URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2022, 16:00

Incredibil: primăriile din Bihor mint până și Prefectura. Prefectul Țiplea a dispus un control privind soluționarea petițiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lipsa de profesionalism ori de-a dreptul sfidarea legii duc la situații de neacceptat: după ce Prefectura a declanșat un control al modului în care primăriile din Bihor soluționează petițiile primite de la cetățeni, o parte dintre acestea au transmis răspunsuri mincinoase.

Culmea e că de doi ani Prefectura tot atenționează primăriile asupra „modului defectuos” în care relaționează cu contribuabilii.

Răspunsuri cu întârziere...

În cadrul celei mai recente videoconferințe lunare pe care le are cu aleșii locali din Bihor, prefectul Dumitru Țiplea „a atras atenția asupra modului defectuos în care unele primării bihorene își desfășoară activitatea de soluționare a petițiilor primite de la cetățeni”, informează un comunicat dat publicității, vineri, de Prefectura județului, care amintește că în ultimii doi ani instituția a emis o serie de circulare „cu scopul de a atrage atenția primăriilor asupra procedurilor obligatorii de soluționare a petițiilor și solicitărilor, în conformitate cu prevederile OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, precum și a Legii 554/2001 privind accesul la informațiile de interes public

„Pe fondul lipsei de interes din partea unor primării în soluționarea petițiilor, aspect sesizat atât de un număr mare de cetățeni nemulțumiți care s-au adresat în acest sens Instituției Prefectului, cât și de autoritățile centrale (Avocatul Poporului, Guvernul României și ANAF), în cea mai recentă circulară Instituția Prefectului a solicitat primăriilor bihorene transmiterea unei situații statistice privind modul de soluționare a petițiilor, pentru a evalua în ce măsură prevederile legale sunt respectate”, se arată în comunicatul Prefecturii, care precizează că această instituție a verificat și dispozițiile emise de primari pentru desemnarea persoanelor responsabile cu gestionarea activității de înregistrare și soluționare a petițiilor și a cererilor formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice.

Conform informării Prefecturii, la solicitarea prefectului au răspuns în termen doar 58 de primării din cele 101, iar 43 au făcut-o „în afara termenului limită”.

... și cu minciuni

Pe fond, subliniază comunicatul Prefecturii, „majoritatea răspunsurilor primite au cuprins date neconcludente sau incerte”, de exemplu unele primării „au raportat un număr exagerat de petiții” (Sânmartin - 11.994, Oșorhei - 4.988, Batăr - 3.569), iar altele „au raportat situații opuse, cu 0 petiții, deși din evidențele Instituției Prefectului rezultă că au avut în lucru astfel de solicitări transmise spre soluționare” (cum ar fi primăriile Copăcel, Buduslău, Săcueni, Sălacea, Girișu de Criș, Sâmbăta, Pomezeu, Holod și Paleu).

Mai multPrefectura a constatat că în majoritatea unităților administrativ-teritoriale primarii nu au desemnat persoane care să aibă responsabilitatea de a gestiona activitatea de înregistrare și soluționare a petițiilor, respectiv a cererilor formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice.

Un alt minus constatat a fost lipsa registrelor speciale de evidență a petițiilor și a cererilor formulate în baza OG 27/2002, respectiv a Legii 544/2001, deși toate instituțiile și autoritățile au obligația de a deține aceste registre”, specifică, de asemenea, Prefectura.

Este o situație inadmisibilă. Noi, în calitate de autorități, avem obligația de serviciu de a răspunde petițiilor și solicitărilor cetățenilor. Nu pot accepta argumentul unor primării că nu se cunoaște legea. Cum să nu se cunoască o lege emisă de 20 de ani? Vom lua măsuri imediate pentru a schimba această situație”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea primarilor participanți la videoconferința de joi.

Începând de marți, 20 septembrie, Corpul de Control și Serviciul juridic al Prefecturii Bihor au demarat acțiuni de verificare la sediul primăriilor, urmând ca, alături de temele de control deja stabilite, să verifice existența în primării a persoanelor desemnate cu soluționarea petițiilor și a cererilor formulate în baza Legii 544/2001, existența registrelor speciale de evidență a petițiilor și solicitărilor, precum și modul în care sunt calificate petițiile și soluționate cererile. 

Conform planificării aprobate de prefect, Serviciul Juridic va efectua 46 de controale, iar Corpul de Control al Prefectului 37 de controale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON