URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2021, 09:00

Judecătoarea Laura Soane de la Curtea de Apel Oradea a promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoarea Laura Soane de la Curtea de Apel Oradea a promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în urma concursului organizat în perioada septembrie 2020 - februarie 2021 la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Magistratul orădean a întrunit 92 de puncte din 100. Soane a fost astfel declarată admisă, alături de un judecător de la Curtea de Apel Craiova, Mircea Mugurel Şelea, care a fost notat cu 87,6 puncte.

Alţi 10 candidaţi au fost respinşi, inclusiv ceilalţi doi judecători orădeni înscrişi în competiţie, Adina Cioflan (67,7 puncte) şi Mihai Udroiu (74 puncte). Cei doi au fost declarați respinși după a doua şi ultima probă, a interviului, unde Cioflan a fost notată cu 28, iar Udroiu cu 24.

În cazul celui din urmă magistrat, rezultatul constituie o surpriză. Asta pentru că Mihail Udroiu este, la 44 de ani, unul dintre cei mai titraţi magistraţi români în materie penală, doctor în drept, formator la Institutul Naţional al Magistraturii, la disciplina Drept penal şi Drept procesual penal. 

Udroiu a făcut parte din Comisia de elaborare a noului Cod penal, a noului Cod de procedură penală şi din Comisia de elaborare a proiectului Legii pentru punerea în aplicare a Codului penal, este autor a peste 60 de studii și articole publicate în reviste de specialitate, dar şi a zeci de cărţi premiate, inclusiv de Academia Română, iar la prima probă a acestui concurs, a fost singurul candidat din ţară care a întrunit punctajul maxim, de 50. 

Potrivit luju.ro, proba de interviu în cazul lui Mihail Udroiu s-ar fi desfăşurat asemenea unui meci de box, căci membrii comisiei de examen l-au "mitraliat" cu întrebări în cascadă, "spre deosebire de alte candidaturi, la care unii nici nu au deschis gura". 

Interpelat de reporterul BIHOREANULUI, Mihail Udroiu (foto) a refuzat să facă vreun comentariu legat de concurs sau de rezultatul acestuia. 

Concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a organizat în perioada septembrie 2020 - februarie 2021, pentru ocuparea a 14 posturi vacante, la secţiile Penală, Civilă şi de contencios administrativ şi fiscal.

La concurs se puteau înscrie judecătorii cu o vechime efectivă de cel puţin 18 ani în magistratură şi 3 ani în funcţia de judecător la Curtea de Apel, cu calificativul "foarte bine" la ultimele 3 evaluări şi care să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

Concursul a constat din două probe: o evaluare a actelor întocmite de magistraţi în ultimii 5 ani - hotărâri judecătoreşti ori lucrări de specialitate care privesc activitatea lor de magistrați - şi un interviu.

Din Oradea, la concurs s-au înscris patru judecători: judecătoarea Lenuţa Stan, care a optat pentru Secţia Civilă l a Înaltei Curţi, în timp ce magistraţii Adina Cioflan, Laura Soane şi Mihail Udroiu au candidat pentru funcţia de judecător la Secţia penală. 

Singurul judecător din Bihor declarat admis este Laura Soane. Absolventă a Facultăţii de drept din cadrul Universităţii Oradea în 1996, Soane a intrat în magistratură în luna decembrie a aceluiaşi an, ca judecător stagiar la Judecătoria Oradea, unde a rămas până în 2003, când a avansat la Tribunalul Bihor, de unde, 4 ani mai târziu, a promovat la Curtea de Apel Oradea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Justiția românească, prin ÎCCJ, ne demonstrează tot timpul nivelul precar la care a ajuns.
Promovează pe cei suficient de obedienți unui sistem care, în dauna adevărului, se "îngrașă" cu mare tupeu și nesimțire din așa zisul act de justiție bazat pe perversitatea unor utopice "valorieuropene". În schimb, refuză să-și bage "mortu-n casă" prin asocierea cu oameni corecți, bine pregătiți profesional și greu de controlat. Așa că, o promovează pe Soane, una dintre judecătoarele cu niscai dosare "rătăcite" pe la DNA și SIIJ, dar îl ține la depărtare pe Udroiu, cel care ar putea să le dea colegilor multe lecții de moralitate și de știință în materie. Asta-i "România Normală", fâsâită profund din ceea ce este "România Educată" și care, la rândul ei, își are originea în "România Lucrului Bine Făcut".
Postat 23 Aprilie 2021, 10:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON