URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2021, 22:05

"Lăsaţi copiii să respire": Membri și simpatizanți AUR au protestat în Piața Unirii împotriva purtării măștii în școli (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu imnul României "Deşteaptă-te române" şi cântecul patriotic "Tu, Ardeal" în fundal, circa 30 de persoane, membri și simpatizanți AUR, au protestat joi seară în Piaţa Unirii din Oradea. Aceștia s-au pronunțat împotriva obligativităţii purtării măştii de protecţie în şcoli, în contextul în care școala începe luni, iar autoritățile impun purtarea măștilor, având în vedere pandemia de Covid-19.

Mai puţini decât voiau

Protestul a început timid la ora 18, când 10 persoane s-au aşezat lângă statuia Regelui Ferdinand, aducând pancarte pe care scria "Lăsaţi copiii să respire", un drapel şi o boxă din care răsunau melodii patriotice. Numărul manifestanților a mai crescut pe parcurs, ajungând la 30.  

"Impactul vizualizărilor pe Facebook (n.r. unde AUR a promovat evenimentul) a fost undeva la 20.000 de persoane pe Oradea, dar vedem că frica a fost deja instaurată, oamenii nu mai ies", a spus Alin Dat, referindu-se la faptul că oamenii se tem de înmulțirea infectărilor cu Covid.

Acesta a adăugat şi că îi este teamă pentru sănătatea copiilor care vor merge la şcoală începând de luni.

"În momentul în care îţi pui o mască, nu mai respiri corect. În mască rămâne dioxidul de carbon şi momentul în care inspiri, inspiri o parte din el. Acest lucru este dăunător, mai ales pentru copii, pentru că creierul lor nu se oxigenează. Sper că vom fi ascultaţi şi că masca nu va mai fi obligatorie", a mai spus el.

"Maica Domnului e cu AUR"

La eveniment a fost prezent și Nelu Pop, profesorul de lupte de la LPS din Oradea care a fost sancționat pentru nepurtarea măștii în școală și pentru că și-a îndemnat elevii să facă la fel. La vederea reporterilor BIHOREANULUI, acesta și-a acoperit fața cu o mapă, nedorind să i se facă fotografii.

Câţiva protestatari au venit însoţiţi şi de copiii lor, care țineau în mâini o pancartă mai mare pe care scria "Lăsaţi copiii să respire!!!".

"Nu mai vreau să port mască pentru că nu pot să respir la şcoală. E îngrozitor", a spus Rebeca, o fată de 14 ani.

Pe lângă membrii AUR, la protest au participat şi simpatizanți ai partidului, care au venit la Oradea strict pentru acest eveniment.

"Consider că nu e pericolul chiar aşa de mare cum se vrea a ne face pe noi să credem. Mai degrabă se îmbolnăveşte copilul ăla dacă poartă mască. Maica Domnului e cu noi, e cu AUR, pentru că AUR se vede că face ceva într-adevăr cinstit şi corect. AUR încearcă să scoată adevărul la lumină, ei ţin cu dreptatea", a spus Aurica Bogojel din Beiuş, fără a şti să menţioneze şi ce lucruri concrete a făcut până acum organizaţia.

Fără marş

Printre protestatari s-a numărat şi Melania Ghemeş (foto dreapta), o femeie din Oradea care, într-o ieșire controversată, în primăvara acestui an şi-a scos mama infectată cu Covid-19 din spital, acuzând medicii de la Spitalul Pelican şi de la Municipal că vor să o omoare. "În loc să moară acasă cu noi, a murit în spital la ei, în 6 mai. Ei băgat-o cu Covid, dar n-a avut", a susținut femeia.

Într-un discurs halucinant susținut în fața camerelor de filmat ale jurnaliștilor, ea şi-a strigat apoi nemulţumirile cu privire la clasa politică actuală, cerându-i premierului Florin Cîţu să-şi dea demisia. "Ia-te şi te du din Parlamentul ăla că nu exişti, mă! Voi sunteţi puşi acolo numai ca nişte marionete ca să ne distrugeţi pe noi, şi ţara noastră!", s-a rățoit ea, vorbind inclusiv în limbi pretinse străine stâlcite (video).

Evenimentul ar fi trebuit să se încheie cu un marş prin oraş care era programat de la ora 19, însă din cauza numărului mic de participanţi protestul s-a încheiat după mai bine de o oră în acelaşi loc în care a şi început.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
AUR isi baga copii la inaintare
Mai este o natie foarte minoritara care procedeaza la fel.
Postat 09 Septembrie 2021, 23:23 de Sandu2100
Numai un idiot
nu poate respira in masca chirurgicala. Daca nu poti respira in masca, nu poti nici fără. Ăștia sunt cei care spun că virusul trece de masca, dar oxigenul nu! Adică sunt RETARZI. Un virus are milioane de atomi, iar molecula de oxigen are numai doi atomi. Exact numărul câți neuroni au și protestatarii ;)
Postat 09 Septembrie 2021, 23:11 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON