URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2022, 12:53

Inginerul silvic acuzat că a împuşcat un câine în Bihor: Conform legii, câinii hoinari se împuşcă fără restricţii (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sebastian Tuduce, inginerul silvic de la Ocolul Silvic Sudrigiu, filmat marţi, la scurt timp după ce a împuşcat un câine în zona Cantonului Silvic Ştei, susţine că era îndreptăţit legal să facă asta, fiindcă legea permite ca patrupedele hoinare aflate pe fondurile cinegetice să fie "capturate sau împuşcate".

Într-un drept la replică trimis BIHOREANULUI, Tuduce spune că animalul nu a fost împuşcat în curtea ocolului silvic, cum pretindea cetăţeanul care l-a filmat, ci "pe suprafaţa productivă a fondului cinegetic, pe un teren extravilan" şi în cadrul unei "acţiuni de vânătoare autorizată şi organizată conform prevederilor legale".

Circumstanţele producerii incidentului vor fi lămurite de Poliţie, care, la solicitarea BIHOREANULUI, a comunicat, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că "în cauză a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de uciderea animalelor cu intenţie, fără drept", iar "cercetările sunt continuate de poliţişti sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş".

Citiţi mai jos, integral, precizările lui Sebastian Tuduce:

Fără a nega rolul presei într-o societate democratică, consider că modalitatea de prezentare a faptelor din conţinutul articolului de presă intitulat "Situaţie revoltătoare în Bihor: Câine împuşcat în curtea cantonului silvic din Ştei" a fost tendenţioasă, nu a avut la bază minime verificări, redacţia agenţiei de ştiri Bihoreanul rezumându-se la a prelua informaţii incomplete, fără suport factual şi fără să îmi ceară în prealabil un punct de vedere.

În data de 08.02.2022, în exercitarea funcţiei de inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Sudrigiu, cu atribuţii pe linia de protecţie a faunei de interes cinegetic de pe raza fondului cinegetic nr. 64 Dumbravani, am participat la o acţiune de vânătoare autorizată şi organizată conform prevederilor legale.

În zona Cantonului Silvic Ştei, aflat pe suprafaţa productivă a fondului cinegetic, pe un teren extravilan, in fondul forestier national, au fost observaţi mai mulţi câini, fără stăpân, care se încadrează în definiţia noţiunii de câine hoinar, astfel cum aceasta este reglementată de Legea nr. 407/2006. (conform acestui text de lege, câinele hoinar este acel câine găsit liber în fondul cinegetic, care nu face parte din categoria câinilor de vânătoare şi nu poartă semn distinct care să ateste acest fapt, al cărui stăpân nu poate fi identificat la acel moment).

În baza prevederilor art. 19 alin. (3) din acelaşi act normativ, care stipulează că pisicile hoinare şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancţionată, s-a procedat la împuşcarea unui câine din grupul la care anterior am făcut referire. In ceea ce priveste locul impuscarii acestui caine, fac mentiunea ca acesta nu s-a impuscat in curtea Cantonului silvic din Stei. 

Rolul acestei acţiuni a fost acela de a proteja fauna de interes cinegetic de pe raza fondului cinegetic aflat în gestiunea Ocolului Silvic Sudrigiu şi nu vine în contradicţie cu scopul Codului Silvic sau cu cel prevăzut de Legea nr. 205/2004, privind protecţia animalelor.

Ocolul Silvic Sudrigiu a sesizat, în cursul anului 2021, în repetate rânduri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, cu privire la diferite fapte de braconaj constatate pe raza fondului cinegetic, iar imaginile transmise către redacţia Bihoreanul s-a făcut, cel mai probabil, de către persoane deranjate de aceste acţiuni, cu unicul scop de a deturna atenţia de la reale fapte ilegale şi a descuraja acţiunile constante pe care le-am efectuat în vederea protejării faunei cinegetice şi a animalelor sălbatice, în general.

Tuduce Gheorghe Sebastian

Vezi mai jos filmarea la care se face referire în acest caz!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cine are caini..sa aiba grijă de ei
Cine are câini să și-i țină acasă sau să-i însoțească supravegheați. Câinii pot face tot felul de pagube și chiar victime. Nu poate ca viața unui animal să fie mai presus de cea a omului. Proprietarul câinilor este singurul responsabil pentru situația creată. Dacă avea grijă de câini și nu-i lăsa să hoinărească câinele era bine-mersi. Din câte se pare inginerul a acționat legal. Așadar, lucrurile sunt lămurite!
Postat 10 Februarie 2022, 23:07 de georgemarian
Ce lege tâmpită...
Ciudat, că mistreții și urșii care intră pe teritorii locuite nu se împușcă, deși prezintă pericol asupra integrității locuitorilor. Bietul câine singur ce daună putea să facă? Prindea niște șoricei? Nu trebuia împușcat cu glonț de vânătoare, ci cu anestezic și predat la ecarisaj. Dar psihopatul să își satisfacă pofta de ucidere, l-a împușcat...
Postat 10 Februarie 2022, 18:15 de zsizsi
Hingherule, iti dau eu ,,material" de impuscat!
Impusca javrele ciobanilor, tin zece caini cu un boț de mamaliga si o oala de zer, ,,se descurca ei''! Si cainii se descurca, ucid orice prind, inclusiv pui de lup, au alungat lupoaica din cuib!!! Pare greu de crezut, dar foamea ii face pe caini bestii.
Postat 10 Februarie 2022, 15:49 de pinonel
Nihil are dreptate
Foarte bun raspunsul domnului Tuduce.
Postat 10 Februarie 2022, 13:51 de unu
mai
Omul are dreptate. Si pe vremea cand mergeam eu la bunici erau impuscati ocazional cainii fara stapan. pe vremea aia le agatam un mic ciot de lemn la gat sub forma de zgarda, asa erau recunoscuti cei cu stapan dar care hoinareau. Articolul initial a fost intr-adevar tendentios fiindca si gestul in sine nu e ceva care ne convine. In mod normal el trebuia cules de mult de autoritatile locale/fundatii inainte sa-l prina padurarul hoinarind prin padure. Dar chiar daca asta e regula, tot nu ne place sa stim ca omoram animale sub alt pretext decat ca le alinam suferinta sau ca le mancam. Asa ca se intelege de ce exista si o respingere fata de astfel de gesturi chiar daca ele sunt legale si in principiu corecte.
Postat 10 Februarie 2022, 13:26 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON