URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2020, 21:31

Ilie Bolojan îl felicită pe Florin Birta pentru că „a câștigat mandatul de primar al municipiului Oradea” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele exit poll-uri legate de voturile bihorenilor şi ale orădenilor la alegerile locale de duminică se lasă aşteptate, televiziunile anunţând întâi sondajele din Capitală şi oraşele mai mari ale ţării. Aşa cum era de aşteptat, liberalii anunţă o victorie clară, Ilie Bolojan felicitându-l, la ora 21.30, pe Florin Birta, pentru că "a câştigat mandatul primar al municipiului Oradea", spunând despre aceasta că este "o chestiune certă".

Prezență mai slabă

"Mulţumesc celor aproape 70.000 de orădeni care s-au prezentat la aceste alegeri. Procentul prezenţei la vot este de aproximativ 37%, sensibil mai mic decât acum 4 ani. Din punctul meu de vedere, este un procent bun de prezenţă la vot, având în vedere şi condiţiile de pandemie. Vreau să le mulţumesc tuturor. Consider că este o prezenţă bună, pentru că m-am uitat şi la prezenţa din mediul urban pentru municipiile reşedinţă de judeţ din jurul Oradiei - Cluj, Timişoara, Alba - și sunt prezenţe aproximativ egale. După anunţarea rezultatelor oficiale, vom face mai multe declaraţii", a declarat Florin Birta.

"Vreau să-l felicit pe domnul Florin Birta pentru câştigarea mandatului de primar, aceasta este o chestiune certă", a spus Bolojan într-o scurtă declaraţie de presă, spunând că pentru rezultatele de la Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oradea mai "aşteptăm".

Primarul în funcție a mulţumit tuturor alegătorilor din Bihor care s-au prezentat la vot, celor care au votat PNL şi tuturor celor care au fost implicaţi în secţiile de votare. 

În general corect

"Prezenţa în judeţ în afara Oradiei a fost mai bună, ajungându-se la o medie care depăşeşte 50%, o prezenţă apropiată de cea din 2016. În comune situaţia este destul de diferită, sunt comune cu peste 70%. În afara Oradiei, în general, depăşeşte 50%. (...) În afara unor incidente pe care dvs le-aţi prezentat, în general procesul de vot s-a desfăşurat corect, în linii mari nu au fost probleme majore, doar unii dintre candidaţi au forţat limitele. Probabil că în anumite comunităţi prezenţa flotanţilor va influenţa, dacă scorurile vor fi strânse", a mai arătat Bolojan.

De precizat că, până la publicarea acestei ştiri, cu excepţia Bucureştiului, duminică seară au mai apărut rezultate exit-poll pentru ora 19.30 pentru două oraşe: Craiova, unde primar va fi Lia Olguţa Vasilescu, cu 34,5% din voturi (contracandidatul PNL Nicolae Giugea a obţinut 29%), şi Constanţa, unde doi candidaţi – Stelian Ion (USR) şi Vergil Chiţac (PNL) par a fi la egalitate, cu 29%.

Cum a fost...

Amintim că la precedentele alegeril locale, din 2016, lista PNL a obţinut 44,54% la alegerile pentru Consiliul Judeţean Bihor, adică 17 mandate. Următorii au fost PSD-iştii, cu 25,33% dintre voturi, respectiv UDMR-iştii cu 18,19% din voturi.

La Primăria Oradea, Ilie Bolojan a obţinut al treilea mandat cu 70,95% din voturi, urmat de Huszar Istvan cu 13,06% din voturi.

La Consiliul Local Oradea, lista PNL a obţinut 57,65%, iar PSD 15,88%, în timp ce candidaţii UDMR au obţinut 14,24% din voturi.

UPDATE, ora 21:50: Primele secţii

La circa jumătate de oră după închiderea urnelor, PNL-iştii au început să primească rezultatele numărătorii din unele secţii. Spre exemplu, la o secţie din zona Pieţei Decebal, din Oradea, din 602 de voturi valabil exprimate, 448 au fost în favoarea candidatului PNL, Florin Birta, 45 pentru Emilian Pavel (PSD), iar 49 pentru candidatul UDMR Cseke Attila.

De asemenea, potrivit PNL-iştilor, la secţia nr. 15 din Oradea, aflată în zona Cantemir, din 250 de voturi exprimate, 155 sunt pentru Florin Birta. La Consiliul Local Oradea, PNL a luat 138 de voturi, din totalul de 250 de voturi.

"Teoretic ar trebui să fie un scor de circa 50%, plus-minus, la Primăria Oradea, în favoarea domnului Birta", a opinat Ilie Bolojan, refuzând să dea alte detalii sau pronosticuri, adăugând că estimările vor fi mai relevante după numărarea voturilor din cel puţin 20 de secţii din oraş.

Vezi mai jos prima declaraţie de la sediul PNL Bihor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Alte șantiere, altă dezvoltare. Sa te gândești să-ți cauți de muncii alt oraș, pot să-ți recomand ce oraș
Postat 27 Septembrie 2020, 22:26 de Sandu2100
Bolojan a câștigat Oradea, pentru Birta ...
... cu cca. 19% din totalul votanților înscriși pe listele electorale din municipiu !?! Nu-i rău pentru o "coadă de toporișcă" ... care nu știe nici măcar numele cartierului în care locuiește.
Postat 27 Septembrie 2020, 22:04 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON