URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 12 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
14 August 2011, 11:53

Lacăt pe primării

Lacăt pe primării SUB CHEIE. Pe cât de ambiţios este programul Guvernului de construire a sălilor de sport, pe tot atât e de inutil, în condiţiile în care premierul Emil Boc a interzis primăriilor să angajeze oameni care să se ocupe de ele. În Bihor nu au personal pentru aşa ceva nici măcar localităţile cu primari PDL ori UDMR, cum e cazul comunelor Holod, Şimian şi Borş...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a cheltuit în ultimii doi ani, numai pe sălile de sport din Bihor, risipite prin comune, peste 34 milioane de lei. Bani aruncaţi pe fereastră, la fel cum sunt şi cei daţi pe stadioane şi alte "investiţii" pe care nu are cine le gestiona!

Pe lângă utilitatea lor îndoielnică, primăriile pentru care au fost construite sălile nu îşi pot angaja nici măcar oameni care să le întreţină. Şi tot din cauza aceleiaşi lipse de personal, administraţiile locale ar putea pierde însemnate fonduri nerambursabile, proiectele europene din judeţ fiind în bună măsură blocate sau întârziate, căci nu are cine să le ducă mai departe.

În colaps

Sub pretextul reducerii cheltuielilor la bugetul de stat, în 2008 Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a impus primăriilor să angajeze un funcţionar doar după ce se eliberează alte şapte posturi, prin pensionare ori demisie, excepţiile fiind acceptate numai pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţiile subdimensionate.

02 Costel Sirghie.jpgChiar dacă din cauza tăierii salariilor cu 25% o mulţime de funcţionari au ales să plece din primării, măsurile au rămas în picioare, ducând acum aproape în colaps instituţiile publice locale. Ca urmare, în Bihor multe primării au ajuns să-şi ţină contabilitatea cu funcţionarul rămas la resurse umane ori achiziţiile publice cu angajatul de la contabilitate. "Anul trecut au plecat 13 funcţionari. Pentru o primărie mică, cum este a noastră, situaţia e catastrofală", se plânge Costel Sârghie (foto), primarul din Nucet, membru PDL.

În aceeaşi dificultate se află şi Primăria Beiuş, unde există un funcţionar la 6.500 de locuitori, cea din Avram Iancu, de unde au plecat 15 funcţionari, din Salonta şi din multe alte comune şi oraşe. Urmarea? Cei care au rămas fac acum şi munca celor care au demisionat. Şi asta fără a primi vreun ban în plus, ci dimpotrivă! 

Investiţii fără cap

Deşi la nivel local situaţia e tot mai grea, Guvernul a ţinut morţiş să continue unele programe care sporesc responsabilităţile primăriilor, doar pentru a arăta că "aduce" dezvoltare.

Un exemplu concret e programul de construire a sălilor de sport derulat de Ministerul Dezvoltării şi Turismului, chipurile, în beneficiul comunităţilor. Nimeni nu şi-a pus problema cine va folosi cele 800 de săli de sport, câte se ridică în România de trei ani încoace. Dar nici cine le va administra, de vreme ce posturile sunt blocate!

02 Daniel Ciolos.jpgÎn Bihor, în 2009 şi 2010 s-au construit 11 săli de sport, în valoare de 34 milioane de lei, săli care astăzi fie nu sunt deloc folosite, cum este cazul celei din Holod, fie sunt lăsate pe mâna unor angajaţi puşi să lucreze peste program şi fără plată, în locul celor care ar trebui să le administreze. "Sunt posturile blocate, aşa că până în toamnă, când sperăm că se vor debloca, nu putem folosi sala", se plânge Daniel Cioloş (foto), primarul PDL al comunei Holod, unde pentru sala de sport s-au tocat 2,4 milioane lei în timp ce localităţile componente nu au drumuri, apă, canalizare şi iluminat public.

Primarii din Ţeţchea, Şimian şi Borş spun că pentru a administra sălile au ajuns să apeleze la voluntari şi funcţionari plătiţi cu jumătate de normă.

Proiecte pe făraş

Situaţia e şi mai gravă în cazul proiectelor cu finanţare europeană. Deşi de câte ori are ocazia premierul Emil Boc ameninţă cu demiterea miniştrii deficitari la absorbţia fondurilor europene şi anunţă că va înfiinţa un minister care să se ocupe special de gestionarea proiectelor europene, în realitate pune beţe-n roate primăriilor, nelăsându-le să se dezvolte cu bani de la UE. Chiar recent, Guvernul a micşorat de la 30% la 10% plafonul în limita căruia asigură prefinanţarea proiectelor europene şi, la fel ca în povestea cu sălile de sport, interzice primăriilor să-şi angajeze specialişti care să scrie asemenea proiecte sau să le finalizeze pe cele începute. 

02 Torok Laszlo.jpgÎn Bihor, situaţia afectează mai multe primării care au în implementare proiecte europene dar, în lipsă de personal, abia le mai pot gestiona. "Anul trecut au plecat 10% din funcţionari şi acum mai avem doar 30 de angajaţi cu care trebuie să ne ocupăm de toate. Avem şase proiecte europene în derulare şi lucrăm zilnic peste program. Fără a-i putea plăti pe funcţionari sau fără a angaja alţi oameni, nu ştiu cum ne vom descurca", se lamentează Torok Laszlo (foto), primarul Salontei.

Tot fără personal încearcă să gestioneze proiecte europene şi administraţiile din Beiuş, Nucet, Ceica ori Avram Iancu. Şi sunt doar câteva exemple dintr-o mulţime de câteva zeci în tot judeţul...

Păcălesc sistemul

În cei trei ani de austeritate, primarii, indiferent de culoarea politică, au început să se adapteze şi să păcălească, atât cât se poate, "sistemul". BIHOREANUL a constatat că aşa au fost înfiinţate, în multe localităţi, societăţi care au preluat o parte dintre atribuţiile primăriilor, chit că unele asemenea structuri sunt nişte struţo-cămile pe cât de bizare, pe tot atât de la limita legii. La Nucet, spre exemplu, Consiliul Local a înfiinţat SC Servicii Pentru Comunitate SRL, o firmă care a preluat serviciile de furnizare a apei, dar şi administrarea pârtiei de schi de la Vârtop, pregătindu-se ca pe viitor să mai preia şi alte atribuţii ale Primăriei.

Practic, asemenea firme înlocuiesc departamente care dispar forţat din organigramele primăriilor, tocmai pentru că acestea nu mai pot face angajări. Este, în fapt, un răspuns românesc la o austeritate şi ea tipic românească. Una în care se sparg zeci de milioane de euro pentru săli de sport, bazine de înot, stadioane şi parcuri comunale, dar nu se mai găsesc câteva mii de lei pentru salariile oamenilor care să le gestioneze. Şi în care alte sute de milioane de euro, primite "moca" de la UE, nu pot fi folosite tot pentru că Guvernul taie salariile funcţionarilor care ar trebui să se ocupe de proiecte. Un Guvern şi sărac, şi zgârcit. Combinaţia cea mai nefericită de care puteam avea parte...


PRAF ÎN OCHI
Doar 26 de posturi deblocate

Abia după trei ani de austeritate cu orice preţ, în luna aprilie a acestui an Ministerul Administraţiei şi Internelor a emis Ordinul 78/2011 care prevede că primăriile pot solicita în anumite condiţii deblocarea aşa-numitelor "posturi vacante unice", adică fără de care activitatea autorităţilor locale este paralizată. Pentru aceasta, primarii trebuie să  trimită în prealabil o notă informativă către prefecţi, pentru a justifica necesitatea deblocării posturilor şi a dovedi că au cu ce să-i plătească pe funcţionarii ce vor fi angajaţi.

Prefectul Gavrilă Ghilea susţine că în Bihor 20 de primării au solicitat deblocarea a 30 de asemenea "posturi unice". "După ce am analizat documentaţia am trimis la MAI 26 de solicitări, iar 20 au fost deja aprobate. Urmează să ne vină avizul şi pentru celelalte 6", spune Ghilea. Fără a comenta că, astfel, se încalcă autonomia locală, de vreme ce Guvernul hotărăşte dacă o primărie poate lua sau nu o decizie atât de banală cum e angajarea unui om...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
srl
si la rabagani este un srl al primariei si ghiciti cine e sef... nepotul primarului. ce sa mai comentam.
Postat 16 August 2011, 17:11 de ghita
Vasile Ghica
În politica, orice gloabă îşi poate da aere de pur-sânge. Vasile Ghica
Postat 16 August 2011, 09:57 de ha, ha, ha, ha
micsorati
nu mai sunt de acord sa platim atata amar de lume care freaca menta prin primarii. de ce avem nevoie de atatea primarii?? de ce nu se unesc mai multe primarii si sa-si gestioneze mai bine resursele? de ce ne omorati cu taxele voastre fara sa faceti nimic in schimbul lor. eventual sa va platiti secretarele, consilierii, paznicii? ce-ati facut in 20 de ani sa va meritati votul? unii sunteti in functie de 20 de ani. ce-ati facut pentru noi?
Postat 15 August 2011, 16:34 de primar
ce vrajeala
auzi la primari....nu au oameni pai si cu primaria plina de angajati nu fac nimic...je-go-sii naibii ca sunt suparati ca nu-si mai pot angaja pilele si amantele....si la primaria oradea , din 10 ghisee lucreaza maxim 5....
Postat 15 August 2011, 12:05 de radu
naspa rau am ajuns
de ce are BIHORUL atatia PRIMARI? mai mari carpe sociale sunteti ajunge unul parerea mea dar ce sa faci cat ia un Primar 4000 cati primari are BIHORUL aici sunt banii vostri in BURTILE parazitiilor sociali si nu avem lapte sa le dam sugarilor, cretini numai cretini guverneaza in prezent.
Postat 15 August 2011, 10:23 de lidia
criza
Prin satele alea nu s-o fi auzit ca lumea e in criza. Vezi Israel, Italia, Portugalia, etc. Si nici Franta nu se simte prea bine. Cat de penibil poti sa fii ca in conditiile astea tu sa ceri angajari la stat. Nemernicia omului politic din Romania nu are limite. Ia reorganizati-va voi putin fotoliile de primar domnilor!!
Postat 14 August 2011, 20:31 de oradean
stie Boc
gata cu huzurul prin primarii.
Postat 14 August 2011, 19:45 de 100%
privat
Italia a gasit solutia. REORGANIZARE TERITORIALA. Saptamana trecuta, politicienii lor de la putere dar si din opozitie, au fost de acord cu disparitia a 38 de provincii cu comasarea lor in regiuni mai mari. Politicienii nostri in schimb vor sa angajeze la stat......Incet dar sigur ajungem la vorba Dictatorului. Ca vor unii sau nu vor. Bani nu mai sunt niciunde in lume.
Postat 14 August 2011, 16:37 de oradean
Boc are drepate
daca s ar pune accent pe privat s ar mari si taxele si cotizatiile la pensii si sanatate in functie de randamentul financiar asa noi le platim bugetarilor pensia, sanatatea deci practic falimenteaza GUVERNUL, asta da mangement BOC e un GENIUU ! Comparativ cu ceilalti el demonstreaza gravitatatea cu care parazitii social se zbat sa mai reziste inca 50 de ani in capitalismul romanesc:)) in gurtita datia la bugetari sa muncesca la privat si sa zica mersi daca raman cu 30% :))) sa vedem cata evaziune si frauda va face bugetarul sa cresca numarul puscariilor :)) sa i trimitem in arena sa lupte pentru DREPTATE:))
Postat 14 August 2011, 16:28 de geniiuuuuu
Boc are drepate
daca s ar pune accent pe privat s ar mari si taxele si cotizatiile la pensii si sanatate in functie de randamentul financiara sa noi le platim bugetarilor pensia, sanatatea deci practic falimenteaza GUVERNUL, asta da mangement BOC e un GENIUU ! Comparativ cu ceilalti el demonstreaza gravitatatea cu care parazitii social se zbat sa mai reziste inca 50 de ani in capitalismul romanesc:)) in gurtita datia la bugetari sa muncesca la privat si sa zica mersi daca raman cu 30% :))) sa vedem cata evaziune si frauda va face bugetarul sa cresca numarul puscariilor :)) sa i trimitem in arena sa lupte pentru DREPTATE:))
Postat 14 August 2011, 16:28 de geniiuuuuu
privat
Domnilor epuizati din primarii le recomand sa mearga urgent, dar urgent in mediul privat. Cu primar cu tot la pachet. Lasati loc liber pentru oameni care stiu sa scrie proiecte europene, care stiu sa utilizeze computerul, care stiu finante. Asa ca valea urgent in privat. Nu mai stati povara pe spatele nostra.
Postat 14 August 2011, 15:57 de oradean
guvernul lui peste marinarul
dar PREFECTUL Ghile are dreptul legal sa obltina licitatii publice cine vorbeste un om fara mandrie si onoare, dar Bolojan are dreptul sa parctice nespotismul si angajarea pe criterii politice, vedeti toate se stran ga la gatul nostru, degeaba muncim si platim taxe ca suntem luati de fraieri nu esti in politica nu ai drepturi in romania, esty in politica ai loc de munca ai post de sluga umila.
Postat 14 August 2011, 13:48 de Jhon.doue
hai ca sunteti culmea
de ce nu dati jos Guvernul, la urma urmei si protestul are rolul lui, nu suntem obligati sa toleram incompetenta guvernului si al ministrilor care il conduc, in strazi fratilor: jos GUVERNUL! punct nu v ati saturat de legiile idoate care se voteaza a ajuns justitia in Romania genm tribuna de gladiatori, nu mai avem valori.JOS GUVERNUL si tot sistemul actual inclusiv POLITICA ! va amintiti pe vremuri JOS COMUNISTY, astai sunt CORCITIRURI comunistydemocratici!
Postat 14 August 2011, 13:43 de nooo
Eroare sau incompetenta?
Aceasta este întrebarea. La Beiuș, 1 funcționar la 6.500 de locuitori? Se pare că habar nu aveți câți locuitori are Beiușul. La numărul actual de locuitori, ar însemna că la o astfel de proporție 1 la 6500, Beiușul ar avea doar 2 funcționari în Primărie. O simplă vizită la primărie te lămurește că așa ceva e imposibil. Fie ați greșit, fie sunteți total nedocumentat, fie vă desconsiderați cititorii.
Postat 14 August 2011, 12:40 de Tolo
Chiar asa ?!
Ok, asa rau cum e, eu m-as angaja maine la primarie in Oradea ! Am masterat in politici economice, licenta in ad-tie publica, licenta in drept, vorbitor de romana, engleza; ungureste binisor ! Baiu-i ca nu-s nici ungur, nici pnl-ist ! Pai unde mai prind eu asa pleasca, 500 de lei lunar ca ,,stimulatie'', 2200 de lei anual in patru transe, (pt. haine!!!!), inca 500 de lei trimestrial ca ,,prima'' (?!)....La patron iau 2500 de lei in mana, asigurare de sanatate privata, dar muncesc cat e nevoie, 10-12 ore zilnic e ceva normal ! Mai bine la ,,patronul'' bolovan !
Postat 14 August 2011, 12:16 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1033 RON
  • 1 EUR = 4.8347 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON