URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Decembrie 2022, 17:00

Infarctul miocardic acut: Metode de diagnosticare și tratament

Infarctul miocardic acut: Metode de diagnosticare și tratament (sursa foto: pexels.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coronarografia reprezintă o metodă de diagnostic invazivă (nu de tratament) ce permite vizualizarea directă a arterelor inimii (coronare) afectate prin infarct.

Coronarografia presupune introducerea unui cateter (un tub minuscul) la nivelul arterei inghinale de la rădăcina coapsei şi înaintarea lui, sub control radiologic, până la nivelul arterelor coronare, moment în care se injectează o substanţă de contrast ce permite astfel stabilirea locului stenozat (îngustat) sau obstruat (înfundat) şi a atitudinii terapeutice: tratament medical, angioplastie sau tratament chirurgical. Vizualizarea se face radiologic.

Coronarografia se efectuează sub anestezie locală, pacientul putând discuta cu medicul şi chiar să observe pe ecranul monitorului unele detalii. Durata procedurii este de 20-40 minute, după care este recomandat un repaus la pat de 12 ore.

Metoda, fiind invazivă, nu este lipsită de riscuri, substanţa de contrast având toxicitate renală şi putând determina apariţia unor aritmii cardiace. Există şi posibilitatea efectuării coronarografiei prin puncţionarea arterei brahiale, modalitate mai comodă pentru pacient pentru că după procedură nu este imobilizat la pat, dar este mai dificilă tehnic, având un risc mai mare de tromboză locală datorită calibrului mai mic al arterei brahiale.

Angioplastia coronariană reprezintă metoda de deschidere a arterei coronare stenozate cu ajutorul unui balon care se umflă la acest nivel, reluându-se astfel circulaţia. Odată efectuată dezobstrucţia coronarei afectate cu ajutorul balonului, se aplică la acest nivel un stent, adică un tub cu format dintr-o reţea metalică fină care menţine deschisă artera. În caz de nereuşită sau dacă s-a produs o nouă obstrucţie coronariană în timpul angioplastiei, se efectuează by pass-ul aorto-coronarian, o metodă chirurgicală de tratament care revascularizează miocardul printr-o derivaţie arterială.

Atenţie!

Este importană înţelegerea faptului că angioplastia şi aplicarea stentului nu sunt eficiente fără eliminarea factorilor de risc (fumat, alimentaţie bogată în grăsimi de origine animală şi sare, sedentarism, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat etc.).

Reţineţi!

Restabilirea circulaţiei coronariene determină începerea procesului de vindecare a porţiunii de muşchi cardiac afectat, leziunea cicatrizându-se. În funcţie de mărimea infarctului, pot exista sechele, ca insuficienţa cardiacă (care provoacă dispnee, adică greutate în respiraţie), persistenţa anginei pectorale (cu durerile specifice din piept) sau apariţia aritmiilor cardiace. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vaccin
nu zice nimeni, nimic de numarul urias de infarcturi din ultimele saptamani? sau e doar o coincidenta?
Postat 25 Decembrie 2022, 00:41 de mr_right
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON