URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2020, 16:49

În premieră, discursul primarului de Ziua oraşului Oradea a fost ţinut de Florin Birta: "Niciodată viitorul nostru ca oraş nu a fost mai optimist" (FOTO / VIDEO)

Ziua oraşului Oradea a fost marcată luni, în Parcul 1 Decembrie, cu un ceremonial religios şi militar la Statuia Ostaşului Român, unde în premieră, după 12 ani, discursul primarului nu a mai fost ținut de Ilie Bolojan, ci de noul edil ales al oraşului, Florin Birta. Acesta le-a mulţumit orădenilor pentru opțiunea făcută la alegerile locale şi a subliniat că viitorul oraşului este optimist.

Chiar dacă festivităţile s-au desfăşurat în aer liber, toți reprezentanții autorităţilor, dar şi cetăţenii prezenți au purtat mască de protecţie.

Evenimentul a început la ora 12, cu întâmpinarea prefectului judeţului Bihor şi a comandantului Centrului MIlitar Județean Bihor, locotenent-colonel Petru Marius Prunduş, iar apoi fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor poliţiei de frontieră a interpretat Imnul naţional al României.

Au fost prezente mai multe personalităţi ale instituţiilor locale şi politicieni, între care actualul primar al oraşului Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, încă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş. Marii absenţi au fost, ca întotdeauna, reprezentanţii UDMR Bihor, dar şi episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.

După o slujbă scurtă de Te Deum, oficiată de preotul Garnizoanei Oradea, la microfon a vorbit, pentru prima dată în calitate de primar al oraşului Oradea – Florin Birta, care a câștigat alegerile locale din 27 septembrie.

"Evenimentele recente au demonstrat că Oradea şi orădenii se pot uni într-un scop comun şi pot astfel să-şi decidă viitorul. Suntem azi pe o axă ascendentă şi niciodată viitorul nostru ca oraş nu a fost mai optimist. Cu Ilie Bolojan primar timp de 12 ani, am devenit un oraş de referinţă pentru întreaga ţară, unele practici sunt azi preluate de alte oraşe, pentru că timpul vorbelor a trecut şi cel al faptelor este cel care ne caracterizează. O întreagă clasă politică s-a reformat prin felul în care cetăţenii au dorit să penalizeze lipsa rezultatelor. Și sper eu că se va reforma în continuare", a spus edilul.

A urmat discursul istoricului şi totodată decanului Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Gabriel Moisa, care a subliniat publicului conotaţiile istorice ale acestei zile.

"În această perioadă a anului 1918, când s-a semnat documentul de auto-determinare, lucrurile erau complicate. Erau oameni împotriva altor oameni, era riscantă orice mişcare. Dar iată că avocatul Aurel Lazăr şi-a asumat acest risc şi i-a chemat pe liderii românilor din Transilvania chiar în casa lui, care se afla în apropierea autorităţilor Comitatului. Totul, pentru binele românilor. Chiar dacă nu a fost uşor, aceştia au reuşit să treacă peste aceste obstacole, desigur, şi prin prisma contextului internaţional creat de preşedintele Woodrow Wilson al SUA prin proclamarea Celor 14 puncte", a explicat Moisa.

La fel ca la fiecare ceremonie de acest gen, orădenii nu au participat în număr mare, cei mai mulţi fiind elevi aduşi de dascăli şi câţiva vârstnici. Printre aceştia s-a numărat şi revoluționarul Gheorghe Bochiș, care a adus cu el steagul României pe care l-a fluturat în 22 decembrie 1989 la balconul Primăriei Oradiei. "Românii din Transilvania au luptat cu prețul vieții lor pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Se cuvine să sărbătorim și să nu uităm de acest moment istoric important”, a spus acesta. 

Festivităţile s-au încheiat cu depuneri de coroane la Statuia Ostaşului Român aduse de reprezentanţii autorităţilor locale. Au depus coroane, între alții, prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea şi Ioan Mang, primarul încă în funcție Ilie Bolojan și noul primar ales Florin Birta. Totodată, coroane au depus şi reprezentanții Garnizoanei Oradea, ai unor societăţi locale (OTL, ADP, CAO), ai partidelor politice şi ai mai multor şcoli din oraş.


(Video: Paul Lelea)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Curățenie...
...curățenie...curățenie,chiar dacă se vor da amenzi pentru cei care sunt prinși că aruncă mizeria de-a valma,găsite soluții de orice fel,chiar dacă unora li se vor părea abuzive.Suntem obișnuiți să aruncăm gunoaie pe stradă ,pe oriunde ne apucă.Așa nu vom putea avea un oraș european...La 10 km de Oradea,în primul sătuc din Ungaria lucrurile stau cu totul altfel.De ce se poate acolo,și aici nu?
Postat 13 Octombrie 2020, 12:06 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON