URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2023, 11:21

Judecătorii Curţii de Apel Oradea vor în continuare pensii speciale. Eliminarea lor va „depopula” Justiția

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniţi în Adunarea Generală convocată pe tema proiectului privind pensiile speciale, aflat în dezbatere în Parlament, judecătorii Curţii de Apel Oradea au decis - în unanimitate - că nu sunt de acord cu o eventuală eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi, evident, nici cu posibila creştere a vârstei de pensionare în sistemul judiciar.

Discuţiile judecătorilor au vizat proiectul de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, şi modificările propuse de coaliţia de guvernare, care prevăd creşterea treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani pentru toţi românii, inclusiv magistraţi şi militari, scăderea procentului pentru stabilirea pensiilor speciale la 65% din venituri, pentru toate categoriile de beneficiari, inclusiv pentru magistrați. În prezent, pentru această categorie, pensia se calculează ca 80% din veniturile din ultimul an.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curții de Apel Oradea, judecătorii solicită celorlalte puteri ale statului să declanşeze de urgență "consultări reale și efective cu organele reprezentative ale sistemului judiciar, dar și cu sistemul judiciar însuși".

Aceștia consideră, de asemenea, că amendamentele depuse vor destabiliza sistemul judiciar și că „eliminarea intempestivă a pensiei de serviciu a magistraților” este de natură să afecteze „actul de justiție în substanța sa". Amendamentele, spun magistrații, ar duce în viitorul apropiat la blocarea sistemului judiciar, iar în timp "la depopularea iremediabilă" a acestuia. 

Totodată, judecătorii cer Guvernului să își respecte propria strategie de dezvoltare a sistemului judiciar pe anii 2022-2025, prin care şi-a asumat obligația să aloce fondurile necesare pentru ca sistemul judiciar să dispună efectiv de resurse umane și materiale adecvate pentru asigurarea unui act de justiție eficient, modern și de calitate.

„Judecătorii Curții de Apel Oradea au decis de asemenea să susțină demersurile legale ale personalului auxiliar și conex din instanțe, pe care aceștia le vor întreprinde în scopul renunțării la preconizatele modificări legislative care vizează majorarea vârstei de pensionare de la 60 de ani la 65 de ani, în condițiile în care o asemenea vârstă de pensionare, în contextul realităților din sistemul judiciar, ar fi de natură să le afecteze însăși substanța dreptului", se mai arată în informare. 

Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor Curții de Apel Oradea va fi comunicată Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Președintelui Senatului și Camerei Deputaților "în vederea luării de urgență a măsurilor ce se impun în scopul asigurării stabilității sistemului judiciar și a respectării drepturilor cetățenilor la un act de justiție independent, eficient și de calitate înfăptuit într-un termen optim și rezonabil".

Citiţi punctul de vedere al judecătorilor Curţii de Apel Oradea în scandalul pensiilor speciale: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Niste corupti toti
De ce in Bihor toti mafiotii, bogatanii si Primaria castiga toate procesele. In Oradea nici un nume cu greutate nu e condsmnat. Toata justitia din Bihor e corupta
Postat 02 Iunie 2023, 05:58 de Petre93
Ciolanu nu-i buzoian?!
Tribunalul Buzău a decis suspendarea activității pentru mai multe zile, în semn de protest faţă de preconizatele modificări legate de pensionare din statutul magistratului. Li se rupe ca Romania va pierde cateva miliarde bune! https://ziare.com/reforma-pensii-speciale/reforma-pensii-speciale-tribunal-buzau-suspendare-activitate-1808002
Postat 01 Iunie 2023, 15:34 de pinonel
Basme pt. fraieri,aka cetățeanu' simplu
Nu se va depoPULA nimic....se va reveni la o stare normala a lucrurilor....esti retribuit cu venituri mari atat cat esti in activitate,la pensie,pe baza contributivitatii mari ca urmarea veniturilor din activitate,vor fi pensii de asemenea peste nivelul decent pe care si-l România....nesimtitii din justitie vor doar privilegii,dar rezulatate ZERO...dupa 30 de ani de democratie,scam in continuare infractorii de raspunderi,pastram in sistem oameni profund corupti....pt. ce aceste privilegii atunci??????
Postat 01 Iunie 2023, 13:21 de cetatean
S-au trezit si imbuibatii astia...
Salariile MARI + MULTE alte beneficii deja existente (vancate lungi, sporuri, prime etc) sunt ARHISUFICIENTE (plus stabilitatea unui job la stat) ca sa nu existe depopulare in sistem. Trag si ei cu dintii de orice leu, ca niste imbuibati. De asemenea, un judecator/procuror/grefier si alte N categorii de personal auxiliar plimbator de hartii nu trebuie sa alerge pe camp sau sa care saci toata ziua deci toti astia pot pana la CEL PUTIN 60 de ani sa isi desfasoare linistit treaba! Nu e nevoie de pensie cand omul e inca in putere si poate sa aibe un rol cat de cat activ si sa fie productiv in societate! PENSIILE SPECIALE SI ALTE BENEFICII CRETINE TREBUIE INTERZISE, pentru simplul motiv de simplo logica economica: pensiile speciale nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toti ceilalti PROSTI-muritori de rand: durata de cotizatie, varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei. De aceea ele trebuie interzise, indiferent ca vb de judecatori, militari, politisti etc! Asa ca taceti imbuibatilor si puneti osul la munca! De ce un magistrat se poate pensiona la 45 de ani, dar un sofer de la OTL, care in fiecare zi trebuie sa transporte sute sau mii de oameni, nu?
Postat 01 Iunie 2023, 13:20 de Szaby_Oradea
Dna Gal, chapeau!
Vreau sa cred ca jocul de cuvinte si de subintelesuri din titlu nu e intamplator! Eliminarea lor va „depopula” justiția de fosti/actuali ofiteri acoperiti, de fosti/actuali turnatori, de corupti... lista e lunga. A punctat excelent @christa! Voit s-a acceptat an de an in sistem un numar mai mic decat al celor care se pensionau tocmai pt a pune permanent presiune pe politic: nu ne dati, nu ne faceti, plecam in pensie. Oare ce-i impiedica pe cei de la usl+udmr sa voteze o lege prin care magistratii pt a beneficia de pensie speciala trebuie sa aiba o vechime EFECTIVA in magistratura de 35 de ani?! Stiu, multi ar trebui sa lucreze pana la 70 de ani pt a avea stagiul complet! Si?! Un pulean cand s-a angajat stia ca pensia ii va fi calculata ca medie a 60 de luni (de obicei ultimile). Legea s-a schimbat, pensia e media tuturor lunilor pe care le-ai lucrat, magistratii au zis ca e ok.
Postat 01 Iunie 2023, 12:01 de pinonel
nu cred
La 300 de absolventi de drept, anual, la nivel national nu prea cred. S-a creat o casta care nu prea permite accesul de la mic la mare.
Postat 01 Iunie 2023, 11:46 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON