URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2023, 15:25

Ilie Bolojan anunță în premieră că nu exclude să vizeze o poziție la nivel național. „Dacă pot să circul cu fruntea sus în Bihor...” (VIDEO)

Ilie Bolojan anunță în premieră că nu exclude să vizeze o poziție la nivel național. „Dacă pot să circul cu fruntea sus în Bihor...” (VIDEO) Ilie Bolojan, la plecarea din Primăria Oradea. Foto: arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Considerat unul dintre cei mai eficienți și prestigioși reprezentanți ai partidului, președintele PNL Bihor și al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, admite public, pentru prima oară în ultimii ani, că nu exclude să revină într-o poziție de decizie la nivel național.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă. Întrebat de Anca Grădinaru, realizatoarea emisiunii One2One, dacă va rămâne la Oradea să candideze sau dacă va onora anumite oferte făcute de-a lungul timpului pentru o funcție la nivel înalt, Bolojan a răspuns:

„E greu să spun acum ce voi face anul viitor, pentru că pentru a-și face planuri de viitor trebuie să ai un mandat onorabil, și principala mea preocupare este să închid proiectele și să dau drumul la proiectele unde am câștigat finanțări. Dacă toate aceste lucruri vor merge în condiții normale, dacă pot să circul cu fruntea sus în județul Bihor, fără să mă înjure toată lumea motivat, înseamnă că pot să fac anumite calcule”.

„Pe de altă parte, am o uzură destul de mare, după ce 20 de ani am fost în linia întâi. Vă rog să mă credeți că dacă vrei să faci ceva și în administrația publică, eforturile sunt la fel de mari ca în sectorul privat”, a mai spus actualul președinte al CJ Bihor.

Între altele, liberalul nu a ezitat să-și critice partidul și să avertizeze că „dacă 80% dintre români sunt nemulțumiți, ar trebui să nu mai fim liniștiți, deloc”, arătând ce greșeli a făcut guvernarea și ce ar trebui făcut pentru ca în anii următori România să nu folosească toate împrumuturile doar pentru a plăti pensiile.

De asemenea, Ilie Bolojan a fost provocat să se pronunțe asupra temelor fierbinți la ordinea zilei, cum ar fi rocada la șefia Guvernului între PNL - PSD, greva profesorilor, criza pensiilor, creșterea vârstei de pensionare, supradimensionarea personalului din instituțiile publice și risipa de bani din administrațiile locale, onorarea angajamentelor asumate de coaliția guvernamentală, dar și despre criza de leadership din propriul său partid, fuga de reforme și intenția sa personală de a candida la o demnitate la nivel național.

Interviul poate fi urmărit aici:

Câteva răspunsuri, pe scurt, și mai jos:

Despre guvernarea PNL-PSD-UDMR: „Putea să facă mult mai mult”

„Guvernul format dintr-o mare coaliție putea să facă mult mai mult decât a făcut până acum. S-a administrat țara, a fost o stabilitate, ceea ce a fost un mare câștig în condițiile perturbatoare din zona noastră, a fost o dezvoltare economică, dar acumulările negative pe care le avem de foarte mulți ani în societatea românească puteau fi „atacate”, puteau fi dezamorsate de această coaliție care are două treimi, deci din acest punct de vedere se putea face mult mai mult”, a spus liderul PNL Bihor la Europa Liberă. 

Din nou, Bolojan a subliniat că guvernanții nu ar trebui să facă „ce dă bine”, ci reformele necesare.

Despre greva din învățământ: „acumulări negative de ani de zile”

Fost profesor de matematică, Bolojan s-a exprimat și pe tema grevei din învățământ: „Este rezultatul unui cumul de factori care nu țin de guvernarea de astăzi, țin de acumulări negative de ani de zile, atât în sistemul de educație, cât și în societate. Avem o scădere a calității învățământului românesc de ani de zile, avem un grad de abandon școlar destul de mare și evident avem acum o stare de neîncredere în societate. (...) În condițiile în care un profesor vede că o altă categorie socială iese la pensie la 50 de ani cu niște pensii mai mari decât salariul, vă dați seama că, făcând o analiză comparativă, pe bună dreptate solicită o creștere de venituri. Apoi avem și partea de inflație în acești ani, inflația a ronțăit din veniturile românilor, și dacă aceste acumulări nu sunt atacate la timp, nu sunt atacate ofensiv, adică să fie rezolvate până nu crapă, când ajung să crape, cum se întâmplă acum, lucrurile se complică mult mai mult, nu mai pot fi ținute sub un anumit control social, și poți să ajungi la tot felul de situații de genul acesta, în care pot fi periclitate examenele și în care nu se mai găsește o cale rațională de comunicare”.

Despre criza pensiilor: „Acel tăvălug de amânări se transformă în avalanșă”

„Indiferent ce guvern rămâne sau ce guvern vine, nu putem fugi de o realitate care vine peste noi. Cea mai proastă soluție este să amâni lucrurile, iar acel tăvălug de amânări se transformă într-o avalanșă care creează și mai mari probleme. Noi nu putem să evităm trei chestiuni”. Bolojan a indicat aici durata medie de muncă în România (31 de ani, în vreme ce în UE e 36 de ani), pensionarea generației născute în anii 69-70 care ar putea angaja deficite imposibil de acoperit la fondul de pensii și angajamentele luate prin PNRR, a căror nerespectare ar putea genera efecte destul de dure: „Dacă nu se atacă reformele la timp, cu toate costurile, cu toate supărările, cu toate grevele care ar putea să apară, costul ar putea fi mult mai mare peste un an sau doi”.

Despre alegerile de anul viitor: „Ar trebui să nu mai fim liniștiți. Deloc!”

„Problema nu este dacă în sondaje PNL este la 20% sau la 16% sau la 21%. Oamenii politici care trăiesc lângă oamenii normali aud o voce a nemulțumirii, care ar trebui să ne pună serios pe gânduri dacă 80% dintre români cred că România se duce într-o direcție proastă. Sigur, o să se spună că niciodată n-a fost o percepție că țara se mișcă într-o direcție bună, e adevărat, dar nu-i totuna că este 50%, 60%, 70% sau 80%. Dacă 80% dintre români cred că țara se mișcă într-o direcție proastă ar trebui să nu mai fim liniștiți. Deloc!”.

Despre rotația la guvernare: Baza să nu fie „cine ce minister ocupă”

La Europa Liberă, președintele PNL Bihor a criticat rezultatele coaliției de guvernare PSD - PNL - UDMR. 

„Problema nu este că PNL s-a aliat cu PSD sau invers, problema este rezultatul acestei coaliții. Electoratul PNL este nemulțumit că ne-am schimbat președinții în timpul guvernării, ne-am ocupat de dl. Orban, de dl. Cîțu, pe de altă parte ne-am coalizat cu PSD după ce i-am demonizat în campanie, și e greu să fii credibil în condițiile în care acum un an desființezi pe cineva și după un an stai cu el de braț. Dar nici nu asta ar fi problema, ci că electoratul nostru se aștepta să facem niște reforme. Foarte multor alegători liberali nu le convine că văd că există oameni care nu își fac treaba, că văd personal supradimensionat în instituții, că văd sisteme care nu funcționează, și deci din punctul meu de vedere nu rocada în sine este o problemă, ci ce își propune să facă această coaliție în continuare”.

„Dacă aceste probleme și multe altele le va stabili explicit noua coaliție (n.r. – ca priorități) și asta îi va fi baza, nu cine ce minister ocupă, atunci a doua etapă a coaliției va da rezultate. Dar dacă nu faci performanță, toate calculele vor fi spulberate în următoarea perioadă electorală”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Mihaita
Ai uitat de Boc :::)))) nu vrei sa ne explici ca nici Boc nu a făcut nimic pt Cluj ::::)))))
Postat 06 Iunie 2023, 10:54 de Sandu2100
adi13-bolnăvel
Vai da bolnav ești ma, auzi la el nici la județ " nu sa făcut nimic " :::::))))) Nu sa făcut sau nu vezi tu orbit de propagandă ??
Postat 06 Iunie 2023, 09:49 de Sandu2100
Prlopaganda
Nici la judet nu si facut nimic. Acum se vrea presedinte
Postat 06 Iunie 2023, 09:16 de adi13
Klaus 2.
O mai fost un mare primar, cel mai din univers, inalt ca bradul, prost ca gardul, mare schior, reprezentant de seama al PNL. Si a devenit cel mai slab si tradator presedinte.
Postat 05 Iunie 2023, 15:51 de Mihaita
Bolojan
ii prezint lui Bolo doua exemple Iohanis si Boc s-au dus la Bucale si au facut-o. Bolo mai are o experienta mai putin fericita, cand a fost in SGG?
Postat 04 Iunie 2023, 11:19 de ovvy
abia astept
Abia astept sa il vad pe Bolo langa ciolacu, firea, grindeanu, de toarta cu bode, rares bogdan si gorghiu. Sau cum va calatori si se va sfatui cu mang, bodog si poate si lasca ...
Postat 03 Iunie 2023, 18:07 de oradea_mea_si_a_ta
Am spus de mult timp
Când pnl nu va putea "respira", isi bagă rezerva la înaintare.90% din populația României va muşca momeala.
Postat 03 Iunie 2023, 08:18 de Maikeltroll
,,[...]pot să circul cu fruntea sus în Bihor..."
Ai vrut sa spui ca umbli cu capul in nori!
Postat 03 Iunie 2023, 06:29 de pinonel
Sandu cel cu buda in curte
Ce aberatii vorbesti acolo. Mai bine spune cum vor fi inghetate salariile vreo 10 ani, taxele se vor tripla. Exact mrtoda din Bihor pe ultimul loc la salarii dar pe primul la taxe.
Postat 03 Iunie 2023, 06:07 de adi13
Sandu cel cu buda in curte
Ce aberatii vorbesti acolo. Mai bine spune cum vor fi inghetate salariile vreo 10 ani, taxele se vor tripla. Exact mrtoda din Bihor pe ultimul loc la salarii dar pe primul la taxe.
Postat 03 Iunie 2023, 06:07 de adi13
Interesant
Cum se șterg unele comentarii :::::))))
Postat 03 Iunie 2023, 00:15 de Sandu2100
Bolojan Premier
Sigur in 4 ani de mandat ( dacă nu ne mobilizam nu o sa aibă ) o sa facă 3000 km de autostrăzi sau DX-uri, 4-500 poduri, 3000 km de cale ferata de mare viteză, o să-i pună pe asistați la muncă ( servus Vaslui :::::)))) ) Omul a făcut treaba buna și va face încontinu, România trebuie sa recupereze anii pierduți ( P
Postat 03 Iunie 2023, 00:13 de Sandu2100
Fugi tarane, ca te salta DNA-ul ! :))))
Fugi tarane la Bucuresti, ca alfel, la Bihor iti iei 10-15 ani de puscarie ! :)))) Insa, nu uita ca si dragnea a crezut ca, prin plecarea la bucuresti, va avea imunitate pe viata. Veti avea aceeasi soarta !
Postat 02 Iunie 2023, 19:43 de Silver_Cat
Oricât de calificat ar fi
Face parte din același sistem politic corupt capusat national și suplimentar cu directive din afară. Țara noastră e amanetată majoritar. Câteva blocuri și pasaje nu schimbă cauza problemelor: lipsa industrie și a producției. Dacă Philip Morris, producătorul de țigări, a ajuns sa fie principalul contribuabil la bugetul de stat, arată cât de jos suntem. Un măr verde pus lângă alte mere putrede nu va mișca multe. Să nu ne facem speranțe. Clasa politică trebuie radical înlocuită. Altfel, 50 de ani vom merge tot târâș.
Postat 02 Iunie 2023, 17:17 de georgemarian
Susțin plecarea lui Ilie pe o funcție cât mai înaltă, de nivel național.
Din două motive. Primul e că, de sus, căderea e mai solidă la impact. Al doilea e că, dacă altfel nu se vede la orizont, este cea mai sigură soluție să scăpăm de nocivitatea liberalilor bihoreni și a fanilor declarați, care se comportă față de el precum o gardă pretoriană.
Postat 02 Iunie 2023, 16:39 de KP
!!!
Nu se va mai auzi de PNL. Ăștia iau tot. Lasă oamenii moara de foame. Nu sa le dea nivi nu vorbesc cu ei-vezi profesorii. Lasă-ne. Au spart tot județul. Trăiască betonul. Nu te mai vrea nimeni. Și stat destul
Postat 02 Iunie 2023, 16:03 de Feliciana
I-a ieșit ☆porumbelu'☆
Tine-te bine "Românie", ce-a fost pana acum n-a fost nimic rău, comparativ cu ce va urma.
Postat 02 Iunie 2023, 15:51 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON