URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2023, 10:08

Învățăm să separăm! RER Vest le arată orădenilor cum să arunce corect deșeurile, în cele cinci fracții (VIDEO)

Învățăm să separăm! RER Vest le arată orădenilor cum să arunce corect deșeurile, în cele cinci fracții (VIDEO) RĂSPUNSURI. Pe lângă un ghid de colectare separată disponibil pe site-ul RER Vest, orădenii pot afla cum se aruncă deșeurile corect și din mai multe videoclipuri pe care compania de salubritate le promovează pe rețelele de socializare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că oamenii de pe întreg mapamondul s-au obişnuit să consume fără remuşcări produse care epuizează resursele Terrei, de câţiva ani încearcă să-şi facă loc în fiecare gospodărie din Europa conceptul de "economie circulară", care presupune că fiecare obiect trebuie să fie folosit cât mai mult, în loc să devină rapid gunoi.

În acest scop, de o lună, în Oradea deşeurile nu se mai separă în trei fracţii, ci în cinci. În loc să arunce resturile reciclabile de-a valma, orădenilor li se cere să le separe pe categorii, ceea ce creşte şansele fiecărui tip de ambalaj să redevină materie primă.

Ca să-i ajute pe clienţi să înţeleagă şi să respecte aceste reguli, RER Vest a elaborat un ghid de colectare separată şi a demarat o amplă campanie de informare. Cu cât mai mulţi oameni vor respecta colectarea separată, cu atât Oradea va fi un oraş mai grijuliu cu propriul viitor.

Întâi la case

Din 3 iulie, Primăria a introdus regula colectării separate în cinci fracţii. Deocamdată, noul sistem s-a implementat "ca la carte" doar în zona de case, pentru că incintele pentru depozitarea deşeurilor din jurul blocurilor nu mai au spaţii libere pentru noi recipiente. Municipalitatea are în plan să cumpere incinte digitalizate, care vor produce reforma şi pentru locuitorii de la blocuri.

Separarea deşeurilor înseamnă că orădenii aruncă în pubele sau saci diferiţi deşeurile din sticlă (pubela verde), hârtie şi carton (sacul albastru) şi plastic şi metal (sacul sau pubela galbenă).

Simplu de zis, dar câteodată greu de realizat! Unii dintre orădeni au fost bulversaţi de noile reguli, astfel că nu ştiu încă bine care deşeuri în ce recipiente merg şi în ce zile trebuie scoase în stradă. Este şi motivul pentru care Primăria Oradea şi operatorul de salubrizare RER Vest au demarat o campanie extinsă de informare şi conştientizare a cetăţenilor.

Sortare şi mai strictă

RER Vest a făcut un nou ghid de colectare a deşeurilor, disponibil pe site-ul companiei (www.rervest.ro/utile/ghid-de-colectare), de unde orădenii află şi traseul deşeurilor. Din locuinţele lor, golite, clătite şi pliate sau turtite, deşeurile se aruncă separat şi tot aşa sunt colectate de utilajele RER Vest.

Compania de salubritate a instituit zile diferite de colectare a fracţiilor, tocmai ca să nu existe posibilitatea ca resturile să fie amestecate în maşini. Din maşinile RER Vest, reciclabilele ajung la staţia de sortare administrată de firma Eco Bihor, unde trec printr-o nouă sortare manuală. Asta pentru că, înainte de a fi reciclate, toate deşeurile trebuie împărţite mai riguros, pe categorii. Aşa că, în loc de trei fracţii, din staţia de sortare "ies" nu mai puţin de 12 fracţii!

De pildă, din fracţia de plastic şi metal, sunt extrase, printre altele, foliile, care sunt împărţite pe culori, tetrapak-urile, ambalajele de plastic ale produselor de curăţenie sau igienă, dozele de metal, iar cartoanele şi hârtiile sunt şi ele despărţite. La fel şi sticlele, criteriul care le diferenţiază fiind culoarea. Aşadar, nu se poate spune că orădenii fac munca angajaţilor din salubritate, ci doar o înlesnesc puţin...

Mesaje personalizate

Ghidul de colectare separată prezintă apoi regulile sortării, adică locul potrivit pentru fiecare tip de deşeu. În plus, curioşii află informaţii şi despre modul corect de debarasare a deşeurilor din construcţii, despre campaniile trimestriale pe care RER Vest le organizează pentru colectarea gratuită a deşeurilor de la domiciliul cetăţenilor şi despre punctele de colectare separată din Oradea, unde se pot preda, tot gratuit, mai multe tipuri de gunoaie.

RER Vest a intensificat comunicarea şi pe reţelele de socializare. "Am demarat şi o serie de campanii plătite în mediile sociale, pentru că acolo utilizatorii serviciului sunt cei mai vocali. În doar două săptămâni am reuşit să ajungem la aproximativ 20.000 de profiluri, ceea ce înseamnă că oamenii sunt interesaţi de subiect, iar mesajele ajung unde trebuie", spune Laura Dărăban-Breb, purtătoarea de cuvânt a RER Vest.

În plus, operatorul le trimite SMS-uri orădenilor de la case, pentru a le reaminti ce fracţie trebuie să scoată în următoarea zi şi că încă pot ridica de la sediul companiei sau de la cele două puncte de colectare separată recipientele verzi, respectiv sacii albaştri şi galbeni, dacă nu au făcut-o până acum. La sediul RER Vest de pe strada Tudor Vladimirescu pot merge de luni până vineri, iar la punctele de colectare de pe străzile Uzinelor şi Thurzo Sandor inclusiv sâmbăta. Odată ce le-au dus acasă, important e să le şi folosească corect...


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveți despre noul sistem de colectare separată a deșeurilor, în 5 fracții?

Este binevenit, dar de o lună observ mai multe mormane de gunoaie pe străzi. Dacă scoți deșeurile greșite, rămân în fața casei, nu e estetic.

Mircea Ardelean

La blocuri, totul se aruncă de-a valma. Propun să se facă vizite în cartiere, să li se explice oamenilor tot procesul și care e logica separării.

Alina

Felicitări tuturor celor care au avut această inițiativă pentru Oradea. Din păcate, oamenii sunt încă prea proști pentru progres.

Fabian Emőke

Noi, acasă, trebuie să stăm cu cinci pubele în curte, dar în coșurile de pe străzi se aruncă deșeurile laolaltă. Nu este logic.

anonim

Țăranii din toate satele Bihorului fac asta deja de câțiva ani și nu s-a plâns nimeni. În Oradea nu pricep de ce oamenii nu înțeleg.

Karolina Henes

Noi colectăm separat, facem o parte din munca firmelor de salubritate și tot noi plătim facturile de salubritate. Ne iau pe toți de fraieri.

Erika

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON