URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2023, 13:47

Lumină pentru Oradea: Până în 2025, două treimi din oraș vor fi iluminate cu becuri LED

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 2025, străzile din Oradea ar trebui să fie mai bine luminate. Primăria pregătește înlocuirea a peste 12.000 de becuri stradale, renunțând la tehnologia veche a lămpilor de sodiu în favoarea celor alimentate cu LED-uri, cum deja sunt 4.000 de lămpi din oraș.

Primarul Florin Birta a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, lucrările care se fac pentru creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, compus din 24.000 de așa-numite puncte luminoase, adică becuri, și 283 de puncte de aprindere, de unde acestea sunt controlate.

Edilul a arătat că, într-o primă etapă, aflată deja în lucru, sunt înlocuite 2.038 de aparate din mai multe zone din oraș și 15 puncte de aprindere. Finanțarea de 6,9 milioane lei este asigurată de Administrația Fondului de Mediu.

A doua etapă, aflată în achiziție publică, prevede înlocuirea a 7.124 de corpuri și 20 de puncte de aprindere, valoarea investiției fiind de 19,4 milioane lei, acoperită din creditul de la Banca Europeană de Investiții luat de municipiu. „Estimăm că anul viitor, în toamnă, va intra în execuție și acest contract”, a declarat Birta.

În ședința Consiliului Local de miercuri, aleșii orădenilor au aprobat a treia etapă de modernizare, care vizează 2.044 de corpuri și 15 puncte, investiție ce costă 9,7 milioane de lei și pe care Primăria vrea să o atragă tot de la AFM.

„Totodată, prin contractul de întreținere pe care îl avem cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, ei au obligația de a schimba 1.000 de aparate de iluminat, din care s-au schimbat 470 până acum”, a completat primarul.

Cumulate, toate aceste proiecte presupun înlocuirea a 12.000 de becuri din Oradea, ceea ce înseamnă că, pe lângă cele 4.000 deja modernizate, pe străzile orașului mai rămân 8.000 de lămpi vechi.

„Va trebui să găsim finanțări ca să le înlocuim, astfel încât să închidem complet partea de iluminat public în municipiu. În momentul în care vom avea aceste puncte modernizate și încadrate într-un sistem, vom putea regla digital și automatizat luminile în tot orașul”, a declarat primarul Florin Birta.

Când se va întâmpla asta, nu se știe. Deocamdată, edilul a dat un termen doar pentru modernizarea celor 12.000 de lămpi: anul 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
În sfârșit o idee genială. De mult trebuia făcut asta.
Și nu o spun sarcastic. Bugetarii, și nu numai, trebuie să se uite și pe ce cheltuie banii, să nu risipească când își fac bugetele nu doar să adune mai mulți bani ca să-și facă proiectele. Cu înlocuirea becurilor care le avem în prezent se face o mare economie la factura de iluminat public. Cel puțin cu 50% va fi mai mică factura. Și durata de viață a becurilor led e mai mare, și întreținerea mai mică. Foarte multe beneficii. Și oamenii ar trebui să facă la fel când văd că "nu mai ajung cu banii" și să se uite pe ce dau banii nu doar de unde să ia bani mai mulți.
Postat 04 Decembrie 2023, 06:55 de Vio_427
KP aka mama Omida
Le schimbă ăștia, dar sa nu comentezi ca le-au schimbat ::)))
Postat 03 Decembrie 2023, 22:25 de Sandu2100
..........
Tot orașul va fi ca Piata Unirii! Adică scufundata în beznă.Normal că va fi mai ieftin de exploatat că doar lumina mica costuri mici logic.Un sfat pt studenții la medicină care inca nu și-au ales domeniul pe care sa-l practice.Ortopedia va fi la mare căutare.:) Nu mă aștept la nimic bun probabil va fi o mizerie,praf in ochi toata treabă.
Postat 03 Decembrie 2023, 21:21 de Robert
If it ain't broke fix it 'till it is!
Inteleg inlocuirea lor treptata , dar sa le dai jos cu forta, inca functionale, pare a fi un nou episod din serialul "Pompierul piroman". Am avut un bec cu sodiu in fata casei care a mers noapte de noapte timp de 10 ani. Lumina calda, rosiatica. Spectrul perfect pentru iluminare de noapte, nu stiu led-ul cu care a fost inlocuit cit va tine, subiectiv apreciez ca lumina e mai slaba... Uite asa salvam planeta si , mai ales , niste buzunare...
Postat 03 Decembrie 2023, 21:13 de excalibur
Schimbați odată becurile alea ...
... și nu vă mai lăudați cu ce nu ați făcut încă.
Postat 03 Decembrie 2023, 18:24 de KP
KP aka mama Omida
Bolojan și Birta nu își fac campanie, nici nu au nevoie de campanie. Când ăștia fac atâtea centuri pasaje, trem-tram și PLM mai știe câte că am pierdut numărul ::::::))))) TU crezi ca ei fac campanie cu BECURILE: LED ::))))
Postat 03 Decembrie 2023, 18:02 de Sandu2100
Vrăjeală liberală.
Nu 2/3 și nu 2025. Până la alegerile locale din iunie 2024 ar trebui să fie 100% cu leduri.
Postat 03 Decembrie 2023, 14:49 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON