URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2020, 21:05

"La liber": Izolarea la domiciliu şi carantina au fost suspendate. Ce li se recomandă bihorenilor

'La liber': Izolarea la domiciliu şi carantina au fost suspendate. Ce li se recomandă bihorenilor (foto: generic, sursa: webmd.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Măsura izolării la domiciliu dar şi cea a carantinei au fost suspendate în România şi implicit în Bihor în urma unei decizii a Curţii Constituţionale a României. Asta înseamnă că persoanele care până acum erau obligate să stea în solitudine se pot plimba libere pe oriunde. Atât ministrul Sănătăţii cât şi, local, Instituţia Prefectului Bihor le recomandă tuturor să nu o facă, ci să respecte în continuare izolarea. 

Izolarea, o "recomandare"

Prevederile legale privind cele două măsuri - izolarea la domiciliu şi carantina - au fost suspendate prin decizia nr. 458 a CCR, publicată joi în Monitorul Oficial. Decizia a fost luată la sesizarea Avocatului Poporului. Acum, Parlamentul şi Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispoziţiile Constituţiei României. 

Începând din 2 iulie, astfel, românii nu mai pot fi trimişi în izolare la domiciliu sau în centrele de carantină şi, mai mult, cei care parcurgeau deja această etapă pot să o ignore. 

Instituţia Prefectului Bihor a transmis, vineri, o informare în acest sens, recomandându-le totuşi persoanelor care au fost în contact cu un caz de Covid-19 şi n-au finalizat perioada de izolare, precum şi celor care se întorc în ţară dintr-o zonă cu risc epidemiologic ridicat să rămână totuşi în izolare timp de 14 zile. 

Tuturor bihorenilor li se recomandă să poate corect masca în spaţii închise, să îşi spele frecvent mâinile cu apă şi săpun şi să folosească dezinfectanţi pe bază de alcool, să păstreze distanţa de 1,5 metri faţă de alte persoane, să cureţe periodic suprafeţele de contact (mânere, meese etc.). Totodată, în cazul apariţiei simptatologiei specifice Covid-19 persoanele în cauză trebuie să sune la 112. 

Totodată, potrivit Instituţiei Prefectului - chiar şi în condiţiile în care izolarea la domiciliu e suspendată - că, în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, persoanele devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 riscă să intre sub incidenţa legii privind zădărnicirea combaterii bolilor. 

Proiect nou de lege

Într-o conferinţă susţinută vineri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că izolarea trebuie să rămână o regulă de bază. Tătaru a spus că România are un număr crescut de cazuri în ultima săptămână şi se confruntă cu un început "de transferuri de pacienţi din terapiile intensive către alte spitale care au locuri".

"Tot ce ţine de carantină, de izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru corpul medical. Izolarea trebuie
să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii asimptomatice sau cu simptome uşoare să rămână de bază", a spus Tătaru.

Ministrul a adăugat că autorităţile lucrează la un proiect de lege care va ajunge săptămâna viitoare la Guvern. În aceeaşi conferinţă, Tătaru a subliniat că măsurile de izolare sunt cele care au dus la rezultatele care au existat până acum. Acesta a mai atras atenţia că asimptomaticii externaţi 10 zile trebuie să rămână în izolare alte 4 zile acasă. "În pofida a tot ce se discută, a tot ce se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Pentru cei care primesc această recomandare de izolare rămâne, dincolo de decizia CCR, acel articol de zădărnicire a bolii", a atras atenţia Tătaru.

În ultima perioadă în România în fiecare zi au fost descoperite circa 300-400 de cazuri noi de Covid-19, mai multe decât în perioada stării de urgenţă. În multe zone se vede cum nici măcar cele mai simple reguli de distanţare şi igienă nu sunt respectate. "În acest moment nu avem acest pericol al stării de urgenţă. Gestionăm numărul de cazuri. Gândim, ca şi evoluţie, până pe 15 iulie, dacă e necesară prelungirea stării de alertă sau nu", a declarat Nelu Tătaru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Pai asta a făcut CCR
Postat 05 Iulie 2020, 23:10 de Sandu2100
Voi, la Bihoreanul ...
... când bateți câmpii faceți și "bum" cu multe artificii !?! Asta ați înțeles voi din motivarea CCR, că tot "covideanul" poate umbla liber printre noi, restul de "necovidenii" ?!? ... ha, ha !?!
Postat 04 Iulie 2020, 14:21 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON