URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2011, 14:02

Horea Vuşcan îi cere prefectului să anuleze scumpirea gigacaloriei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul gigacaloriei continuă în Oradea. Preşedintele Mişcării Verzilor, Horea Vuşcan, susţine că Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a decis scumpirea gigacaloriei în Oradea este plină de ilegalităţi, motiv pentru care a făcut o solicitare de şase pagini Prefectului prin care îi cere să o respingă. Solicitării i-a fost ataşată şi o listă cu 4.000 de semnături ale locuitorilor din Ioşia.

"Primăria a minţit mereu cu privire la problema încălzirii. S-a spus că nu există finanţare a Uniunii Europene decât pentru proiecte pe gaz. Lucru fals, pentru că mai mult de jumătate dintre localităţile din România se încălzesc cu cărbune. A mai spus că UE impune acelaşi operator, un alt lucru neadevărat. Cât despre preţuri, acestea trebuie să fie aceleaşi pentru Oradea, dar doar dacă există condiţii identice de furnizare", a spus, într-o conferinţă de presă susţinută joi, Horea Vuşcan.

Liderul Mişcării Verzilor afirmă că toate aceste constatări au fost trecute într-o solicitare transmisă prefectului Gavrilă Ghilea, prin care i se cere să considere ilegală hotărârea aleşilor orădenilor. Mai mult, Vuşcan spune că a angajat un avocat care va contesta în instanţă actul, dacă Prefectura nu îl va respinge.

Alternative

Alături de Horea Vuşcan la conferinţă au mai fost prezenţi şefii unor asociaţii de proprietari din Ioşia şi reprezentantul unei firme care se ocupă cu comercializarea de pompe de căldură, Dacian Lontiş. Vuşcan a spus că există alternative mult mai ieftine pentru încălzirea locuinţelor decât CET-ul. "Primăria putea să acorde subvenţii pentru asociaţiile de proprietari, ca acestea să se încălzească individual pe centrale termice pe peleţi, la un cost de 130-150 de lei pe gigacalorie, pe gaz la 140-160 de lei sau pe pompe de căldură la 90 de lei gigacaloria. Din cele 77 de milioane de euro cât va costa modernizarea CET-ului, s-ar fi putut încălzi 2.500 de blocuri din Oradea, dacă acestea ar fi fost dotate cu pompe geotermale", a spus Vuşcan.

Dacian Lontiş a făcut o prezentare a centralei cu încălzire pe pompe de căldură, afirmând că instalaţia ar costa între 25 şi 30 de mii de euro pe o scară, adică 1.500 de euro pe apartament. "Există posibilitatea ca şi o singură familie dintr-un bloc să îşi instaleze o astfel de pompă, la un preţ de 3.000 de euro", a afirmat Lontiş.

Acesta a mai spus că firma sa a montat în România 150 de pompe de căldură, iar în Oradea poartă discuţii cu asociaţii de proprietari din Velenţa pentru a implementa sistemul, existând deja mai multe case care se încălzesc prin această metodă.

Legea totuşi impune

După cum se ştie, Consiliul Local a hotărât pe 29 septembrie majorarea preţului gigacaloriei pentru populaţie de la 193 lei la 235 lei. Scumpirea de 22% se datorează anulării de către Guvern a subvenţiilor de la bugetul central, iar conform estimărilor municipalităţii, costul termoficării unei garsoniere pe o lună de iarnă va sări de la 175 lei la 214 lei, al unui apartament cu 2 camere de la 262 lei la 320 lei, iar pentru un apartament cu 3 şi 4 camere vor ajunge la 414, respectiv 577 lei.

În ciuda spuselor lui Vuşcan, Legea 325 din 2006 impune, totuşi, un transportator şi distribuitor unic al energiei termice din municipiu. Acesta este motivul pentru care, în aceeaşi şedinţă, CL a hotărât şi încetarea contractului de asociere în participaţiune cu firma Transgex şi preluarea activităţii de distribuţie a energiei termice prin Punctele Termice 512, 513 şi 514 din Ioşia Nord de către Electrocentrale.

Potrivit aceleiaşi legi, CL va introduce preţul unic al gigacaloriei la nivel de unitate administrativ-teritorială. Hotărârea de Consiliu Local prevede că locuitorii din Ioşia, deserviţi în prezent de Transgex, vor plăti de la predarea serviciului către CET 193,5 lei pe gigacalorie. Tariful va fi aliniat din martie 2012 la cel practicat de Electrocentrale în restul oraşului, de 235 lei pe gigacalorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Totul vine de la guvern
Legea 325 din 2006 impune... sper ca s-a citit bine. Faptul ca guvernul nu mai subventioneaza gigacaloria (lucru minunat dar care a obisnuit romanu ca incalzirea e ieftina) nu inseamna ca primaria trebuie sa suporte. S-a stabilit un pret unic. Ce nu pricepe prostul de rand e ca prin acest demers primaria a obtinul un pret mai mic pentru restul orasului . Din doua rele il alegi pe cel mai mic...
Postat 07 Octombrie 2011, 12:48 de Ioenl
aaa
Vuscan PRIMAR
Postat 07 Octombrie 2011, 09:58 de aaa
sa fie
Sa nu confunzi. Eu nu am zis sa nu fie concurenta, e binevenita orice alta metoda de produs energie electrica/termica/etc... Daca se poate , sa se investeasca intr-un parc eolian, sa se puna pe picioare proiectul cu energie termica produsa de apa termala si asa mai departe. Eu m-am referit strict la ce face politica dintr-un om (adica cum sa iti faci campania electorala pe spinarea unei mari ilegalitati).
Postat 06 Octombrie 2011, 22:32 de ro
Pentru cei ca \
daca este vointa autorizatii se pot face cate vrei... Idea e sa fie concurenta in oras si in acest domeniu nu monopol.
Postat 06 Octombrie 2011, 20:51 de geo
lol
In caz ca dl. Vuscan citeste aceste comentariu. Ar trebui sa stie ca firma Transgex nu are autorizatie pentru distribuire a energiei intr-un oras cu mai mult de 50.000 de locuitori, deci prin urmare e ilegal conform legii.
Postat 06 Octombrie 2011, 20:21 de ro
ca de obicei...
ca de obicei, vuscan abereaza. de fapt, nu ma mir, la el legile sunt interpretabile dupa bunul plac. asa a scapat si de anii grei de parnaie pe care trebuia sa ii faca.
Postat 06 Octombrie 2011, 16:29 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON