URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2023, 12:01

Începe reabilitarea DN 19B între Marghita și limita cu Sălajul, una dintre cele două șosele naționale rămase nereparate în Bihor

Începe reabilitarea DN 19B între Marghita și limita cu Sălajul, una dintre cele două șosele naționale rămase nereparate în Bihor foto: Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nereparat niciodată în ultimele trei decenii și ciuruit de basculantele grele care transportă materiale pentru construirea Autostrăzii Transilvania, drumul național DN 19B intră, în sfârșit, în reabilitare. Deși acesta însumează în Bihor mai puțin de 21 kilometri, reparațiile capitale se vor desfășura în trei etape.

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri de Prefectura Bihor, pentru primul sector, în lungime de 8,91 kilometri, între municipiul Marghita (km 20+150) și localitatea Margine (km 29+060), a fost obținută autorizația de construire, iar până la finalul lunii martie, dacă nu vor fi depuse contestații, va fi semnat contractul cu firma care a câștigat licitația lansată în acest scop, în luna septembrie a anului trecut, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

În ce privește cei 7,44 kilometri ai celui de-al doilea sector, între Margine (km 29+060) și Suplacu de Barcău (36+500), a fost finalizat proiectul tehnic de către Departamentul de Proiectare al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj, iar CNAIR va licita lucrarea până la data de 15 martie.

Ultimul sector, în lungime de 4,5 kilometri, dintre Suplacu de Barcău (km 36+500) și limita cu județul Sălaj (km 41+00), se află încă în faza de proiectare.

Prefectura Bihor arată că etapizarea lucrărilor de reabilitare în trei sectoare a fost decisă deoarece pe primul sector, cel dintre Marghita și Margine, a trebuit prioritizat având în vedere valorile de trafic mai ridicate, dar și necesitatea reabilitării celor două poduri din Suplacu de Barcău înaintea reabilitării părții carosabile pe sectorul 3.

Pe de altă parte, Prefectura precizează că lucrările de reabilitare nu au fost începute mai devreme din cauza transportului de agregate pentru construirea autostrăzii, estimat a se finaliza în luna aprilie.

„Doar luna viitoare se preconizează încheierea transporturilor de materiale pentru sectorul de autostradă dintre Suplacu de Barcău și Nușfalău, pe teritoriul județului Sălaj. Este vorba despre sute de mii de metri cubi de pietriș și nisip, pentru care transportarea trebuie finalizată în aprilie”, a explicat, pentru BIHOREANUL, și directorul Secției Drumuri Naționale Oradea, Traian Bulzan.

În prezent, muncitorii SDN Oradea intervin pe toți cei 20,5 km ai DN 19B din Marghita până la limita cu județul Sălaj doar pentru remedierea degradărilor accentuate, pe drum fiind montate indicatoare ce avertizează că se fac lucrări.

Reabilitarea pe primul sector va începe la finele lunii martie, termenul de finalizare fiind de 10 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

De notat că în județul Bihor mai rămâne o singură șosea națională nereabilitată, DN 1P, de importanță secundară, între Uileacu de Criș și Spinuș, însumând 20 de kilometri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON