URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2020, 20:30

Imaginea corona-crizei. Încasările municipalității au scăzut cu 8,7 milioane lei față de aceeași perioadă a anului trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criza sanitară declanșată de pandemia noului coronavirus capătă încet forma unei crize economice.

Cu 9% mai puțin...

Încasările municipalității au scăzut cu 9% în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit evidențelor municipalității bugetul local a încasat până la primul termen de plată, amânat din 30 martie pentru 30 iunie, cu 8,7 milioane lei mai puțin decât în 2019.

„Încasările din anul 2020 sunt afectate direct de contracția activităților economice ca urmare a restricțiile de desfășurare a activităților, de circulație a persoanelor și mărfurilor impuse pentru restrângerea răspândirii pandemiei COVID-19”, a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Mai puține încasări, amenzi și autorizații...

Principala cauză a reducerii veniturilor la buget o constituie amânarea plăților de către companiile locale.

„Cele mai mari scăderi ale încasărilor se înregistrează la nivelul impozitelor datorate de companiile din Oradea. Din suma totală de 8,7 milioane de lei mai puțin încasată în 2020, companiile au achitat mai puțin cu 6,65 milioane lei față de aceeași perioadă din anul 2019”, a spus Florea.

La fel, au scăzut semnificativ încasările din amenzi, ca urmare a restricțiilor de circulație, precum și cele din autorizații și avize pentru construcții și lucrări pe fondul blocajului economic.

Veniturile din amenzi s-au redus cu 21% ceea ce a însemnat încasări mai mici cu 1,17 milioane lei iar cele din autorizații și avize de urbanism cu 20%, echivalentul a 1,08 milioane lei.

Statistic, numărul amenzilor a scăzut cu 40%, de la 35.632 procesele verbale de contravenție în prima jumătate a anului 2019 la 21.245 procese verbale în aceeași perioadă din 2020.

La fel numărul autorizațiilor de construire eliberate de municipalitate s-a redus cu 30%, de la 874 în primul semestru din 2019 la doar 610 în 2020.

Plățile se mută online

Restricțiile de circulație și sistarea activității de lucru cu publicul în Primăria Oradea pe perioada pandemiei a dus la creșterea numărului de contribuabili care și-au plătit impozitele online.

„În anul 2020, un număr de 41.467 cetățeni, cu 62% mai mulți față de 2019 și 3.590 firme , cu 55% mai multe decât în 2019, au optat pentru instrumente de plată online”, a menționat Eduard Florea.

Potrivit evidențelor municipalității cea mai mare parte a orădenilor, 43% dintre plătitori, au preferat instrumentele de plată online în vreme doar 32% au ales să își stingă obligațiile fiscale prin casieriile de la parterul palatului administrativ al orașului.

9% dintre persoane fizice au preferat plățile prin POS, 4% prin intermediul CEC Bank iar 3% prin Poștă.

În ceea ce privește plățile făcute de persoanele juridice 89% dintre firme au folosit ordine de plată iar 9% și-au achitat impozitele online, diferența fiind formată de cele care au plătit prin casierie sau POS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@Sunlight
Idei putine si fixe. Atata ai. Am crezut ca incercand sa-ti explic ce si cum, o sa si intelegi. Gresit! Singurul looser de pe aici esti tu! Eu nu ma plang de impozite, pentru ca am bani sa mi le platesc si nu baun ca un bibol pe site-uri. Daca impozitul de 300-400 de lei pe care tre' sa-l platesti pe apartament si pe masina te da pe spate, poate ar trebui sa te reorientezi catre un satuc ceva mai ieftin la impozite. In Finlanda si in tarile nordice, am fost inainte de a-i intalni pe suporterii finlandezi, asa ca n-am nevoie ca sa ma cheme cineva undeva. Daca vreau, merg! Si ca sa stii, ca nu sunt culdus, ca si tine, cand m-am intalnit cu finlandezii am platit eu consumatia, ca asa face o gazda. Ce va caracterizeaza pe voi astia, unineuronali, sunt ideile fixe. Ieri, pe site-ul ziarului concurent, am fost catalogat drept "ciuma rosie", pentru ca mi-am permis sa spun ca nu este de CCR-ul pentru ca guvernul PNL e format din idioti plini de sine. Aici, te-ai trezit tu sa ma cataloghezi drept "vierme galben" pentru ca mi-am permis sa apar un lucru bun pentru oras. Asta e! N-am ce sa fac. E plina lumea de idioti, care au doar certitudini. Noi, astialalti, mai avem si indoieli sau pareri proprii despre chestii. Constatand inutilitatea demersului mea, ma declar invins si te las sa perorezi in continuare despre "saracii" contribuabili oradeni. PS: sa stii ca in New York, e o mizerie de groaza, dar pentru asta nu cere nimeni ca echipa de basket New York Knicks sa fie desfiintata ca sa se investeasca mai multi bani in salubritate, de exemplu.
Postat 07 Iulie 2020, 12:20 de User anonimizat
maidanezule (Sandu2100)
La cati te-au "alduit" pe aici numai stii de unde ti se trage. Ia-l pe "anticomunist", viermele galben de pusta (stii tu bine cine esti - vierme galben de pusta, stiu si altii care vad ce scrii pe aici), de toarta si duceti-va pe pustii pana-ti fi de o kila! Coldusul "anticomunist" (luzarul - vierme galben de pusta) spera ca va il vor chema unii in Finlanda sa-i dea de baut si de manacat, poate pe lumea cealalta, o sa-i dea de pomana. Are primaria bani de aruncat ca sa behaiti voi la sala, sa va credeti si voi cineva, luzari imbecili, in timp ce atatea strazi sunt neasfaltate in oras, atatea case nu au trase utilitatile, crese, gradinte si scoli care asteapta sa fie reabilitate. Ce conteaza asta... Conteaza ca voi, doi nenorociti, sa va simtiti si voi cineva pt o ora-doua. Cand iesiti afara, mergand spre amarul vostru, parca v-ar veni, asa, intr-o doara, sa va cautati ata si sapunul.
Postat 07 Iulie 2020, 08:39 de Sunlight
SunLight=1011010=234=ALCOOR=1234
Bine ai venit înapoi , ți-a fost dor.
Postat 06 Iulie 2020, 23:14 de Sandu2100
@Sunlight
Mai bibol cu cabina, vad ca faci tot posibilul sa-mi confirmi primul diagnostic, adica ca esti mai prost decat prevede STAS-ul.Vezi ca dezinsectia se va face miercuri, prima transa si s-au mai facut anul asta 2 sau 3 si la sfarsitul lunii se va mai face o tura (citeste la dracu, ce scrie la presa, ca sa nu mai aberezi). Inca odata, majoritatea bugetului echipei de baschet este asigurat de sponsori privati. Poate mergi sa le explici si alora ca "arunca" banii in loc sa faca nu stiu ce iti mai trece tie prin... era sa zic cap. Nu stiu ce incerci sa sugerezi prin sintagma "vierme galben", probabil ca as fi PNL-ist. Trecand peste faptul ca "you can't be more wrong than that", cum ar zice unchiul Sam, faptul ca ma bagi in aceeasi oala cu imbecilul agramat si total analfabet, care matrateaza limba romana la fiecare postare, ma refer aici la Sandel, chiar m-a enervat. Mai fiinta unineuronica, eu nu am nevoie de echipa de baschet ca fiu cineva, dar ma bucur ca am putut lua parte la acest fenomen sportiv admirabil, care sa vezi dracie, are nevoie de bani ca sa existe. Faptul ca am invins echipe de baschet din Europa cu bugete de 4-5 ori mai mari decat al nostru si ca toata Europa baschetbalistica a aflat ca exista undeva in Romania o echipa de baschet competitiva intr-un orasel necunoscut pana atunci, va aduce la bugetul orasului si nu numai, multi mai multi bani decat s-au investit. Cand am jucat cu campioana Finlandei, la pauza am stat de vorba cu suporterii veniti din Findlanda, iar unul cu care am facut schimb de numere de telefon a revenit anul trecut, m-a sunat si am iesit la o bere. Venise in vizita, dar nu singur ci cu inca doi prieteni. Asta inseamna promovare turistica a orasului si nu numai. Dar astea sunt cum spuneam si inprima postare, chestii grele si un imbecil ca tine, n-are cum sa le priceapa.
Postat 06 Iulie 2020, 22:59 de User anonimizat
anticomunist
Vierme galben de pusta. Luzar idiot de nivelul maidanezului de pe langa primariei (Sandu2100). Sa te omoare tantarii pt care primaria nu gaseste bani sa-i starpeasca (nici macar pt atat), insa, are bani de aruncat la o echipa de baschet, astfel incat un luzar ca si tine sa se simta si el cineva. In rest, ti-am explicat mai jos, nenorocitule.
Postat 06 Iulie 2020, 18:25 de Sunlight
Măscăriciul de serviciu
In vremea pdl (alianta/dragostea PSD+PNL) era un premier suparat pe prea multele stiri negative asa ca a cerut trusturilor media ca la fiecare stire negativa sa bage si una pozitiva (nu prea le-a iesit). Ei bine istoria se repeta sub forma unor papagali care aplauda orice chestie negativa, chiar si daca e doar un simplu zvon (deocamdata), fara ca macar sa aiba habar de implicatii.
Postat 06 Iulie 2020, 10:07 de oradeanbihor
Christa
în 2008 era bugetul orașului 650 milioane, acum e 1.8 milioane, și s-au făcut și se fac multe. În concluzie nu mă deranjează majorarea de taxe în Oradea.
Postat 05 Iulie 2020, 23:00 de Sandu2100
Sunlight
Ție nu-ți trebuie nimic, atunci pt ce trăiești??
Postat 05 Iulie 2020, 22:59 de Sandu2100
@Sunlight
Esti mai prost decat permite STAS-ul. In primul rand, cel mai mare procent din bugetul echipei de baschet este asigurat de sponsori. In al doilea rand, suporterii despre care faci tu vorbire sunt papagalii care au auzit si ei ca in ultimii 5 ani, ca asta nu se pune, am castigat 3 titluri de campioni nationali si in concluzie vin si ei la sala din cand in cand, iar daca se intampla sa vina la o infrangere injura, ca atat ii duce capul. Majoritatea covarsitoare a suporterilor sustin echipa si traiesc alaturi de ea si victoriile, dar si infrangerile. Mai trebuie amintit si faptul ca in ultimii 4 ani, am avut un parcurs remarcabil in cupele europene, care cupe sunt transmise live pe site-ul baschetului european. Aceste transmisii au facut mai multa reclama decat s-ar fi putut cumpara cu toti banii din bugetul echipei. Ti-as mai spune, dar oricum nu o sa pricepi, ca "e chestii grele" si ai nevoie de mai mult de 2 neuroni valizi ca sa le intelegi!
Postat 05 Iulie 2020, 22:49 de User anonimizat
....
pentru ca se doreste echilibru.....anul viitor ....se vor mari....taxele si impozitele.......sa nu ziceti ca nu v-am spus. Tot pentru echilibru ar fi mai bine sa se reduca cheltuieli inutile, fara sport sponsorizat si sustinut de la bugetul local si ar fi indicat sa se mute toate serviciile in primarie nu una ici alta colo, tot o sa avem parcare. Ar fi indicat sa vorbim despre somaj, timp redus de lucru si despre salariile clasei de medii si de jos pentru ca ei sunt masa care cheltuie si creeaza circuit economic, nu fugaritul mingii.
Postat 05 Iulie 2020, 21:25 de Christa
Cheltuieli ca la nebuni
Dati bani cat mai multi pe contractele si salariile jucatorilor de baschet, iar localnicii, platitorii de taxe si impozite, platitorii acestor salarii mari, se intreaba de ce nu au inca utilitatile trase la casele lor. Se mai intreaba si de ce sunt atatea drumuri neasfaltate in Oradea. Se mai intreaba de ce nu sunt reabilitate toate cresele si scolile. Ok, ei se intreaba si uneori ii mai intreaba si pe cei din primarie. Raspunsul este ca vor avea de toate, candva, poate sa se intample asta pe lumea cealalta. Au insa unde sa urle luzarii la sala, cand castiga favoritii (se simt si ei importanti). Doar cand castiga. Cand echipa pierde, merg acasa cu coada intre picioare, treziti la realitate, injurand printre dinti sau in gura mare ca jucatorii nu sunt buni, antrenorii nu sunt buni si ca ar trebui investit mai mult in echipa. Sa fie adusi jucatori din NBA, ca sa se simta si luzarul cineva.
Postat 05 Iulie 2020, 20:51 de Sunlight
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON