URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2022, 22:15

Cristi Dănileț, a doua decizie de excludere din magistratură. „Are loc o execuție a mea pentru a fi dat exemplu magistraților reformiști”

Cristi Dănileț, a doua decizie de excludere din magistratură. „Are loc o execuție a mea pentru a fi dat exemplu magistraților reformiști” (sursa foto: Facebook, Cristi Dănileț)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, miercuri, pentru a doua oară, într-o nouă acţiune disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ, de la Tribunalul Cluj. După decizie, Dănileţ a declarat pentru Hotnews.ro că este victima unei "execuţii", menite să-i sperie pe judecătorii reformişti din sistem.

CSM i-a reţinut lui Cristi Dănileţ mai multe abateri disciplinare, iar decizia de excludere a fost luată cu majoritate şi o opinie separată, în sensul respingerii în
totalitate a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară, potrivit site-ului consiliului. 

Potrivit deciziei oficiale, judecătorul de la Tribunalul Cluj poate face recurs "în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei
Curţi de Casaţie şi Justiţie". 

Cristi Dănileţ a publicat pe Facebook că CSM a decis să-l sancţioneze încă o dată cu excluderea din magistratură, fiindcă ar face parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, şi că ar fi participat la acţiuni politice. 

În realitate, scrie judecătorul, este vorba de două ONG-uri, mai precis VeDem Just şi Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). 


Mesajul lui Dănileţ pe Facebook:

"Azi CSM a decis să mă sancţioneze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmuleţele pe tiktok) pentru că:

-  fac parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deşi m-am abţinut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar "partidele politice" , "aliantele electorale", "aliantele politice" si "ONG-urile care reprezinta minorităţi şi candideaza la alegeri", ceea ce nu este cazul in speţă;

- am participat la acţiuni politice, lucru interzis magistraţilor, prin faptul că am scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat "formaţiune politică" de către CSM.

Pentru cine nu ştie: cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi incalcat statutul propriu".


Contactat de Hotnews, Cristi Dănileţ a spus că este sancţionat în avalanşă, astfel încât şi dacă ar câştiga la ICCJ într-un proces, să urmeze un altul tot pe tema excluderii. 

De altfel, în decembrie 2021, CSM a decis, într-o altă speţă, excluderea din magistratură a lui Cristi Dănileţ. Atunci, judecătorul declara că a primit această sancţiune radicală din cauza unor clipuri, două mai exact, pe care le-a publicat pe contul său de Tik Tok, în care apare în calitate privată, în timp ce-şi curăţă piscina, respectiv tunde gardul verde. 

Miercuri, judecătorul le-a spus jurnaliştilor Hotnews.ro că situaţia este absurdă, fiindcă, deşi trebuia să-i fie comunicată în termen de 20 de zile, nu a primit nici până acum, după 5 luni, prima decizie de excludere din magistratură. Astfel, nu a putut-o ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

"Strategia este ca, dacă cumva câştig un proces, să vină din urmă altă cercetare disciplinară, altă decizie. Mi-au făcut noi acţiuni disciplinare, fără niciun temei legal, şi are loc o execuţie a mea pentru a fi dat exemplu magistraţilor reformişti. Mi-au luat toate dosarele pe care le judecam şi m-au lăsat fără nicio sursă de venit, pe motiv că am postat nişte filmuleţe pe TikTok. Am în întreţinere o mamă bolnavă şi o fiică studentă, dar nu îi interesează. Este incredibil ce mi se întâmplă", a spus Dănileţ, pentru publicaţia menţionată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON