URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2019, 14:41

La mulţi ani cu... veselie! 900 de elevi ai Şcolii Oltea Doamna au dansat alături de profesorii lor în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii s-a umplut de culoare şi veselie, miercuri, înainte de prânz, când 900 de elevi din clasele primare şi gimnaziale ale Şcolii Oltea Doamna s-au aliniat pentru a dansa într-un flash mob aniversar, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea unităţii de învăţământ.

Voind să-i încurajeze, profesorii lor, precum şi directoarea Florina Muscă, au dansat şi ei în rând cu elevii. "Activitatea de astăzi se încadrează în seria de evenimente pe care le-am dedicat sărbătoririi celor 100 de ani de şcoală Oltea Doamna.

Ideea aparţine Consiliului Elevilor. Ei au ales piesa, iar împreună cu profesorii de sport au făcut mişcările. Sunt foarte determinaţi în ceea ce fac şi, drept urmare, am vrut să-i susţinem şi noi ca profesori şi să le facilităm organizarea acestui eveniment în Piaţa Unirii", a spus directoarea pentru BIHOREANUL.

Piesa aleasă a fost "Can’t stop the feeling" interpretată de Justin Timberlake. Toţi participanţii la flash mob au purtat tricouri mov inscripţionate cu "100 Oltea Doamna – Tradiţie şi performanţă". Pe lângă cei 900 de elevi, în Piaţa Unirii au dansat, cum au ştiut ei mai bine, şi câţiva copilaşi din grupele de preşcolari din cadrul instituţiei de învăţământ.

Copiii au adus cu ei mai multe baloane în formă de litere cu ajutorul cărora au afişat mesajul "La mulţi ani, Oltea!". Dansul, repetat de două ori, a fost urmărit de trecători şi de mulţi dintre părinţii participanţilor.

Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" a fost înfiinţată acum 100 de ani, după Marea Unire, ca liceu românesc de stat pentru fete şi a depăşit toate vicisitudinile istoriei, un Război Mondial, refugiul, regimul comunist, rămânând o instituţie de referinţă a învăţământului orădean. Primul an şcolar sub autoritatea Regatului României a început în octombrie 1919, cu opt clase şi un total de 332 de eleve. Denumirea "Oltea Doamna", după mama domnitorului Ştefan cel Mare, a fost atribuită în anul 1921.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, instituţia s-a refugiat în Beiuş. În 1947, revenită în Oradea, şcoala a fost transformată în Liceul Teoretic de Fete nr. 1, având circa 400 de eleve. Dacă în anul şcolar 1959-1960 existau 19 clase cu 740 de elevi şi 24 de cadre didactice, recordul a fost înregistrat în anul şcolar 1984-1985, cu 1.485 de elevi, care învăţau în această instituţie de învăţământ, unde existau laboratoare de chimie, biologie, fizică, ştiinţe sociale, cabinete de limba română, istorie, geografie şi limbi moderne.

Şcoala "Oltea Doamna" funcţionează în prezent în trei clădiri, situate în Parcul Traian nr. 16. Cea mai veche apare în 1820 şi serveşte drept primărie a Olosigului (malul drept al Crişului), a doua este ridicată între 1897-1901, ca spaţiu al Şcolii Primare Maghiare, iar cea mai nouă (Clădirea A) este dată în folosinţă începând din 1980. La debutul anului şcolar 2019-2020, şcoala are 36 de clase de elevi în ciclul primar şi gimnazial, cu un număr de 1.015 elevi şi 7 grupe de preşcolari cu 175 de copii, pregătiţi de 65 de cadre didactice.

Sursa video: Broadcaster

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON