URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2022, 09:47

Lecții pe zăpadă: Deși în Bihor nămeții se lasă așteptați, în munți se pregătesc tabere de schi pentru copii și adolescenți

Lecții pe zăpadă: Deși în Bihor nămeții se lasă așteptați, în munți se pregătesc tabere de schi pentru copii și adolescenți (foto: Facebook / Tabere Arieșeni)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iarna, munţii, zăpada şi turele pe pârtii merg mână-n mână, şi nu puţini sunt cei care vor să se bucure pe deplin de senzaţiile pe care sezonul alb le poate oferi. Tocmai de aceea, şi în staţiunile montane din Bihor se organizează iarnă de iarnă tabere de schi, pe parcursul cărora copiii şi adolescenţii intră pe deplin în lumea fascinantă a sporturilor de iarnă şi deprind abilităţi ce le promit senzaţii tari.

Fără aglomeraţii

Încă din 2008, Şcoala de schi Gligor organizează tabere pentru copii şi adolescenţi, cu vârste între 4 şi 17 ani, pe care îi iniţiază ori perfecţionează în sportul cu schiuri şi clăpari. Lecţiile se ţin pe pârtia Vârtop II din zona Arieşeni, cu o lungime de 430 de metri, considerată optimă pentru începători. Dotată cu o instalaţie de zăpadă artificială, pârtia poate fi folosită chiar dacă nu ninge, atât timp cât temperaturile sunt scăzute.

La început de 2023 sunt programate sesiuni de tabere în perioadele 8-13 ianuarie, 29 ianuarie-3 februarie, 5-10 februarie, 12-17 februarie, 26 februarie-3 martie. De regulă, monitorii evită să ţină taberele pe perioada weekendurilor ori în vacanţe (chiar dacă de data aceasta o sesiune se suprapune cu vacanţa din februarie a elevilor din Bihor şi Cluj), tocmai fiindcă aglomeraţiile nu sunt prielnice pentru începători.

"Este foarte aglomerat, iar riscul de accidentări e mare", explică Dana Gligor, unul dintre organizatorii taberelor, care adaugă că de obicei cursanţii sunt învoiţi de părinţi din timpul şcolii.

În plug

Ce fac învăţăceii? "Schiem 4-5 ore pe zi, dimineaţa şi după amiaza. Avem şi program de voie, în care unii îşi fac temele, alţii dorm, iar seara avem activităţi: discotecă, filme, jocuri, concursuri de talente", spune Dana. Toţi sunt cazaţi în Cabana Vârtop şi sunt supravegheaţi de instructori, care îşi adaptează programul în funcţie de abilităţile cursanţilor.

"Pe începători îi obişnuim cu alunecarea pe zăpadă, cu plugul (n.r. - poziţia specifică începătorilor, cu vârfurile schiurilor apropiate) sau felia de pizza, cum îi zicem noi. După ce învaţă ocolirile în plug, se trece la nivelul celălalt, cu schiurile paralele, învăţarea balansului, practic la perfecţionare", spune Dana Gligor.

Sunt şi cursanţi care merg în aceste tabere ani la rândul, pentru a-şi şlefui abilităţile. Costul unei tabere este de 1.900 de lei, cuprinzând lecţiile, cazarea şi mâncarea. Cei care nu au echipamentele specifice le pot închiria cu 120 de lei pentru toată perioada.

În tabără... cu familia

În Stâna de Vale taberele sunt organizate de o asociaţie sportivă din Arad, Smiley Sport Club, care mai face astfel de ieşiri şi în Italia sau Austria. A fondat şi o şcoală de schi în Stâna de Vale, unde pot învăţa şi adulţii. "Am avut şi copii de grădiniţă, dar şi, de exemplu, un domn trecut de 70 de ani care a vrut neapărat să înveţe", spune Daniel Ispas, monitor de schi profesionist.

În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt cazaţi la Hotel Iadolina, iar familiile pot opta şi pentru Vila Liliacul, preţurile fiind diferite în funcţie de numărul de persoane. "Se întâmplă să vină familii la munte, iar copilul să participe la tabăra de schi", spune Ispas, organizatorul taberelor.

Şi la Stână, cursanţii învaţă abilităţi în funcţie de nivelul la care se află. De asemenea, după  acelaşi criteriu se alege pârtia pe care se ţin lecţiile, spune reprezentantul Smiley Sport Club. Una dintre ele este chiar nouă, Pârtia Bradul, inaugurată în 2021, cu o lungime de 1.200 metri.

"Aşteptăm să înceapă iarna cu adevărat. După noile investiţii, pârtia este dotată şi cu tunuri de zăpadă, dar trebuie să fie frig ca să poată fi folosite. În situaţia de acum, s-ar putea să nu ţinem tabăra programată pe 2 ianuarie din cauza vremii", spune Daniel Ispas.

Mini-tabere de weekend

Asociaţia va ţine o altă tabără în Stână în perioada 12-17 februarie 2023, când elevii din Bihor, Cluj şi Hunedoara vor fi în aşa numita vacanţă de schi. Preţul pachetului pentru această perioadă este de 2.450 de lei / copil, cu cazare, trei mese, şcoala în sine, skipass, acces în parcul de aventură şi închirierea echipamentului, se arată pe site-ul smileysportclub.ro. De asemenea, asociaţia va organiza şi mini-tabere de weekend în acest sezon, tot în Stână, detaliile urmând să fie anunţate.

Tabere de schi se organizează, bineînţeles, şi în alte staţiuni montane din România. De pildă, în Poiana Braşov, Himalaya Travel anunţă pentru perioada 9-14 ianuarie una la preţul de 2.340 de lei, la care se adaugă costurile de transport pe cablu. Instructori din România ţin tabere şi în munţii din Italia sau Austria, dar pentru acestea preţurile sar bine de 1.000 de euro...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON