URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2022, 17:42

Încă puteți cere! Orădenii mai au patru zile pentru a propune Primăriei proiectele pe care le doresc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii mai au la dispoziție patru zile pentru a propune municipalității proiectele cu bugetare participativă pe care le doresc implementate.

Cereți acum!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, până miercuri, la prânz, pe platforma activ.oradea.ro au fost depuse 45 de proiecte.

„Mai sunt patru zile în care orădenii care doresc să se implice activ și să propună proiecte menite să îmbunătățească condițiile de trai în cartierul lor, le mai pot înscrie în programul de bugetare participativă. Nu mai puțin de 43 de proiecte au fost depuse până acum pe platforma online - activ.oradea.ro”, a transmis Primăria.

Printre altele, orădenii au cerut: amplasarea de panouri fotovoltaice deasupra băncilor pentru odihnă din noile parcuri, digitalizarea grădinii zoologice pentru a ușura accesul vizitatorilor la informație, amenajarea unui parc de aventură și escaladă, de terenuri de beach volei pe malul Crișului Repede sau de mese de tenis în aer liber.

Orădenii au mai propus achiziționarea unei mașini de transplantare a arborilor maturi, separare a benzilor de circulație, amenajarea unui spațiu pentru concerte sau evenimente de familie, înființarea de stații de încărcare a mașinilor electrice și altele.

Pregătiri de vot

După cum BIHOREANUL a mai scris, bugetul campaniei de bugetare participativă din anul 2022 se ridică la 1,5 milioane lei cu limitarea fiecărui proiect la o finanțare de maximum 100.000 lei pentru a putea fi implementat mai repede.

Pentru a putea intra în procedura de selecţie, proiectele vor trebui să fie de interes local, să poată fi asimilate unei investiţii publice care vizează domeniul public şi să se refere la dotări, modernizări ori reparaţii ale bunurilor aflate în proprietatea publică.

În plus, acestea vor trebui să fie delimitate zonal, să nu fie incompatibile cu planurile municipalităţii pentru amplasamentul vizat şi să se încadreze în buget.

Potrivit calendarului stabilit de municipalitate, orădenii vor putea depune proiecte până pe 19 iunie.

Ulterior, propunerile orădenilor vor fi analizate până pe 3 iulie, după care în intervalul 4 iulie - 4 septembrie vor fi supuse votului online, iar în perioada 5 - 25 septembrie va avea loc etapa votului cu urnă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu ma asteptam la atatea proiecte interesante
de vazut insa cate vor fi eliminate ca fiind peste buget, dar doc pentru paddle/kayak pe cris, masina de transplantat copaci, beach-volei pe malul crisului, banci cu panouri solare si priza + incarcator USB, digitalizarea Zoo, captarea apei de ploaie pentru irigatii, dar totusi raman sceptic cate din ele vor fi declarate eligible de primarie si cate nu, dat fiind ca lumea cere si parcari, telegondole, noi parcuri...
Postat 15 Iunie 2022, 21:00 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON