URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2022, 19:00

Judecătorul Cristi Danileț a câștigat definitiv procesul privind excluderea din magistratură pentru că a postat filmulețe pe TikTok

Judecătorul Cristi Danileț a câștigat definitiv procesul privind excluderea din magistratură pentru că a postat filmulețe pe TikTok foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Cristi Danileț, considerat unul dintre magistrații reformiști și stabilit în ultima perioadă, la Oradea, a anunțat, luni, pe Facebook, că a câștigat, prin sentință definitivă, unul dintre cele 3 procese pe care le are cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că l-a exclus din magistratură. Este vorba despre cel în care era acuzat pentru niște filmulețe pe TikTok: într-unul tăia gardul viu, iar în altul curăța o piscină.

„Am fost suspendat degeaba”

„Pe data de 13 dec 2021 eram sancționat de CSM la modul cel mai drastic: pentru două filmulețe ce țin de viață privată postate pe TikTok am fost sancționat cu EXCLUDEREA. Din cele 6 sancțiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deși soluția nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcție: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alți judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu și am fost lăsat fără niciun fel venituri (deși am o mamă și o fiică în întreținere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca”, a scris magistratul, luni, pe Facebook.

Judecătorul a acuzat inclusiv tergiversări în cazul său. Luni, Înalta Curte de Casație și Justiție, i-a schimbat sancțiunea, în avertisment.

„Legea spune că CSM trebuie să motiveze soluția în mod OBLIGATORIU în 20 de zile. Am primit motivarea după... 6 luni. Am declarat recurs, a venit vacanța de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu, iar azi, 12 dec. 2022, s-a judecat definitiv recursul. Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancțiunea dată de CSM este greșită și a schimbat-o în AVERTISMENT, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile”, a mai precizat judecătorul.

Culmea, asemenea fapte nici nu vor mai fi sancționate în România. Danileț a mai explicat și că pe 16 decembrie intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraților, iar „fapte de genul celei comise de mine și pentru care am fost sancționat, totuși, NU VOR MAI FI ABATERI”. 

Totuși, Cristi Danileț nu se poate întoarce, încă, la serviciu.

„Așadar, am fost suspendat degeaba. Și, totuși, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancțiuni împotriva mea, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului. Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor”, a mai arătat judecătorul pe Facebook.

Sancțiuni după sancțiuni

În decembrie 2021, el explica, într-o postare pe Facebook, că filmulețele la care făcea referire CSM erau complet inofensive.

”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, scria, la vremea respectivă, Danileț.

O doua excludere decisă de CSM a fost dată, în luna martie a acestui an, într-o nouă acţiune disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară. La vremea respectivă, Dănileț activa la Tribunalul Cluj.

Atunci, CSM i-a reţinut lui Cristi Dănileţ mai multe abateri disciplinare, iar decizia de excludere a fost luată cu majoritate şi o opinie separată, în sensul respingerii în
totalitate a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară, potrivit site-ului consiliului. 

După decizie, Dănileţ a declarat pentru Hotnews.ro că este victima unei "execuţii", menite să-i sperie pe judecătorii reformişti din sistem.

Cristi Dănileț este cunoscut ca unul dintre judecătorii care au militat permanent pentru reforma Justiției și unul dintre magistrații care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către CSM. El a mai fost sancționat pentru postări făcute pe rețele de socializare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect pentru domnia sa!
A avut curajul să nu fie ghiocel ca majoritatea! Este un om adevărat, nu un "Yes man" !
Postat 13 Decembrie 2022, 12:07 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON