URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2024, 20:02

Județul Bihor, pe locul al treilea în țară în clasamentul prosumatorilor

Județul Bihor, pe locul al treilea în țară în clasamentul prosumatorilor (Sursa foto: Pexels.com, credit: Los Muertos Crew)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul prosumatorilor din România - adică persoanele fizice și firmele care deţin panouri fotovoltaice și produc energie electrică - a atins un record, depăşind 110.000, conform datelor de la finalul anului 2023, centralizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Județul Bihor este printre cele fruntașe la producerea electricității din surse regenerabile.

Puterea totală instalată aferentă celor peste 110.000 de prosumatori racordați la rețelele operatorilor de distribuție a ajuns, la finalul anului trecut, la 1.442 MW, aceasta fiind echivalentă cu capacitatea cumulată a celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, după cum arată Hotnews.ro.

Din totalul prosumatorilor, 95.205 sunt persoane fizice, având o capacitate instalată de 611,45 MW, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare prosumator persoană fizică dispune de panouri solare cu o capacitate de 6,4 kW.

Numărul firmelor prosumatoare se ridică la 15.150, cu o capacitate instalată de 831,39 MW, în medie aproximativ 54,8 kW per firmă.

În ceea ce privește clasamentul pe județe, realizat atât după numărul de prosumatori, cât și după cantitatea de energie produsă, acesta este deschis de Ilfov. Acolo sunt înregistrați 8.536 de prosumatori, cu panouri fotovoltaice ce au o capacitate totală de 111 MW. 

Pe locul al doilea în top se clasează judeţul Timiş (6.007 prosumatori - 81,89 MW), iar pe al treilea județul Bihor (4.368 prosumatori - 55,76 MW). Locul al patrulea este ocupat de Arad (4.323 prosumatori - 49,56 MW).

La coada clasamentului se află judeţele Brăila, Caraş-Severin şi Botoşani.

ANRE se aşteaptă ca tendinţa de creștere a numărului de prosumatori să se observe şi pe parcursul acestui an, când în România se vor instala alte panouri fotovoltaice de peste 1.000 MW.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON