, unul dintre ele fiind faptul că numărul mediu al cazurilor în ultima săptămână a scăzut la 40. 

"Presiunea este din ce în ce mai mare"

Prefectul Dumitru Ţiplea a susţinut, vineri, aşa cum obişnuieşte de câteva săptămâni, o declaraţie transmisă live pe pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului, despre evoluţia pandemiei de Covid-19 în Bihor. Şi de această dată el a fost însoţit de dr. Daniela Rahotă, șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, şi dr. Gheorghe Carp, directorul Spitalului Judeţean şi coordonatorul sistemului public de sănătate din județ în perioada pandemiei. 

Acesta din urmă a caracterizat luna care se încheie ca fiind "luna neagră" pentru sistemul sanitar din Bihor. "În luna august s-au înregistrat 57% din totalul celor infectărilor de la începutul pandemiei şi 62% din decese. Presiunea asupra spitalelor este din ce în ce mai mare", a spus dr. Carp. 

El a detaliat că la Spitalul Municipal, spital Covid, au fost iniţial 10 paturi de Terapie Intensivă pentru pacienţii cu acest virus, aflaţi în stare gravă, iar acum sunt 23 de paturi. "Dacă situaţia o va cere, putem să urcăm până la 35 de paturi, toate dotate cu aparate de ventilaţie şi monitoare", a precizat acesta, adăugând că, "deocamdată", spitalele "fac faţă acestei presiuni". 

Totodată, el a precizat că testele pentru depistarea Covid-19 vor fi prelucrate mai repede în Bihor, graţie unei donaţii. "Am primit azi încă două aparate de extracţie care suplimentează posibilităţile de a elibera rezultate rapid, la jumătate de timp faţă de perioada anterioară. Aceste extractoare pot să facă până la 60 de extracţii în plus pe oră, ceea ce ne ajută foarte mult în eliberarea rezultatelor pentru spitale şi pentru cei care fac aceste teste la cerere. Sistemul rezistă şi în fiecare săptămână se aduc îmbunătăţiri", a încheiat Carp. 

Cele mai multe cazuri active, în Oradea 

La rândul ei, dr. Daniela Rahotă a prezentat o situaţie în ceea ce priveşte cazurile confirmate în această săptămână în Bihor şi în ceea ce priveşte totalul cazurilor active de Sars-Cov-2. Vineri, situaţia privind Covid-19 în Bihor este următoarea: 1018 cazuri active, 1132 de pacienţi vindecaţi şi 68 de decese. 

În ceea ce priveşte numărul cazurile active, Oradea se păstrează pe primul loc, cu 421 de cazuri, urmată de Nucet (37), Oşorhei (22), Ţeţchea (22), Salonta (20), Ştei (20), Beiuş (18), Aleşd (18), Popeşti (18), Sânmartin (16).

"Din aceste cazuri active, am constatat că 54% în mediul urban, iar în ceea ce priveşte distribuţia în funcţie de sex, 63% din cei infectaţi sunt femei. Privind confirmaţii pe grupe de vârstă a cazurilor active, cea mai mare pondere, de 59%, o are grupa de vârstă sub 50 de ani. Grupa 50-59 ani – 17%, 60-69 ani – 14%, 2,6% peste 80 de ani", a spus şefa DSP Bihor. 

 

În săptămâna 21-27 august în Bihor au fost depistate 278 de cazuri noi, dintre care 116 în Oradea. "În ultima săptămână au fost înregistrate cazuri noi pozitive în 49 de UAT-uri. Ţeţchea, Ceica, Marghita, Ştei, Nojorid, Tăuteu, Abram, Sânnicolau Român sunt UAT-uri cu peste 5 cazuri noi", a spus doctoriţa. 

O altă veste dată de dr. Daniela Rahotă este aceea că DSP Bihor a propus, vineri, ridicarea carantinei la Centrul rezidenţial pentru persoane în vârstă din Băiţa. "În urma rezultatelor analizelor s-a constatat că din cadrul pesonalului de îngrijire nu este niciun caz pozitiv. Din cadrul rezidenţilor centrului este o persoană pozitivă nouă în acest moment", a explicat şefa DSP Bihor. 

Media: 40 de cazuri noi 

Prefectul Dumitru Ţiplea, în aceeaşi intervenţie, a precizat că apar şi semne bune la finalul lunii și că unul dintre ele este scăderea mediei săptămânale a cazurilor noi de Covid-19. "Acum două săptămâni, media săptămânală era de 53 de cazuri pe zi, săptămâna trecută a crescut la 54, iar, spre bucuria noastră, săptămâna asta media este de 40 de cazuri pe zi. 

Totodată, Ţiplea a spus că săptămâna trecută erau 15 unităţi administrativ-terioriale care se încadrau în zona de alertă (cu 3 cazuri la mia de locuitori), iar săptămâna aceasta numărul UAT-urilor a scăzut la 9. "Este o situaţie îmbucurătoare", a comentat prefectul. 

Tot el a informat că, sub coordonarea Instituţiei Prefectului, instituţiile cu atribuţii în aplicarea legii au desfăşurat "o activitate intensă" de verificare a respectării regulamentelor pe perioada pandemiei. Astfel, au fost verificate 10814 persoane, 486 mijloace de transprot în comun, 518 societăţi comerciale, fiind aplicate 246 de sancţiuni cu amenzi în valoare de 150.905 lei.

Analiză pentru redeschiderea restaurantelor

Vineri, dr. Daniela Rahotă a anunţat că DSP Bihor a început să facă analiza necesară pentru a vedea care sunt localităţile în care se vor putea deschide, începând din 1 septembrie, restaurantele şi cafenelele în interior (nu doar pe terase). 

Prin hotărârea 43 din 27 august a CNSU s-a stabilit că în fiecare judeţ această deschidere va fi decisă de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă în baza unor indicatori, principalul fiind acela ca "indicenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile în acea localitate să fie mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori". "Azi s-a făcut această analiză şi un număr de 38 de UAT-uri se încadrează într-o alertă de 1,5 la mia de locuitori. Situaţia finală va fi afişată pe site-ul Prefecturii şi site-ul DSP luni (n.r. – 31 august)", a precizat Rahotă. 

Tot pentru luni, prefectul Dumitru Ţiplea a promis o informare despre "variante şi soluţii" pentru începerea şcolii în Bihor, într-o conferinţă live care va fi susţinută alături de reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Amatorismul în testare în România va deveni proverbial la nivel planetar.
Sunt localități unde apar "n" cazuri de confirmați ... și "zero" activi !?! Altele cu "n" confirmați și "n:q" activi, după cum se colorează harta pe localități. Singurul criteriu real, nefalsificat și fără minciuni de tot felul, este numărul celor care au nevoee de intubare ... acela fiind adevărul privind numărul bolnavilor de Covid-19 !?! În rest e o potlogărie, în care se bagă în același sac, tot ce vine la rând de la cancer la diabet și de la infarct la o simplă viroză sezonieră. Coronavirusul cu comorbidități este "strategic" ... pentru că un bolnav, de oricare ar fi el spitalizat, decontează din sistem de 3 ori mai puțin, decât unul pe care s-a pus și ștampila de coronavirus !?! La Oradea spre exemplu, ei zic că ar fi 800 confirmați și 421 activi. Ei bine, rezultă că 379 de oameni cel puțin ... sunt spitalizați, carantinați sau izolați, doar pentru ca decontul să fie cât mai gras în favoarea unui sistem medical "bolnav" prin definiție !?!
Postat 28 August 2020, 17:25 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON