URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2022, 16:01

La Oșorhei a început concursul internațional de atelaje, cu cai de rasă ce valorează milioane de euro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Competitori din țară și străinătate au început vineri proba de dresaj din cadrul competiției internaționale de atelaje ajunsă deja o tradiție la Oșorhei, la doi pași de Oradea. Echipați în costume, cu cravată, pălărie și mănuși, concurenții, între care și doi campioni mondiali, strunesc cai de rasă, lipițani, noniuși și KWPN, de o frumusețe desăvârșită și antrenați ani întregi cu răbdare, pasiune și... mulți bani.

„Ca un eveniment de Champions League”

Concursul internațional de atelaje (la doi și patru cai), la care anii trecuți au participat și echipaje din Franța, Germania, Spania ori Italia, este organizat de Clubul Sportiv Oșorhei și Primăria comunei, fiind cea mai amplă competiție de acest fel desfășurată în România. Este clasificat de Federația Internațională Ecvestră ca un concurs de 3 stele, obligatoriu pentru calificările în campionatele europene și mondiale de profil.

Anul acesta, pe cele câteva hectare ale pășunii din Oșorhei rezervate competiției – amenajate cu puțuri de apă, grupuri electrice mobile, grajduri mobile și chiar dușuri speciale pentru toaletarea cailor – au ajuns 27 de echipaje din România, Ungaria, Serbia, Slovacia și Grecia. Mulți concurenți au făcut pe drum chiar și două zile, în autotrenuri speciale, cu spații pentru oameni, climatizate, cu dormitoare, bucătării și băi, precum și spații separate pentru caii al căror preț începe de la 50.000 euro. Astfel, în total caii aduși la Oșorhei valorează milioane de euro.

„Din 2009, organizăm asemenea concursuri, de amploare mai redusă, de Zilele Comunei, iar de patru ani și această competiție internațională, care este pentru sporturile hipice ca un eveniment de Champions League pentru fotbal, pentru că am vrut să punem comuna, unde sunt mulți iubitori ai cailor, pe harta ecvestră a lumii”, spune primarul Ioan Gligor.

Trei zile de întreceri

Ca de obicei, prima zi a concursului a fost dedicată probei de dresaj: echipajele – om, cal, atelaj – evoluează între 8 și 10 minute pe pistă (din cauza secetei care a uscat iarba, pășunea e udată cu apă din cisterne periodic), fiind urmărită poziția de mers a cailor la pas și la trap. Concurenții au de executat semicercuri, dar echipajele trebuie să strunească animalele și în așa fel încât să stea nemișcate între 8 și 10 secunde, precum și să dea în „marșarier” între 5 și 5 metri, toate într-o coregrafie cât mai elegantă.

Dacă în prima zi sunt așteptați, după amiază, circa 500 de spectatori, la fel ca în edițiile trecute, pentru cea de-a doua, sâmbătă, numărul acestora e de așteptat să crească, tot la fel ca anii trecuți, la 3.000. Va urma proba de maraton, caracterizată prin mai mult dinamism: într-o primă etapă, concurenții trebuie să parcurgă 5.000 de metri în minim 20 și maxim 22 minute, iar în a doua să străbată o pistă cu jaloane, la final caii fiind evaluați pentru măsurarea tensiunii.

Duminică va fi o altă probă palpitantă, cea de obstacole, amplasate la distanțe de 1,65 și 1,70 metri între ele, pentru ca atelajele, cu un ecartament (distanță între roți de 1,5 metri), să parcurgă pista ca pe un labirint, cât mai rapid și, bineînțeles, tot fără să le atingă.

Secretul reușitei stă în antrenamentele asidue, zilnice, ale echipajelor, în funcție de pregătirea acestora caii fiind struniți de oameni așa încât să fie și rapizi, și eleganți, și preciși în toate probele.

Veteranul, un septuagenar

Între participanți din acest an se numără și doi campioni mondiali, cu atelaje cu 2 și 4 cai, iar veteranul competiției este chiar un localnic din Oșorhei, Carol Ciorba, în vârstă de 74 de ani.

Anul acesta, întrecerile încep în fiecare zi la ora 11.00 și vor dura câte șase ore vineri și sâmbătă, iar duminică patru ore. Sâmbătă va avea loc și o festivitate de premiere, iar la finalul zilei organizatorii de la CS Oșorhei și Primăria comunei oferă și un spectacol pe scena anume amenajată.

Orădenii, dar nu numai, sunt așteptați în număr cât mai mare la Oșorhei, având ocazia să urmărească o întrecere dintr-un sport elegant, dar și să vadă, pe viu, ce înseamnă culisele organizatorice ale unui asemenea eveniment, de la grajdurile mobile până la felul în care caii de rasă fac dușuri și sunt toaletați așa cum merită campionii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON