URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2020, 20:40

Ințiativă pornită din Bihor: A fost lansată ruta cultural turistică a bisericilor de lemn din România (FOTO)

Ințiativă pornită din Bihor: A fost lansată ruta cultural turistică a bisericilor de lemn din România (FOTO) Printre mănăstirile și bisericile de lemn incluse în traseu se află și Mănăstirea „Soborul Sfinților Apostoli” din satul Bârsana, județul Maramureș (Sursa foto: Finesociety.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în luna februarie Bihorul a devenit primul judeţ care are o rută dedicată lăcașurilor de cult din lemn din judeţ, marţi a fost lansată Ruta cultural turistică a bisericilor de lemn din România, ce cuprinde peste 150 de astfel de construcții din judeţele Bihor, Cluj, Satu Mare, Maramureș, Suceava, Neamț și Mehedinți.

Proiectul bihorenilor

Proiectul a fost lansat în cadrul evenimentului denumit "Protejarea şi valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crişului, Bihor", organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crişului şi Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, fiind cofinanţat de Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.

El a avut loc în curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, unde participanților le-a fost prezentat un panou informativ interactiv, logo-ul rutei și audio ghidul bisericii de lemn din Valea Crișului realizate de AMD Bihor. Elemente de identitate similare vor fi făcute și pentru celelalte biserici de lemn aflate pe ruta culturală din Bihor și România.

Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta locală și datele de contact ale preoților parohi, astfel încât turiștii să-și poată programa vizita.

„Pentru a accesa audio ghidul, turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ, după care vor fi direcționați către site-ul Discoverbihor.ro, sau cei care doresc, pot accesa și site-ul Explorebihor.ro. Le recomandăm turiștilor să asculte audio ghidul la căștile personale. Ei vor descoperi într-o manieră inedită cum au edificat localnicii lăcașul de cult, ce reprezintă pictura, ce tehnici au fost folosite de zugravi, precum și poveștile așternute în paginile manuscriselor păstrate de preoții parohi ce stau ca mărturie a continuității creștine pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Audio ghidul poate fi ascultat în limbile română, engleză și franceză și în curând și în limba maghiară”, a explicat Gabriel Bonaciu, coordonatorul proiectului. 

Printre participanții la eveniment s-au numărat subprefectul județului Bihor, Horia Carțiș, și consilierul în afaceri europene, Daniela Călinescu. Aceștia au subliniat importanța promovării patrimoniului cultural bihorean și în special a istoriei locale rurale autentice, precum și susținerea tuturor demersurilor în realizarea și acreditarea Rutei cultural turistice a bisericilor de lemn din România și a Rutei culturale europene a bisericilor de lemn.

Călătorie în timp

"Ruta, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Pe parcursul itinerariului turiştii vor avea posibilitatea de a cunoaşte tradiţii străvechi, care spun povestea geniului popular românesc şi a unităţii neamului", se arată într-un comunicat de presă transmis de biroul de presă al Ministerului Economiei.

Traseul cuprinde 10 lăcaşuri de cult din judeţul Bihor, 13 din judeţul Cluj, peste 100 de biserici de lemn şi mănăstiri din judeţul Maramureş, 10 din judeţul Satu Mare, 16 din judeţul Suceava, încă 16 din judeţul Neamţ şi alte 2 biserici de lemn din judeţul Mehedinţi. Traseul mai poate fi completat şi de alte biserici şi mănăstiri din alte judeţe.  

Obiectivele turistice regăsite în Ruta cultural turistică a bisericilor de lemn din România vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăţa, de a trăi şi de a lua parte la o experienţă memorabilă datorită diversităţii patrimoniului natural, legendelor, gastronomiei locale, dar şi posibilităţii de a desfăşura o serie de activităţi, precum turismul speologic sau de aventură.

Iniţiativa a pornit după ce în februarie anul acesta în Bihor a fost lansată prima rută a bisericilor de lemn din ţară. Aceasta cuprinde zece lăcașuri: biserica din Botean, comuna Ineu, lăcaşul de cult din Boianu Mare, din Vârciorog şi Tilecuş (comuna Tileagd), bisericile din Gheghie şi Luncşoara (comuna Auşeu), Beznea şi Valea Crişului, ambele din comuna Bratca, Fânaţe (comuna Câmpani), ultima destinaţie fiind Mănăstirea Izbuc din comuna Cărpinet (foto).


(Sursa foto: 99tour.ro)

Pe teritoriul ultimei mănăstiri incluse în traseu, turiştii pot vedea un izbuc intermitent, unic în Europa, declarat monument al naturii.

Curioşii care vor parcurge drumul vor putea asculta şi povestirile preoţilor parohi, dar şi să guste nenumărate bunătăţi pregătite de bihorencele pricepute din satele incluse în itinerar.

Rută internaţională

În cadrul evenimentului de lansare au fost prezenţi reprezentaţi ai administraţiilor publice locale înscrise în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, dar şi ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, cărora le-au fost acordate diplome din partea Ministerului Economiei. Următorul obiectiv al organizatorilor este certificarea acesteia de către Consiliul Europei.

Mai multe obiective turistice din România sunt incluse în opt rute culturale "desenate" prin Europa şi certificate de Consiliul Europei: Ruta Transromanica, Ruta Moştenirii Evreieşti, Ruta Cimitirelor Semnificative, Ruta Art Nouveau, Ruta Împăraţilor Romani şi Dunăreană a Vinului, Ruta Culturală ITER VITIS, Ruta Culturală ATRIUM şi Ruta Cortinei de Fier.

De asemenea, ţara noastră face parte şi din Ruta Istoriei Antice a României la Marea Neagră şi Ruta Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi în Republica Moldova. În prezent, sunt în proces de finalizare Ruta Naţională a Oraşelor şi Staţiunilor Balneare Istorice şi Ruta Naţională a Vinului Românesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON