URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
06 Iunie 2014, 09:57

Jos pălăria: un deputat al minorităţilor legiferează Ziua Şcolii Ardelene pentru a cinsti primele şcoli în limba română

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La iniţiativa deputatului bihorean Adrian Miroslav Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, data de 11 octombrie a fost declarată, prin lege adoptată de Camera Deputaţilor, Ziua Şcolii Ardelene.

"Am făcut acest demers, printr-un efort comun cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, deoarece consider că ţara noastră are nevoie astăzi, mai mult decât oricând, să îşi reconfirme valorile naţionale în conştiinţa publică. Chiar dacă sunt minoritar, am reuşit să conving toţi reprezentanţii formaţiunilor politice din Parlamentul României să mi se alăture, atât în calitate de iniţiatori (...) deoarece am considerat necesar să lupt pentru crezul meu şi al ardelenilor, acela că România trebuie să recunoască meritele înaintaşilor", şi-a explicat iniţiativa deputatul bihorean, printr-un comunicat dat publicităţii joi, la două zile după adoptarea legii.

"Ţinând cont de faptul că Şcoala Ardeleană a reprezentat un simbol şi a avut un rol fundamental în promovarea ideilor culturale, educaţionale şi politice ce au stat la baza formării statului român, am considerat necesară depunerea în Parlament a acestei iniţiative legislative, astfel încât Şcoala Ardeleană să poată fi omagiată într-o zi specială, prilej de aducere aminte a marilor noştri înaintaşi şi a operei lor nemuritoare", a mai arătat deputatul Merka.

Şcoala Ardeleană a fost o importantă mişcare culturală generată de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică, act în urma căruia a luat naştere Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Reprezentanţii Ţcolii Ardelene au adus argumente istorice şi filologice în sprijinul tezei că românii transilvăneni sunt descendenţii direcţi ai coloniştilor romani din Dacia. Aceasta teză este cunoscută şi sub numele de latinism.

Ţcoala Ardeleană s-a înscris în contextul iluminismului german (Aufklärung), susţinut în plan politic de iozefinism. Diferenţa faţă de iluminismul francez este dată de faptul că Ţcoala Ardeleană nu a constituit un curent anticlerical, mişcarea culturală transilvăneană pornind tocmai din sânul Bisericii Greco-Catolice.
Ţcoala Ardeleană a contribuit nu numai la emanciparea spirituală şi politică a românilor transilvăneni, ci şi la a celor de peste munţi. Unul din documentele cele mai importante elaborate îl constituie petiţia Supplex Libellus Valachorum (1791, 1792), adresată împăratului romano-german Leopold al II-lea, pentru recunoaşterea naţiunii române ca parte constitutivă a Marelui Principat Transilvania.

O altă realizare a Ţcolii Ardelene a fost introducerea grafiei latine în limba română, în locul scrierii chirilice, şi tipărirea primului dicţionar cvadrilingv al limbii române, Lexiconul de la Buda. Deviza Ţcolii Ardelene a fost "Virtus Romana Rediviva" (prescurtat V.R.R.), care îndemna la renaşterea vechilor virtuţi ostăşeşti, în lupta pentru drepturi naţionale, pentru limba şi credinţa străbună, pentru unirea tuturor românilor într-o singură ţară. Principalele centre ale Şcolii Ardelene au fost la Blaj, Oradea, Lugoj, Beiuş, Năsăud, iar cei mai notabili reprezentanţi Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Ţincai, Ion Budai Deleanu, Ioan Inochentie Micu Klein.

Ziua de 11 octombrie 1754 este ziua în care, la Blaj, episcopul Petru Pavel Aron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Legea nr. 48/2002
Nicolas"TheCage"Cage cum s-a intelegem " tiganii care vorbesc maghiara de la noï" ??? 17. Articolul 19 va avea urmatorul cuprins: "Art. 19. Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia." 18. La articolul 20, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins: "Art. 20. (1) Contraventiile prevazute la art. 5-8, art. 10, art. 15 alin. (1)-(3) si alin. (6), art. 16, art. 17 alin. (1), art. 18 si 19 se sanctioneaza cu amenda intre 1.000.000 lei si 10.000.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda intre 2.000.000 lei si 20.000.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane." Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 18 decembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
Postat 06 Iunie 2014, 13:00 de Nelson Mandela
TRATAT
IN 2010 EXPIRA TRATATUL DE LA TRIANON,OARE CARE MAJORITATE VA DEVENII MINORITATE SAU PLEACA PE TERITORILE RESTITUITE DE LA RUSII
Postat 06 Iunie 2014, 12:44 de PLAY
@N
ESTI TU TIGAN SI RUDELE TALE DE RROMII CARE NICI CU SCOALA ARDELEANA NU SINTETII IN STARE SA VORBITII ROMANESTE SI VRETII SA SA FITI ROMANII DAR MAMALIGA NU EXPLODEAZA
Postat 06 Iunie 2014, 12:38 de JOBBIK
qwerty
Aici se vede clar diferenta dintre minoritati si tiganii care vorbesc maghiara de la noi.
Postat 06 Iunie 2014, 10:05 de Nicolas"TheCage"Cage
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON