Incidenţa cazurilor noi de infecţie cu Covid-19 a scăzut sub 1,5 la mia de locuitori în municipiul Oradea, potrivit unei informări transmise, luni, de Instituţia Prefectului şi DSP Bihor. Oradea nu trece automat, însă, în "scenariul verde", care ar aduce schimbări în ceea ce priveşte funcţionarea restaurantelor, cafenelelor şi sălilor de spectacole.
Această decizie trebuie luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, însă, spun sursele BIHOREANULUI, nu încă.
Galben spre verde...
Tabelul cu incidenţa Covid-19 în fiecare UAT din Bihor arată că, luni, în Oradea aceasta a scăzut sub pragul de 1,5 de cazuri noi (apărute în ultimele 14 zile la mia de locuitori), fiind de 1,42. Numărul cazurilor active de îmbolnăvire cu SARS-Cov-2 este de 320 în Oradea.
Pentru ca municipiul să treacă faptic în "scenariul verde", Comitetul Judeţean pentru Situaţii Urgenţă Bihor ar trebui să ia o decizie în acest sens. Sursele ziarului spun că acest lucru nu se va întâmpla luni, căci scăderea e prea recentă, iar incidenţa ar putea urca rapid la peste 1,5 la mia de locuitori. Astfel, autorităţile "analizează situaţia" şi, dacă pragul se va menţine scăzut, e posibil ca o astfel de decizie să se ia în zilele următoare.
Mai relaxaţi
Trecerea în "scenariul verde" ar însemna că sălile de spectacole, restaurantele şi cafenelele ar putea primi mai mulţi oaspeţi. Concret, şi-ar putea folosi 50% din spaţiu, şi nu doar 30% cum se întâmplă în "scenariul galben".
Pentru şcoli, pragul de referinţă pentru "scenariul verde" este diferit, mai precis o incidenţă mai mică de 1 la mia de locuitori. Astfel, în Oradea este valabil "scenariul galben", deci preşcolarii, elevii din ciclul primar, respectiv cei din clasele a VIII-a şi clasele a XII-a merg la şcoală.
Cele mai recente date ale DSP Bihor arată că cea mai mare incidenţă se înregistrează în continuare în comuna Şinteu (9,23%), urmată de Câmpani (3,79%) şi Drăgăneşti (3,36%). În Celelalte UAT-uri incidenţa e mai mică de 3 la mia de locuitori.
17 cazuri noi, două decese
Potrivit celei mai recente informări a Instituţiei Prefectului şi DSP Bihor, de duminică dimineaţa până luni dimineaţa, în urma efectuării unui număr mic de teste (243), au fost descoperite 17 cazuri noi în judeţ.
Acestea au fost identificate la persoane din Oradea, Cherechiu, Măgeşti, Tarcea, Aleşd, Marghita, Bratca, Aştileu, Valea lui Mihai, Lugaşu de Jos, Beiuş, Copăcel.
În judeţ sunt în total 646 de cazuri active. Dintre aceste persoane, 32 sunt internate în stare gravă în secţii de Terapie Intensivă. De la începutul pandemiei, au fost confirmate în total 20.493 de cazuri de îmbolnăvire în Bihor, 18.957 de vindecări şi 890 de decese. Bilanţul se ridică la acest număr după ce de duminică până luni au mai fost înregistrate două decese.
Pe de altă parte, poliţiştii şi jandarmii au făcut şi în ultimele 24 de ore verificări şi au aplicat sancţiuni celor prinşi că nu respectă regulile anti-Covid. Este vorba de 226 de sancţiuni contravenţionale, din care 116 cu avertisment, respectiv 110 cu amenzi în valoare totală de 36.800.
Aproape 5.000 de persoane imunizate
În ceea ce priveşte campania de vaccinare, Prefectura şi DSP informează că duminică au fost vaccinate încă 316 persoane.
Astfel, în Bihor au fost vaccinate cu ambele doze, de la începutul campaniei, 4.629 de persoane. În total s-au înregistrat 28 de reacţii adverse. Până acum, în Bihor au fost primite 24.362 de doze de vaccin anti-Covid, din care au fost administrate 23.290. Au fost pierdute 17 doze.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.