URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2022, 13:21

Investiție uriașă la Debrețin: Chinezii de la CATL bagă 7,5 miliarde de euro într-o fabrică de baterii (FOTO/VIDEO)

Investiție uriașă la Debrețin: Chinezii de la CATL bagă 7,5 miliarde de euro într-o fabrică de baterii (FOTO/VIDEO)  ”Debrecen scrie istorie astăzi”, a anunțat ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, înainte de semnarea contractului cu reprezentanții CATL. Foto: Facebook / Szijjártó Péter
Investiție uriașă la Debrețin: Chinezii de la CATL bagă 7,5 miliarde de euro într-o fabrică de baterii (FOTO/VIDEO) Foto: Facebook / Szijjártó Péter
Investiție uriașă la Debrețin: Chinezii de la CATL bagă 7,5 miliarde de euro într-o fabrică de baterii (FOTO/VIDEO) Foto: Facebook / Szijjártó Péter
Investiție uriașă la Debrețin: Chinezii de la CATL bagă 7,5 miliarde de euro într-o fabrică de baterii (FOTO/VIDEO) Foto: Facebook / Szijjártó Péter
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Investiţie uriaşă în zona Debreţin. Producătorul chinez de baterii CATL pune la bătaie aproximativ 7,5 miliarde de euro în construirea unei fabrici de baterii, despre care reprezentanţi ai ţării vecine afirmă că este cea mai mare investiţie din Ungaria, respectiv una dintre cele mai mari cinci investiţii ecologice din Europa ultimului deceniu.

Potrivit site-ului budapesttimes.hu, anunţul a fost făcut luni de ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, într-o conferinţă de presă organizată la Debreţin pentru semnarea acordului de achiziţie a terenurilor pe care va fi edificată fabrica.

"Este cea mai mare investiţie a ţării de până acum", a scris Szijjártó Péter şi într-o postare făcută luni pe pagina sa de Facebook (video jos), unde anunţase anterior semnării contractului şi că "Debrețin scrie istorie astăzi".

Proiectul, care va beneficia de finanţare de la Guvernul ungar, ar urma să asigure circa 9.000 de locuri de muncă.

Budapesttimes.hu mai notează, citându-l pe ministru, că bateriile sunt la mare cerere, având în vedere scumpirile din domeniul energiei, iar trei producători de automobile premium precum Audi, BMW şi Mercedes deţin frabrici în Ungaria. 

"Preţurile energiei sunt iraţional de mari, inflaţia se află la două cifre în majoritatea ţărilor, iar economia europeană se confruntă cu o recesiune, în timp ce lumea se află în pragul unei crize alimentare", a declarat Szijjártó Péter, potrivit acestei surse.

Szijjártó Péter

Foto: Facebook / Szijjártó Péter

De altfel, într-o altă postare făcută pe Facebook, Szijjártó a menţionat că investitorul chinez CATL va începe "în curând construcţia, pentru că Audi, BMW şi Mercedes se bazează deja pe bateriile produse la Debreţin în 2025!".

Investiţia CATL va ajuta Ungaria să iasă mai puternică din criza actuală, a afirmat el.

Foto: Facebook / Szijjártó Péter

Budapesttimes.hu mai notează, tot citându-l pe Szijjártó, că în Ungaria comerţul cu China a crescut cu un record de 11% anul trecut, atingând pentru prima dată 12 miliarde de dolari. 

"Ungaria profită extrem de mult din cooperarea sa pragmatică cu Republica Populară Chineză... bazată pe respect reciproc", a declarat ministrul, conform site-ului menţionat.

Foto: Facebook / Szijjártó Péter

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?!
Daca baga galbejitii 7,5 mld de euro, inseamna ca sub o forma sau alta vor lua de la unguri 15 mld de euro. Cu exceptia lui orban si a clicii din jurul lui, niciun ungur n-are habar de clauzele pe care le contine contractul. Mai in primavara plangeau, la propriu, muntenegrenii la poarta UE sa le dea bani sa scape de galbejiti! Se intelesesera sa le faca aia autostrada!!! https://www.rfi.ro/politica-134600-ajuns-muntenegru-capcana-ipoteca-china-scapa
Postat 06 Septembrie 2022, 16:16 de pinonel
felicitari ungurilor, pacat de apropierea de alte regimuri autoritare
Bravo ungurilor, cred ca poate 3 sferturi din productia de baterii ptr masini electrice din toata Europa e in tara lor, dupa cate investitii in capacitati de productie a bateriilor au anuntat in ultimii 7 ani. Si-au modernizat economia si industria, nu ca si noi! Pacat de apropierea lor de alte regimuri autoritare, in care libertatea nu conteaza, de chinezi, rusi.. Dar pe de alta parte, chinezii sunt in topul celor mai avansati in domeniul masinilor electrice, iar Dacia Spring tot Duanfeng cu sigla noastra, importat din china e. Iar despre PR-ul facut, "una dintre cele mai mari 5 investiţii ecologice din Europa", o fi ecologica masina electrica, dar nu e prea ecologica productia si mineritul pentru baterii electrice, astfel clasificarea asta e doar praf in ochi.
Postat 06 Septembrie 2022, 15:42 de unu
Parc industrial
Firmele din parcul industrial din Oradea ori isi vor regandi politica de salarizare, ori se va goli. Cand va fi gata centura orasului direct in autostrada, drumul pana in Debrecen va fi de 40 minute, nici atat, ei se bazeaza mult pe muncitorii din Oradea - Satu Mare si Ucrainieni.
Postat 06 Septembrie 2022, 14:21 de Hoppmester
::::::::::::::::
Și în tot acest timp noi... Pai da, va las pe voi sa meditați asupra raspunsului. Faza e ca asta ar trebui sa ne deschidă și noua niște oportunități de a atrage ceva investiții care sa folosească aceste baterii dc tot se vor produce lângă noi. Pt fabrica nu-i invidiez. E o chestie super poluanta unde procedurile fata de mediu ar trebui respectate cu strictețe si chinezilor fix de mediu le pasa iar autoritățile ungare vor sta mucles în fata unui asa colos despre primărie sa nici nu mai vorbim.Orban care toată ziua urla despre suveranitate tocmai a pierdut-o, cel puțin cea economica. De azi are un fir rosu spre Beijing.
Postat 06 Septembrie 2022, 14:07 de Robert
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON