URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Februarie 2024, 12:06

Imagini aeriene cu centura Oșorhei. Șoseaua va fi deschisă circulației în vara acestui an (FOTO/VIDEO)

Imagini aeriene cu centura Oșorhei. Șoseaua va fi deschisă circulației în vara acestui an (FOTO/VIDEO) (foto: Consiliul Județean Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru construirea celor 5,8 kilometri ai centurii Oșorhei au ajuns la un stadiu de aproximativ 60%, în prezent lucrându-se la rigole, la cele două poduri peste Valea Bonar și peste Valea Tășad, precum și la pasajul suprateran peste calea ferată Oradea – Cluj de la intersecția cu localitatea Fughiu.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, șoseaua va fi dată în folosință în vara acestui an.

Traseul de 5,8 kilometri al centurii Oșorhei pornește din sensul giratoriu situat la intersecția dintre centura Oradea cu drumul comunal spre satul Cheriu, ocolește localitatea Oșorhei prin sud și se termină în sensul giratoriu de pe DN1 care face legătura cu satul Fughiu.

„Centura Oșorhei va ajuta la descongestionarea traficului de pe cea mai aglomerată ieșire din Oradea spre Cluj, pe DN 1, prin reducerea blocajelor, ceea ce înseamnă economie de timp și costuri. De asemenea, va contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere pentru șoferi și pietoni”, arată administrația județeană.

(foto: Consiliul Județean Bihor)

CJ Bihor amintește că în cadrul aceluiași proiect se execută și reabilitarea celor 12,8 km ai drumului județean dintre Oșorhei și Copăcel, care este lărgit, amenajându-se căi de acces la proprietățile de pe margine și refăcându-se podețele și demolarea podul peste Valea Sărand.

Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, valoarea contractului pentru centura Oșorhei, propriu-zisă, fiind de 128,847 milioane lei (cu TVA inclusă).

Finanțarea este asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027, iar termenul de execuție este de 18 luni din momentul ordinului de începere a lucrărilor, care a fost emis anul trecut, pe 14 februarie, astfel că deschiderea șoselei va avea loc în această vară.

În prezent, CJ Bihor mai derulează lucrări la încă 7 drumuri noi în județ, cu o lungime totală de 68 de km: centurile Aleșd (5,8 km), Beiuș (9,3 km), Sântandrei (5 km), Nojorid (8,4 km), Sânmartin (8 km) și Biharia (8,7 km), precum și la Inelul Metropolitan Oradea (17 km).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sa vina KP
Sa ne spuna daca lucrarea e facuta corect, armatura e ok, betonul la calitatea corecta, daca se poate turna la aceste temperaturi. Si daca neterminatii vor avea curaj sa stea sub pod la inaugurare. Sa ne spuna ca si acest proiect este de pe vremea lui stalin, ca si drumul expres Oradea Arad.
Postat 20 Februarie 2024, 15:50 de Biggie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON