URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2009, 15:39

Jucăria de 4.000 de euro

Jucăria de 4.000 de euro PENTRU ÎMPĂTIMIŢI. Mândru de munca sa, Dan Butiri e sigur că jucăriile sale vor atrage atenţia, mai ales printre pasionaţii de jucării. Ineditul camioanelor constă în faptul că orice piesă poate fi demontată şi remontată de cei împătimiţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că, până la 40 de ani, bărbaţii sunt copii, iar după 40 de ani dau în mintea copiilor. Vorba se aplică destul de bine în cazul orădeanului Dan Butiri care, la cei 53 de ani ai săi, e un împătimit al jucăriilor. Atât e de pasionat, încât de 6 ani se ocupă exclusiv de jucării.

Bărbatul realizează machete de camioane din lemn, asamblate doar cu şuruburi, astfel că fiecare piesă poate fi demontată şi remontată. Nimeni în lume nu produce astfel de jucării, deci un asemenea cadou original poate pleca doar din Oradea. Cu o condiţie: să ai 4.150 de euro pentru el.

Ieşire din tipar

De profesie inginer mecanic, orădeanul a lucrat 28 de ani în industrie. În 2003, a decis să nu mai muncească pentru alţii, ci să facă bani din obiecte create de el. Înnebunit după jucării, şi-a dat seama repede că nimic nu i-ar face plăcere mai mare decât să îşi folosească cunoştinţele tehnice în realizarea unor jucării unicat.

Aşa i-a venit ideea să facă machete de camioane din lemn de fag, cu piese demontabile, pentru ca orice pasionat să poată desface o jucărie până la ultimul şurub şi să simtă fiorul de a o reface. "Eu eram frustrat când la un camion de jucărie nu puteai să-i deschizi uşa. Sunt sigur că mai sunt mulţi ca mine", spune Dan.

Detalii fine

Până acum a reuşit să finalizeze patru camioane, în trei modele: camion militar, camion cu platformă pentru buşteni şi camion cu benă basculantă. "Cea mai grea parte e asamblarea, sunt cam 240 de piese de montat cu peste 500 de şuruburi", precizează inginerul. Însă nici realizarea pieselor nu e de ici, de colo. Pentru o roată lucrează cam 4 ore, iar un camion are 7 roţi.

Camioanele lui Dan au inclusiv mecanism de direcţie, iar detaliile sunt foarte bine puse la punct. Nu doar că portierele cabinei pot fi deschise, ci până şi oglinda, realizată tot din lemn, se poate roti, iar bancheta pasagerului e rabatabilă. Bena e prevăzută cu un mecanism de blocare, ca nu cumva să cadă peste mână. În plus, axul cardanic e cu articulaţie, adică se poate roti, permiţând o mai bună manevrare a jucăriei. "Uitându-mă la ele, mă tot întreb: cum naiba mi-a trecut prin cap să fac aşa ceva?!", râde orădeanul.

Cadoul perfect

Cel mai mult îl bucură că a reuşit să realizeze ceva unic în lume. "Am studiat mult piaţa mondială şi am aflat că nimeni nu face camioane din lemn demontabile, toţi le lipesc cu adeziv", spune inginerul. A ales să nici nu vopsească machetele, pentru că ar fi afectat calitatea jucăriilor la demontare. Le lasă în culoarea originală a fagului.

Dan Butiri e convins că maşinile lui vor fascina copiii, părinţii şi bunicii. "Mai ştiţi vreo jucărie care să entuziasmeze trei generaţii?", întreabă el. A reuşit să pună pe masă primele patru bucăţi definitivate, aşa că iese cu ele pe piaţă. Trebuie să înceapă să vândă, pentru că, după atâţi ani de muncă, a ajuns la fundul sacului. "Oricum, nu ajungeam aici dacă nu mă susţinea financiar Sandu Criste, un prieten de-al meu", zice Dan.

Preţul unui camion l-a gândit pe măsura muncii sale: 4.150 de euro. "E preţul real al timpului şi efortului investit". Şi e convins că, în câţiva ani, din micul său atelier din Rogerius camioanele vor porni spre întreaga lume. Jucării numai bune de pus sub brad, făcute de un Moş Crăciun orădean...


BRAND DE ORADEA
Made in Transylvania

Denumirea pe care Dan Butiri a ales-o pentru camioanele sale este Wooden Trucks Transylvania, brand ce are de gând să îl facă faimos. Îşi promovează produsele pe internet, pe site-ul www.woodentruckstransylvania.com, unde a pus poze cu camioanele, precum şi datele sale de contact. În afară de funcţia de jucării, inginerul îşi mai recomandă produsele ca obiecte decorative, dar şi ca un cadou business, putând fi personalizate cu numele sau logo-ul unei firme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON