URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2024, 19:20

ITM Bihor, amenzi pentru „muncă la negru” în saloane de coafură, asistență socială, construcții, școli auto și case de schimb valutar

ITM Bihor, amenzi pentru „muncă la negru” în saloane de coafură, asistență socială, construcții, școli auto și case de schimb valutar foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorii ITM Bihor au controlat în ultima lună modul de respectare a legislației în privința relațiilor de muncă în 155 de unități, aplicând nu mai puțin de 220 sancțiuni, dintre care 49 de amenzi.

O parte dintre ele au fost date pentru muncă nedeclarată, fiind găsite persoane care lucrau fără contracte de muncă ori care lucrau după programul trecut în contractele de muncă. De asemenea, inspectorii au constatat și așa numita muncă subdeclarată, adică firme care își plăteau angajații și „la negru”, în acte fiind declarate salarii sub cele reale.

Și „la negru”

În luna ianuarie, inspectorii ITM Bihor au făcut controale la 236 de unități și au aplicat 340 de sancțiuni contravenționale, dintre care 58 de amenzi în cuantum de 322.400 lei și 282 avertismente. Cele mai multe ca pondere, adică 220 sancțiuni (65% din total) au fost cauzate de constatări privind încălcarea legislației în privința relațiilor de muncă.

Potrivit unei informări transmise luni de conducerea instituției, în domeniul relațiilor de muncă au fost făcute acțiuni de control la 155 unități publice, private și mixte. Din totalul celor 220 sacțiuni emise în acest domeniu, majoritatea – mai exact 214 sancțiuni (97% din total) – au fost date pentru alte nereguli decât munca nedeclarată, între ele fiind și 45 de amenzi în cuantum de 187.900 lei.  

Șase sancțiuni, însă (reprezentând 3% din total), au fost date pentru așa-numita „muncă nedeclarată”, adică muncă la negru, patru fiind amenzi în cuantum de 90.000 lei, iar două avertismente.

Și „la gri”

„În urma controalelor efectuate în ianuarie 2024 au fost depistate 6 societăţi comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 19 persoane prestând activitate nedeclarată, respectiv fără a avea încheiat contract individual de muncă”, a transmis ITM Bihor, care a dat și exemple „de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată: coafor, asistență socială, construcții, școli conducere auto, casă de schimb valutar”.

Pe de altă parte, în luna ianuarie inspectorii ITM au găsit și situații de „muncă subdeclarată”, adică firme care au acordat angajaților un salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată și în declaraţiile lunare privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Din acest motiv, ITM Bihor a aplicat 5 amenzi în valoare totală de 72.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ITM = frecando la menta
Cum e șefa așa e si angajații. Munca la negru este garlă, problema e că mult prea mulți oamenii rămân cu dizabilități sau isi pierd viața pt " NE-RESPECATREA PROTECȚIEI MUNCII " pe orice șantier te uiți vezi oamenii cu haine de la " SECON HAND " așa cum spunea @Christa ( nu de alta dar bine a zis ) . Avem legi ca in Franța, dar nu am vazut in Franța un muncitor fara training, fara cască de protecție, mănuși, bocanci cu fier in vârf, pantaloni de muncă, jeaca sau tricou reflectorizant, curățenie pe șantier etc. Acolo trebuie sa se uite inspectirii GADGET.
Postat 20 Februarie 2024, 20:48 de Sandu2100
Muncă la negru cum găsești la ITM ... ... nu vei găsi decât la polițiști și la parlamentari.
Alt delir marca KP!
Postat 20 Februarie 2024, 15:25 de Biggie
Muncă la negru cum găsești la ITM ...
... nu vei găsi decât la polițiști și la parlamentari.
Postat 20 Februarie 2024, 12:09 de KP
Itm
Mii de scuze și respect față de persoanele care lucrează pe brațul statului ,dar chiar ITM verifica când corupția e in floare și în rândurile acestui institut de stat efectiv nu mai am încredere în instituțiile statului simt o ...............si mai mare da munca la negru este foametea care se naște din salariile mizerabile pe care statul le dictează și statul e cel mai mare .......gaura neagră în cosmosul nostru pe care traim.zi de zi .....
Postat 19 Februarie 2024, 21:22 de levente49
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON