URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2023, 20:42

40 milioane euro pentru 4 pasaje noi, între Oșorhei și Oradea, spre Biharia și pe sub centura orașului către Nojorid (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul pas a fost făcut. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că a fost obținut cel dintâi aviz, al Comisiei de siguranță rutieră din cadrul CNAIR, pentru cele patru proiecte de pasaje rutiere propuse a fi construite la ieșirile din Oradea spre Biharia și Nojorid, precum și înainte de intrarea în oraș dinspre Oșorhei.

Potrivit primelor estimări, fiecare dintre cele patru pasaje ar urma să coste 10 milioane euro.

De ce „pentru” Oradea?

Finanțarea acestor proiecte, a declarat Bolojan într-o conferință de presă susținută miercuri, ar urma să fie asigurată din fonduri europene, din axele dedicate îmbunătățirii siguranței rutiere.

„Zona Metropolitană Oradea este zona din județ cu cel mai mare trafic rutier, iar populația din localitățile învecinate municipiului s-a triplat în ultimii 10-15 ani”, a explicat președintele CJ Bihor motivul pentru care administrația județeană vrea realizarea cu fonduri europene a patru pasaje rutiere la intrările/ieșirile din oraș.

Totodată, el a spus că „am obținut avizul Comisiei de siguranță rutieră din cadrul CNAIR” pentru toate cele patru pasaje, specialiștii CJ Bihor urmând să pregătească pentru fiecare un studiu de fezabilitate.

Pe sub centură spre Nojorid

Bolojan a prezentat în linii mari, cu ajutorul unor hărți, unde și cum ar urma să fie construite cele patru pasaje rutiere.

Primul și al doilea, care ar urma să funcționeze unitar ca un ansamblu, sunt prevăzute la ieșirea din Oradea spre DN 79.

Primul segment ar urma să pornească de la capătul Căii Aradului și să fie un pasaj subteran, pe sub actuala centură a orașului. Dacă proiectul se va pune în aplicare, actuala bandă a doua va deveni subterană pentru a permite circulația fără ca șoferii să intre prin girația de la sol, iar prima bandă va rămâne cum este, la sol, urmând să permită atât virajul pe centură la dreapta spre Calea Sântandreiului, cât și accesul în girație pentru viraj la stânga pe centură, către strada Ogorului.

Al doilea element al ansamblului ar urma să fie un pasaj suprateran peste girația dintre ERA Park Oradea și Oradea Shopping City, astfel că șoferii care se deplasează către și dinspre Nojorid vor supratraversa această girație, ce va fi folosită de către cei care se adresează magazinelor dintre cele două complexuri comerciale.

Ambele pasaje, a precizat Bolojan, ar fi prevăzute cu câte o bandă pe sens, și vor fi dublate de câte un pasaj pietonal pentru a se asigura și traversarea în siguranță a centurii de către pietoni și bicicliști.

Pe DN 19 spre Biharia, pe DN înainte de Oradea

Un al treilea pasaj (foto sus), a adăugat președintele CJ Bihor, este propus de administrația județeană cu acordul CNAIR la ieșirea din Oradea spre Biharia, peste actuala girație din intersecția DN 19 cu așa numitul „drum expres” ce colectează circulația de pe dealurile orașului și Calea Bihorului, în zona Remarkt (fostul Real II Episcopia).

Al patrulea pasaj ar urma să fie tot suprateran, deasupra girației în care se intersectează DN 1 la ieșirea din Oșorhei spre Oradea cu viitoarea centură Oșorhei și viitorul Inel Rutier Metropolitan de Nord care va duce prin Fughiu spre Biharia.

Ambele zone sunt cunoscute pentru ambuteiajele care au loc în prezent din cauza volumului mare de trafic și a riscului de accidente.

„După aprobarea studiilor de fezabilitate și avizarea de către Comisia Tehnico-Economică a CNAIR, vom demara licitațiile pentru proiectarea și executarea acestor pasaje”, a spus Bolojan, precizând că „speră” ca acest lucru să se facă luna următoare, când ar urma să fie semnate și contractele de finanțare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Mihaita
https://buget2023.brasovcity.ro/ https://apix.ro/bugetul-iasului-pe-2023-22-miliarde-lei-cati-bani-merg-la-investitii/#:~:text=Din%20proiect%20rezult%C4%83%20un%20buget,cu%20cel%20de%20anul%20trecut. https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/editorial/pe-ce-vrea-primaria-constanta-sa-dea-banii-in-2023-803443.html#:~:text=Proiectul%20de%20buget%20al%20municipiului,de%201.903.789.000%20de%20lei. https://estnews.ro/2023/01/13/municipiul-vaslui-va-avea-in-2023-un-buget-record-fata-de-anul-trecut-veniturile-sunt-mai-mari-cu-56-milioane-de-lei/
Postat 12 Octombrie 2023, 21:38 de Sandu2100
Mihaita
https://www.monitorulcj.ro/administratie/106144-buget-cluj-napoca-2023-ce-va-face-primaria-cu-618-mil-euro-132-mil-merg-pe-proiectul-metroului https://www.oradea.ro/stiri-oradea/municipiul-oradea-are-un-buget-record-de-2-43-miliarde-de-lei-47-din-bani-sunt-destina-539-i-investi-539-iilor https://buget.primariatm.ro/ Am justificarea, mai ai ceva de comentat, sau bagi coada între picioare????
Postat 12 Octombrie 2023, 21:22 de Sandu2100
Mihaita
Sa nu mori prost, tot prost mori. Cluj 3 mld lei, Oradea 2.43 mld lei, Timișoara 2.354.525.130 lei. In 2022 eram tot pe locul 3 la fel si in 2021, la fel si in 2020. Pe locul 15 eram in 2005. Bihorul e pe licul 11. Ce zici tot prost mori, ca si celalalt de mai jos?
Postat 12 Octombrie 2023, 21:17 de Sandu2100
pentru sandu cu PIB
Am cautat sandule sa iti mai raspund la ce scriai mai jos ca suntem pe 3, ha ha ha, ce minciuna. In 2022 eram pe locul 15 , asa ca mai lasa propaganda mincinoasa. Nu iti e rusine sa minti in halul asta?
Postat 12 Octombrie 2023, 19:59 de Mihaita
Iar visezi avioane sandule
Auzi sandule, proasta satului, de ce compari tot timpul Oradea cu Vasluiul, si te bucuri mereu ca suntem peste Vaslui? Vezi ca Vasluiul e peste noi la salarii. Tu tot timpul te bucuri ca suntem peste Vaslui. De ce nu ne compari cu Clujul de exemplu, la tine si la primarul tau care te plateste, etalonul e Vaslui , atunci daca in viata scopul tau e sa compari cu un cersetor sau un boschetar si nu ai un tel mai inalt, atunci iti meriti soarta sa ramai un nimic. Asa ca ai lasa avioanele ca numai cand Vasluiul o sa aiba aeroport o sa fim si noi peste. Doar Vasluiul e tinta Oradei pe care trebuie sa-l depasim. Asa ca mai lasa-ne cu Vasluiul tau ca esti penibil
Postat 12 Octombrie 2023, 19:55 de Mihaita
vasi/adi13
Hai ca îți explic , " explică tu , ce treabă are Bolojan sau Birta cu salariile " la PIB suntem pe locul 3 dupa Cluj. Timișoara la pib e dupa oradea
Postat 12 Octombrie 2023, 16:47 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Pentru ca esti prost , de aia sandu, si minti de ingheata apele. Ia explica asta sandu, cum e sa bagi 3miliarde euro in oras, fonduri UE. Si sa ajungi in 15 ani de pe primele 10 locuri pe locul 37 la salarii, PIB , Vasluiul pe 34!!!. Cum e ca orase ca Iasi, Sibiu, Cluj, Timisoara ,Brasov care nu au atras nici pe sfert atatia bani, s-au dezvoltat de 10 ori cat noi, si toata lumea migreaza spre ele , si sunt peste noi la calitatea vietii, nivel de trai, atrag tineret, firme mari, salarii, construiesc blocuri mult peste noi. Doar se vede cu ochiul liber cat e Clujul sau Iasi, Timisoara dezvoltate peste noi? Cum explici ca noi mergem in jos ? Nu poti numai sa ataci, sa minti ca propaganda rusa. Virgin prost ce esti, frustrat.
Postat 12 Octombrie 2023, 16:09 de vasi13
Pinonel
Vorbești de Vaslui ??? Acolo la drojdie.
Postat 12 Octombrie 2023, 12:15 de Sandu2100
Acum sa-l vedeti pe ţӑran cum pune carul inaintea boilor!
Banii aia nu ajung pt finalizarea niciunui proiect, iar altii nu va vedea in graba. Nu conteaza, va deschide TOATE lucrarile, firmele de casa vor papa repede banii (e nevoie de muuulteee afise!) si apoi noi ne vom chinui ani de zile prin gropi si hȃrtoape. Penalii vor zbiera din opozitie ca ei au vrut, au inceput, dar nu li s-au alocat fonduri!
Postat 12 Octombrie 2023, 10:57 de pinonel
Maikeltroll, Vasy/adi13
Pt ca nu au fost bani atunci, si exista acum banile.
Postat 12 Octombrie 2023, 09:57 de Sandu2100
Asa e cand esti prost de mic
In loc sa fi facut pasajul din Aradului cum era proiectul initial, mai bine asa ca iar baga si au mai bagat bani in el, doar ca chelul a vrut sa fie mai ieftin la inceput. Asa se mai toaca bani inutil. Doar sosoaca sandu e in extaz ca vin banii la partid
Postat 12 Octombrie 2023, 06:25 de vasi13
Ca sa fiu "gica-contra"
De ce nu ati facut din start asa!?Ne-ati tutut nervii cu constructia pasajului o data, după ati facut breteaua, acum incepeti pasaj subteran. Ori n-aveti cap, ori firmele de casă s-au indatorat in leasing-uri mai mult decât au permis estimările si trebuie ajutate! In ritmul asta niciodată, in viata asta, circulatia nu va fi fluidă, niciodată! Se pare că nervii oradenilor sunt un sac fără fund.
Postat 11 Octombrie 2023, 23:27 de Maikeltroll
Foarte bine
Acum e momentul. Felicitări
Postat 11 Octombrie 2023, 21:34 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON