URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2022, 17:12

Joaca cu cifrele: Un vicepreședinte al PSD Bihor afirmă că aproape tot bugetul Oradiei, inclusiv fondurile UE, „este asigurat exclusiv de orădeni”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea nu ar trebui să se laude cu accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru finanțarea a tot felul de investiții, întrucât și acestea sunt tot din banii orădenilor, consideră un vicepreședinte al PSD Bihor.

Ca să ajungă la o astfel de concluzie, Florian Sîrca a pus cap la cap tot felul de cifre privind bugetul de investiții al orașului, contribuția României la fondurile UE și la bugetul de stat, comparând orașul cu „o fabrică privatizată în anii 90” ai cărei patroni cer „sacrificii” de la muncitori, fără a le crește nivelul de trai.

92,5% din bugetului orașului, de la orădeni

Bugetul de investiții al Oradiei pe ultimii trei ani a fost de 610 milioane euro (150 milioane în 2020, 200 milioane anul trecut și 240 milioane în acest an), iar „aproximativ 85% din acest buget este asigurat de orădeni întrucât veniturile proprii sunt asigurate de aceștia”, a explicat vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca într-o conferință de presă susținută luni împreună cu consilierul municipal de Oradea Adrian Madar.

„Persoanele juridice și fizice din Oradea au contribuit la bugetul Statului Român cu 2,940 miliardee euro (800 milioane în 2020, 890 milioane anul trecut și 1,250 miliarde anul acesta)”, a mai spus Sîrca,subliniind că „din fondurile europene atrase de Oradea vă pun în vedere că Romania contribuie anual la bugetul UE și din banii orădenilor”. „Astfel, fluxurile cu UE la 31 iulie ne arată că din 2007 Romania a atras (n.r. – de la UE) 50 miliarde de euro și a contribuit cu 25 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că din cele aproximativ 35 milioane atrase de Oradea anual, jumătate sunt tot din banii orădenilor, întrucât contribuția lor la bugetul național în această perioadă este de aproximativ 500 milioane euro pe an”.

Mai mult, Sîrca a continuat că „dacă ținem seama că jumătate din fondurile UE atrase de România au avut ca și destinație sectorul agricol, rural și piscicol, vom constata foarte ușor că 92,5% din bugetul orașului este asigurat exclusiv de către orădeni”.

Oradea, ca o fabrică...

Sîrca a înșirat toate aceste cifre, interpretându-le de o manieră personală, pentru a afirma, apoi, că trebuie desființat „mitul” privind performanțele Oradiei în atragerea de fonduri europene, punându-le în legătură și cu „cheltuielile operaționale” ale municipalității. „Ce mi-a atras atenția, analizând cifrele cu atenție, este că au crescut cheltuielile operaționale ale Primăriei de la 100 la 250 milioane euro, și atunci mă întreb unde este oare performanța administrației dacă 51% din bugetul Primăriei sunt cheltuieli operaționale”, a spus el, fără a defini ce înseamnă acestea.

Totuși, el a conchis că „Oradea arată astăzi ca o fabrică privatizată după anii 90, în care investitorul străin apare ca o mare speranță”, dar acesta doar a modernizat-o fără ca muncitorii să simtă că trăiesc la rându-le mai bine. „Oamenii constată că ei se sacrifică, lucrează pe același salariu, nu li se plătesc nici orele suplimentare. Ok, ei lucrează pe același salariu, iar răspunsul patronatului este că dacă nu vă convine puteți să vă căutați de lucru în altă parte. Trebuie desființat acest mit că trebuie să ne sacrificăm, să ne plătim taxele, iar dacă nu ne convine să ne vindem casele și să ne mutăm în altă parte”, a zis Sîrca.

El însuși jucător în domeniul imobiliar, PSD-istul a invitat jurnaliștii: „Întrebați mediul de afaceri care e contribuția administrației locale la dezvoltarea afacerilor și puteți întreba și orădenii care e contribuția administrației la creșterea nivelului de trai. Tot ce se întâmplă în Oradea se întâmplă pe baza unei strategii de dezvoltare care i-a fost lăsată moștenire dlui primar Birta și care nu ține seama de nevoile lor”.

El a dat ca exemplu de ignorare a nevoilor orădenilor de către Primărie faptul că societatea Termoficare nu a achiziționat încă din primăvară întreaga cantitate de gaz necesară pentru sezonul de iarnă care începe curând, dar și faptul că aceștia „nu beneficiază de o reducere de 10% la taxe” și că municipalitatea nu a renunțat la suprataxele pentru terenurile și clădirile neîngrijite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Mai jos este un prost care ne spune că ...
... România a atras 75,71 miliarde Euro și a contribuit cu 25,58 la bugetul UE. Nu zice în ce perioadă pentru că-i prost prin definiție În primul rând că România a contribuit, în intervalul 2007-2014, la bugetul UE, cu 1,4% din PIB. În intervalul 2015-2021 cu 1,6% din PIB, iar din acest an, pe actualul ciclu bugetar european, cu 1,8%. Cum PIB-ul României a fost în medie de 228 miliarde Euro (2007-2021) ... rezultă că țara asta a contribuit până acum cu peste 51 miliarde Euro la bunăstarea Europei Occidentale. În schimb, atragerea de fonduri europene, în afară de contribuțiile naționale și locale, a fost în medie de cca. 65% ... însemnând aproape 43 miliarde Euro în deconturi admise și virate de la Bruxelles. Ar mai fi o discuție în acest sens, privind returnarea a peste 50% din banii absorbiți către companiile din comunitatea europeană, respectiv consultanță, monitorizare, servicii, bunuri, etc. România și-a înstrăinat toate capacitățile, primind mai puțin decât a primit. Doar proștii care nu au habar de discretul sistem de evaluare de la Reprezentanța Comisiei Europei de la București, bine ascunsă în gangul cu barieră și betoane antitero din dreptul lui, cu intrare doar din Bd. Magheru al capitalei ... poate fi atât de prost încât să nu realizeze că România este o colonie, iar acestea nu primesc decât o parte mică din ce oferă și dau. Pentru că așa funcționează lucrurile în colonii.
Postat 04 Octombrie 2022, 12:11 de KP
Omisiunea.
Despre finantari ratate sau corectii chiar si de 100%, acoperite de la buget, nu ne spune nimic "opozitia"?
Postat 04 Octombrie 2022, 07:13 de User anonimizat
Scobitori?
O fi ramas "carne" in dinti de la sedinta cu "tovarasii" si ii afecteaza judecata.
Postat 04 Octombrie 2022, 06:43 de poiu
PSD ne vrea prosti
Jucătorul asta imobiliar are niște cifre de matematica lui Garcea, pana în prezent România a atras 75.71 mld și a contribuit cu 25.58 mld . Un sâmbure de adevăr nu este în tot ce spune . Dar cred ca inelul metropolitan trece pe terenul lui , dacă tot e jucător în domeniu. Florine de la PSD votam Bîrta, Bolojan, noi vedem ce fac ei, și vedem ce nu faceți, oricum vii nu aveți cap sa faceți ceva pt cetățeni.
Postat 03 Octombrie 2022, 19:43 de Sandu2100
"El însuși jucător în domeniul imobiliar"
"a dat ca exemplu de ignorare a 'nevoilor' orădenilor de către Primărie faptul [...] că municipalitatea nu a renunțat la suprataxele pentru terenurile și clădirile neîngrijite" Nu e chiar asa profitabila specula imobiliara, cand defapt nu ai plan sa construiesti, sa dezvolti, sa creezi spatii locative, sa infrumusetezi, ci doar sa iei ieftin si sa vinzi scump fara sa adaugi valoare. Nu e chiar asa profitabil sa joci pe imobiliare daca la hectarele socialistului mai trebuie si sa cureti ambrozia, sa cosesti terenul. Supra-taxele astea Nu sunt taxe, ci sunt amenzi, mascate sub denumirea de taxe.
Postat 03 Octombrie 2022, 18:01 de unu
“Trebuie desființat acest mit că trebuie să ne sacrificăm, să ne plătim taxele”
La sfatul lui Sirca PeSeDe, si eu Ioan Micula inpreuna cu prietenu mei Zoltan Teszari am ajuns la concluzia ca nu ne mai platim taxele de aici incolo.
Postat 03 Octombrie 2022, 17:38 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON