URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2021, 12:38

Liberalii îşi aleg şeful: La congresul PNL, preşedintelui Klaus Iohannis i s-a scandat "Orban!" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 5.000 de PNL-işti din toată ţara, inclusiv din judeţul Bihor, care are cea mai mare delegaţie (191 de persoane), îşi aleg sâmbătă preşedintele, în cadrul congresului general al Partidului Naţional Liberal, care se ţine în Bucureşti, la Romexpo.

Campanie acidă

Cei doi adversari sunt actualul preşedinte, Ludovic Orban, şi prim ministrul Florin Cîţu, aceştia ducând campanii cu critici reciproce dure. În prima parte a evenimentului, la congres s-a dus şi preşedintele României, Klaus Iohannis, despre care se ştie că îl susţine pe Cîţu.

Mai mulţi delegaţi au scandat "Orban! Orban!", atât când a ajuns Iohannis în sală, cât şi când a plecat. 

În discursul său, şeful statului a criticat felul în care s-a desfăşurat campania internă: "Sub scuza confruntării democratice fireşti nu se pot ascunde anumite derapaje şi atacuri la persoană, ca cele la care am asistat în ultimele luni". 

Iohannis, cu Cîţu

El a adăugat că actualul guvern, condus de Cîţu, nu trebuie demis, arătându-şi susţinerea făţişă faţă de acesta. "Actuala guvernare trebuie fără doar şi poate să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia", a comentat Iohannis. 

Preşedintele ţării a fost întrerupt în acel moment de susţinătorii lui Ludovic Orban, care au început să scandeze numele acestuia din urmă. 

Congresul general al PNL va decide în urma unui vot individual, secret, cine va fi preşedintele partidului în următorul mandat. Deşi majoritatea filialelor PNL din ţară s-au împărţit într-o tabără sau alta, filiala Bihor, care a trimis la Bucureşti cea mai mare delegaţie date fiind rezultaltele electorale din ultimele campanii, a votat să nu se poziţioneze în vreuna dintre tabere. Mai exact, delegaţii vor vota "la liber", pe cine doresc. 

Bolojan nu vrea nicio funcţie

Merită precizat că Ilie Bolojan, preşedintele PNL Bihor şi propus de unii, în ultima perioada chiar pentru funcţia de premier, nu candidează pentru niciuna dintre funcţiile de conducere din partid.

La fel, nu s-a înscris pe nicio listă pentru funcţii cheie nici Dan Motreanu, şeful PNL Giurgiu, care a criticat public campania electorală dusă în partid şi s-a arătat nemulţumit de alte situaţii din bucătăria internă a partidului.

"Nu candidez pentru nicio funcţie la acest congres al PNL, deşi organizaţia pe care o conduc, PNL Giurgiu, a obţinut cel mai bun rezultat la alegerile parlamentare din 2020 - 47%, aproape dublul mediei naţionale. Este şi cazul colegului meu, Ilie Bolojan, care conduce cea mai puternică organizaţie PNL şi este un model pentru administraţia publică românească", a anunţat, vineri seara, Dan Motreanu, preşedinte PNL Giurgiu şi încă vicepreşedinte în Biroul Executiv al PNL.

UPDATE: Florin Cîţu, huiduit 

După discursul preşedintelui Iohannis, au urmat cele ale celor doi candidaţi, întâi Ludovic Orban şi apoi Florin Cîţu. 

Dacă Orban a vorbit despre realizările din mandatul său, inclusiv despre perioada în care el a fost premier, Florin Cîţu s-a prezentat pe sine, spunând că a început spălând vase în Statele Unite. Dacă Orban şi-a putut ţine discursul şi a avut o intervenţie articulată, Florin Cîţu a fost întrerupt de câteva ori de huiduieli. Însuşi Orban a luat microfonul la un moment dat şi le-a cerut PNL-iştilor să nu-l mai fluiere şi să-l lase să-şi termine discursul. Probabil marcat de atmosfera ostilă, deşi a încercat să nu se vadă acest lucru, premierul părea că şi-a cam pierdut vocea şi nu a livrat un discurs strălucit. 

Procesul de votare a început ulterior, în contextul în care încă de la începutul zilei au existat informaţii că cei din tabăra Cîţu ar fi primit indicaţii să fotografieze buletinele de vot, pentru a putea demonstra că s-au ţinut de cuvânt. Inclusiv Ludovic Orban a comentat pe această temă, la faţa locului: "Să le fie ruşine! Asta nu este democraţie", a spus încă preşedintele PNL.

În jurul orei 16.30 s-a terminat procedura de vot. Urnele sunt sigilate şi urmează numărarea voturilor.

În ciuda atmosferei de la Romexpo, mai multe publicaţii spun că cele mai mari şanse le-ar avea Florin Cîţu, care se bucură de sprijinul multor lideri de filiale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Liberalii nu și-au ales șeful.
Ei au ales calea firească către groapa istoriei. De fapt, nu ei au ales. Johannis a dezbinat România și, ca să-și încheie periplul dictat de la patronii lui, trebuie să facă praf PNL-ul. Cei mai buni agenți electorali ai mediocrului PSD, sunt liberalii habarniști, oportuniști și mercenari.
Postat 26 Septembrie 2021, 12:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON