URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2023, 10:01

Intră Primăria Oradea în faliment?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce poate fi mai minunat pentru un primar care are 100 de șantiere pe cap și toți atâți patroni care-și cer banii pentru munca prestată decât să afle că Guvernul s-a înstăpânit pe banii administrației locale, în dispreț profund față de autonomia locală?

În degringolada care i-a cuprins pe politrucii de la București, care nu vor să priceapă că fără reduceri de cheltuieli nu scade deficitul, apar fel de fel de hotărâri care bulversează total mediul de afaceri. Ca să nu se adâncească deficitul bugetar, guvernanții au imaginat o schemă de decontări aiuritoare, prin care nu se mai pot plăti lucrări la final de an decât conform mediei din ultimele 10 luni.

Norocul lui Florin Birta este că majoritatea lucrărilor sunt pe fonduri europene, care nu intră sub incidența brațului unsuros al Guvernului Ciolacu. Că altfel asistam la scene dure, cu șantieriști veniți la Primărie cu drujbe și cazmale să-și ceară drepturile.

Guvernul dă autonomie primăriilor când nu trebuie și o suprimă aiurea. Adică îi lasă pe niște prăpădiți de primari de localități de câteva sute de locuitori să-și angajeze toate neamurile pe salarii și sporuri nesimțite, în schimb, când primarii chivernisiți vor să facă investiții, se trezesc cu tălpi din Capitală.

La cum sunt făcute legile în România, primăriile nu vor da niciodată faliment, pentru că voturile sunt mai importante decât legile de bun-simț ale economiei. În schimb, există riscul ca firmele care lucrează pentru ele să tragă oblonul, și toate acestea numai pentru a se mai trage de timp până la alegeri. După care nu primăriile sau firmele vor intra în faliment, ci România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
bine zis!
e nevoie de reforma. Primariile nu trebuie salvate de bani de la buget. Guvernul, si taxele vecinului nu imi salveaza firma mea daca am pierderi intr-un an pentru ca am marit salariile peste venituri (cazul multor primarii) si am dat serviciile si produsele pe gratis (cazul primariilor ce nu colecteaza impozitele). Daca lasi primariile sa falimenteze, te impinge contextul si situatia sa faci reforma teritoriala cu mai multe sate incorporate pana primaria e autosustenabila, nu o capusa pe transferuri din alte sertare si bugete.
Postat 15 Noiembrie 2023, 16:20 de unu
KP aka mama Omida
Stai ma liniștită ca nu intra în faliment. Doar in capul propagandei PZD
Postat 15 Noiembrie 2023, 14:57 de Sandu2100
OPINIE PROASTA
Dl. Chirila, cum ati ales acest tiltu? printre pahare de vin sau de venin? "Norocul lui Florin Birta este că majoritatea lucrărilor sunt pe fonduri europene, care nu intră sub incidența brațului unsuros al Guvernului Ciolacu. Că altfel asistam la scene dure, cu șantieriști veniți la Primărie cu drujbe și cazmale să-și ceară drepturile."
Postat 15 Noiembrie 2023, 14:54 de CalinPopescu
Mircea Chirilă, mai întreabă și pe cei care cunosc mecanismele de finanțare publică.
În primul rând că fondurile europene nu sunt bani gratis, ci provin din taxele și impozitele contribuabililor țărilor UE. La fiecare 1 Euro absorbit, în principalele țări vest-europene se întorc aprox. 1,4 Euro din România ... pe achiziții de bunuri, servicii, comisioane, consultanță, etc. Alocările europene intră indirect la beneficiari, cum este Oradea ... parcurgând căile de nivel național în primul rând (Banca Națională, Ministerul de Finanțe, Autoritățile de Management pe fiecare program în parte). Așadar, dacă nu depind acești bani de Ciolacu, depind de Boloșn încă, dar mai ales de Isărescu care tocmai și-a luat un fotoliu prezidențial nou, din moment ce ăla vechi este de patrumoniu și trebuie expus la muzeu. Apoi, ca să lămurim problemele de la Oradea ... o spun de mai mulți ani deja, că politicile economico-financiare ale clanului Bolojan&Co. vor duce la falimentul orașului. Nu a primăriei care este o instituție a cărei trai ține de taxele, tarifele și impozitele locale, ci a întregii comunități care contribuie la existența urbei. Acest grup de prădători ai PNL Bihor habar nu are de ce înseamnă un proiect realizat cu fonduri europene, completate ohligatoriu cu cele de la bugetul țării și de la cel local. Oradea, ca să facă față și să suporte amortismentele, s-a împrumutat peste măsură. Coroborat cu nedecontarea pe motive de proastă organizare, inclusiv mentală la aceste imitații de edili, obligațiile financiare ale orașului se vor cuantifica deplin în anul care urmează. Iar rezultatul va fi insolvența municipiului Oradea, dar și în bună parte a județului Bihor. Clanul "neterminaților" au falimentat tot fe au atins, nefiind în stare să se gândească decât la bunăstarea propriului lor buzunar și fără să înțeleagă faptul că, dacă orădenii nu sunt prosperi, după o vreme se prăbușește economia locului ... pornind de la simplul comerț stradal și mergând în final până la incapacitatea de plată pentru marile investiții publice. Nu în ultimul rând, orădenii și bihorenii își merită soarta pentru ce au ales în 2008 și de atunci încoace, fără a învăța din istorie că "liberalismul" este ideologia amatorilor care se cred profesioniști.
Postat 15 Noiembrie 2023, 13:02 de KP
Suntem precum cei de pe Titanic:
niste morti vii. Datoria imensa e aisbergul care ne va ingropa.
Postat 15 Noiembrie 2023, 12:15 de pinonel
Falimentul Primariei...
...nu inseamna falimentul primarului si a bugetatilor de sub dinsul.[ https://www.oradea.ro/fisiere/pagini_fisiere/145/drepturi%20salariale%20publicare%20site%20%2030.09.2023.pdf ]. E doar falimentul orasului. Iar ca sa punem si noi umarul la bunastare, ne pregatim pentru indexari. Luam de la multi si dam la putini. Asta e trendul mondial. Dupa aia vom scapa de cei multi, prin delestare controlata...
Postat 15 Noiembrie 2023, 10:25 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON