URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2023, 14:10

În sfârșit! Școlile trebuie să-și deschidă curțile și să asigure acces gratuit pentru copii și tineri

În sfârșit! Școlile trebuie să-și deschidă curțile și să asigure acces gratuit pentru copii și tineri (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cel mult 4 luni, toate unitățile de învățământ vor trebui să asigure oricărui copil și tânăr acces gratuit în spaţiile şi terenurile de sport exterioare, conform unei legi care a intrat acum în vigoare.

Fiecare școală trebuie să-și înființeze un regulament de folosire a curților și un orar de acces. Inițiată de USR, legea a fost aprobată în Parlament, iar pe 4 ianuarie a fost și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, „bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”.

Totodată, legea prevede că „este permis accesul gratuit în spaţiile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ care fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor şi sunt administrate de către consiliile locale tuturor copiilor (…), precum şi tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”.

Toate unitățile de învățământ au la dispoziție 120 de zile pentru a introduce în regulamentele lor de funcţionare prevederi legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport aflate în folosinţa acestora, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare. Aceste informații trebuie afişate în exterior într-un loc vizibil, precum şi pe pagina de internet, acolo unde este cazul.

În Oradea, a existat o inițiativă locală aprobată în Consiliul Local, în 2014, pentru deschiderea curților școlilor pentru cetățeni, însă n-a fost niciodată pusă în practică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Corect ...
... până o să se plângă tot edilul liberal, că nu are bani de întreținere din cauza pasajelor subterane care traversează orașul și mai ales pentru că firmele "de casă" papă tot bugetul local ca să astupe gropile și gropițele din carosabil, de pe jumătate din străzile orașului.
Postat 06 Ianuarie 2023, 09:57 de KP
Dar .....
E o idee foarte buna jos palaria dar din pacate sa nu uitam de nesimtitii aia care se bucura numai atunci daca distrug tot in jurul lor Cine va finanta reparatiile ? Copii vor fii nevoiti sa faca educatia fizica intre porti rupte sau cosuri de baschet deteriorate periculoase ??
Postat 05 Ianuarie 2023, 16:55 de Otello
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON