URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2015, 14:35

Hora clandestină: Cum i-au sfidat pe comunişti sute de studenţi orădeni care au încins Hora Unirii în centru

Hora clandestină: Cum i-au sfidat pe comunişti sute de studenţi orădeni care au încins Hora Unirii în centru RECONSTITUIREA. Deşi voiau doar să serbeze Mica Unire, studenţii orădeni au fost atent supravegheaţi de securişti, care au refăcut până şi schiţa căminului (facsimil) pentru a depista instigatorii ineditei manifestaţii. "Le-am simţit privirile", spune Viorel Jurcan (foto), stegarul care, cu tricolorul în mână, a condus marşul nocturn spre centrul Oradiei

La un sfert de secol de la căderea comunismului, arhivele fostei Securităţi încă dezvăluie istorii neştuite ale celor care au îndrăznit să înfrunte regimul şi să-i încalce tabuurile. Una dintre acestea e povestea sutelor de studenţi ai Institutului Pedagogic din Oradea care în noaptea dintre 23 şi 24 ianuarie 1972 au încălcat ordinul partidului de a nu sărbători Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Fără să ţină cont de argumentele oficialilor, cum că sărbătoarea i-ar supăra pe vecinii unguri, studenţii au mărşăluit în toiul nopţii spre centrul Oradiei, doar pentru a se prinde într-o Horă a Unirii pe cât de entuziastă, pe atât de periculoasă, într-o vreme în care şi un simplu cuvânt spus nelalocul lui putea fi aspru pedepsit. Darmite un marş neautorizat, ba chiar interzis...

Studenţi închişi

În 1972 studenţii orădeni voiau să intre în rând cu ţara. Aflând că în multe centre universitare devenise o tradiţie celebrarea Unirii Principatelor Române, cursanţii Institutului Pedagogic au cerut şi ei permisiunea de a sărbători Mica Unire printr-o Horă în centrul oraşului. "I-am cerut profesorului Valentin Vancea, directorul educativ al căminului, să ne obţină acordul organelor", îşi aminteşte unul dintre protagoniştii întâmplării de acum 43 de ani, Viorel Jurcan, pe atunci student la Istorie-Geografie, anul III, acum profesor pensionar.

Rectorul Institutului, Alexandru Săndulache, a fost de acord cu ideea, dar a trebuit să ceară şi permisiunea Comitetului Judeţean al PCR, dominat încă de tovarăşi aparţinând minorităţii maghiare. Secretarul cu propaganda, Sandor Fodor, s-a opus. "A zis că o să-i deranjăm pe unguri. De fapt, îl deranjam taman pe el", spune Viorel.

Refuzul n-a fost, evident, pe placul tinerilor, iar rectorul Săndulache a intuit-o. Duminică, 23 ianuarie 1972, spre seară, acesta a trecut prin fiecare cameră din căminul băieţilor, avertizându-i ca nu cumva să facă ceva. Preventiv, a cerut chiar să fie închise uşile căminului, astfel încât să nu poată ieşi nimeni.

Hoţi de tricolor

N-a bănuit, însă, că trebuia să lămurească şi studentele. Pe la ora 23, din căminul acestora au început să se audă strigăte. "Ne strigau: «De ce nu ieşiţi? I-e ruşine omenirii să vă spună vouă oameni!»", povesteşte Viorel, amintindu-şi de versul din "Epigonii" lui Eminescu strigat de colege. "Eu umblam prin cameră ca un leu în cuşcă"...

Tânărului i-au căzut privirile lângă şifonier, unde pusese lancea unui steag, a cărui pânză o ţinea separat, împăturită în dulap. Pentru el, drapelul avea o însemnătate mare: îl şterpelise din Bucureşti, taman din faţa Comitetului Central al PCR, cu un an înainte, în noiembrie 1971, când mersese cu colegii la partida de fotbal România-Cehoslovacia. "Toate grupurile de studenţi aveau un steag, numai noi nu".

Tânărul a complotat cu şoferul autocarului şi cu profesorul-asistent ce-i însoţea, Vasile Marcu, pentru a "procura" un tricolor din centrul Capitalei, unde opriseră. "Şoferul nostru a tras lângă un stâlp cu steag, iar eu şi Marcu ne-am dat jos. Eu mi-am ţinut mâinile încrucişate pe post de scară, el s-a urcat, a luat rapid steagul şi apoi duşi am fost". Au avut noroc că nu i-a văzut nimeni sau, dacă i-a observat, că nu i-a pârât...

Patrioţi pe întuneric

Viorel Jurcan a scos steagul la geamul camerei de cămin şi l-a fluturat. "Aveam o colecţie de ziare sportive franţuzeşti, din care am făcut torţe şi le-am aprins la fereastră". Atât le-a trebuit celorlalţi căminişti. Nefiind închise cu cheia, fetele au coborât în curtea Institutului, iar băieţii s-au înmulţit la geamuri. "Era zăpadă mare, aşa că au avut curaj să sară şi de la etajul 1", îşi aminteşte Viorel. Chemat de paznici, rectorul a decis în cele din urmă să-i elibereze, descuind căminul, ca să evite un posibil accident. În scurt timp, peste 500 de studenţi erau afară, unii cu paltoanele îmbrăcate direct peste pijamale.

Cu Viorel şi cu tricolorul lui în frunte, tinerii au înconjurat căminele, cântând Hora Unirii. Curând, locul le-a părut prea strâmt şi i-au cerut lui Săndulache să-i lase în stradă. "L-am auzit pe rector spunându-i profesorului Vancea: «Nu putem să-i oprim. Hai să deschidem porţile!». Era o exagerare, căci noi eram paşnici, dar dumnealui nu putea lăsa impresia că ne-a încurajat", povesteşte Viorel. Odată scăpaţi în stradă, studenţii au pornit îndată spre centru, cântând neîncetat cântece patriotice. Nu doar Hora Unirii, ci şi imnul de atunci Trei Culori, ba chiar şi subversivul Deşteaptă-te Române, imnul de acum.

Aproape de miezul nopţii, au ajuns în faţa Teatrului, unde s-au adunat şi orădenii care petreceau la restaurantele din centru. Unii chiar s-au prins cu studenţii în horă, mai bine de-un ceas. Totuşi, niciun miliţian şi niciun securist nu i-a luat pe studenţi la întrebări. "Ştiam că sunt acolo, le simţeam privirile. Dar probabil au înţeles că manifestarea nu era anticomunistă, ci doar una de iubire faţă de ţară", spune Viorel. Dovadă că pe la 2 dimineaţa, obosiţi, studenţii s-au şi întors în cămine, fără nicio problemă.

Control de la Bucureşti

Ecourile isprăvii lor au ajuns până la Bucureşti, astfel că în aceeaşi zi la Oradea a descins Ion Traian Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Comunişti. Acesta s-a întâlnit cu rectorul, cu profesorii şi cu un grup de căminişti, ca să afle ce se întâmplase în noaptea precedentă. "M-am dus încrezător la întâlnire. Ce era să ne impute, că am fost patrioţi?", spune Viorel.

Tinerii au avut noroc: în urma discuţiilor, activistul i-a înţeles şi a trecut cu vederea faptul că au încălcat cu bună ştiinţă directiva de a nu sărbători Unirea, aşa că s-a întors la Bucureşti fără să considere că era necesară vreo sancţiune. "Ulterior, unii colegi au fost chemaţi de Securitate să povestească, iar mie mi-au verificat camera, dar nimeni n-a păţit nimic". Coincidenţă sau nu, rectorul Săndulache a fost schimbat în acelaşi an de la conducerea Institutului, fiind practic singura victimă a "rebeliunii" studenţeşti.

Informatori binevoitori

Că Securitatea a anchetat atent manifestaţia neautorizată de ştabii Partidului o dovedesc chiar documentele obţinute de BIHOREANUL de la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Turnători din rândul studenţilor şi al profesorilor au raportat evenimentul, despre care documentele atestă că a fost cu totul spontan şi complet lipsit atât de violenţă, cât şi de intenţii subversive la adresa regimului.

Rapoartele Securităţii nu au reţinut niciun nume al vreunui participant la marşul Unirii, şi înşişi informatorii le-au luat apărarea rectorului Săndulache şi directorului educativ Vancea. "Directorul căminului Vancea Valentin s-a împotrivit plecării lor în oraş, de asemeni şi rectorul Institutului, dar la insistenţele studenţilor rectorul le-a spus să meargă în oraş, să fie decenţi, să aibă grijă ce fac, să se comporte normal", a raportat sursa "Popescu", cel mai probabil unul dintre studenţii care au participat la manifestare.

Ah, draga mea...

Securitatea a interceptat şi o scrisoare trimisă de un student iubitei din Turnu Severin, care vorbea despre animozităţile etnice de atunci, determinate şi de dominaţia maghiarilor în funcţiile-cheie din aparatul local de partid şi din instituţii. "Le-am demonstrat ungurilor că sunt în România, nu noi în Ungaria. Le-am demonstrat că noi, românii, suntem mai patrioţi ca ei. Ah, draga mea, am simţit că sunt român, a fost ceva foarte frumos!", scria tânărul.

Viorel Jurcan susţine însă că sărbătoarea n-a fost nici pe departe şovină. "Am avut un coleg din Secuime care chiar a cântat cu noi, de la un capăt la celălalt". Sigur rămâne un lucru: hora clandestină a studenţilor de atunci a fost prima şi a început, practic, tradiţia sărbătoririi Unirii Principatelor şi la Oradea, aceleaşi documente ale Securităţii arătând că, din anul următor, Mica Unire a fost sărbătorită cu fast, chiar în organizarea Uniunii Tineretului Comunist, care a scos în stradă mii de elevi şi studenţi.

Doar că aceştia erau mobilizaţi, în timp ce predecesorii lor o făcuseră din propria dorinţă şi în ciuda oricărui risc...


CONFIDENŢIAL
Simbolul tricolor

Povestea horei din 23/24 ianuarie 1972 a rămas necunoscută pentru că protagoniştii pur şi simplu nu au mai evocat-o până să-i întrebe BIHOREANUL. În ceea ce-l priveşte, Viorel Jurcan n-a făcut-o din modestie: "Nu m-am ascuns, ci n-am simţit că e ceva de spus. A fost o acţiune făcută din iubire faţă de ţară şi atât".

La începutul anilor 2000, istoricul Sever Dumitraşcu a relatat succint episodul într-un articol publicat în revista Muzeului Ţării Crişurilor, ocazie cu care muzeografii i-au cerut lui Jurcan steagul de acum 43 de ani, pentru a-l face simbol al oraşului. Întrucât n-a vrut să se despartă de tricolorul său, fostul student a minţit că l-a... pierdut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Informare
Indivizii unguri separatisti, anti-romani erau sprijiniti pe langa ungaria si de bolsecivicii lui Stalin. Dictatorul comunist sovietic a cerut imperativ infiintarea RAM (regiune autonoma magiara de trista amintire). Conducerea de la Kremlin, vroia slabirea Statului Roman si obtinerea controlului asupra unei parti cat mai mari din Europa. In prezent vedem acelasi scenariu, insa, alti actori. Putin si aghiotantul sau de la Budapesta, V.Orban, prin sustinerea separatismului, vor distrugerea Statului Roman, a Uniunii Europene si a NATO. Iata cateva din declaratiile politicienilor unguri de atunci. Un fost conducator al Partidului "Crucea cu Sagetiï, Taidler Dezideriu (Targu-Mures), era de parere ca "Pentru noi ar fi cel mai bine daca aceasta regiune s-ar atasa Ungariei, deoarece numai atunci am fi siguri ca putem, pe deplin, folosi limba noastra. Un alt membru al Partidului "Crucea cu Sagetiï, Biro Venczel (Targu-Mures), spunea ca prin "orice Constitutie sau Regiune Autonoma maghiara nu o sa fie o viata, asa de fericita, cum a fost in timpul ocupatiei horthyste ( pe timpul Diktatului de la Viena din 30 august 1940). Fost conducator al aceluiasi "Partid al Crucilor cu Sagetiï, Bozsoki Geza (Reghin) sustinea ca "Proiectul de Constitutie a fost elaborat in urma ordinului Moscovei, care se face in acelasi timp in toate tarile pe care le domina". Kovacs L (Bereni), fost membru al Partidului Reinnoirii Maghiare, merge si mai departe cu o sustinere elucubranta: "Acum se face, din nou, Ungarie in nordul Ardealului si va fi iarasi cum a fost intre anii 1940-1944. Kenteleki Adalbert (presedintele Sfatului Popular din Gheorgheni), dupa publicarea noului proiect de Constitutie, "in localul Sfatului Popular Raional nu mai vorbeste romaneste cu functionarii romani care nu cunosc limba maghiara, desi acestia nu inteleg instructiunile primite". Referent tehnic la acelasi Sfat Popular Gheorgheni, Szekely Iuliu sustinea ca noul proiect de Constitutie "trebuia neaparat sa ataseze la noua Republica si regiunea Cluj, precum si alte regiuni unde este populatie maghiara, fiindca nu are niciun rost sa fie si administratie romaneasca in locurile unde domiciliaza populatie apartinand minoritatii nationale maghiare. Invatatorul Ilyes Adalbert (Gheorgheni) declara ca "Toate liceele cu limba de predare romana trebuie sa plece din Gheorgheni, deoarece n-au ce cauta in Regiunea Autonoma Maghiara, unde vor fi numai licee maghiare, iar cele romanesti vor pleca in Romania". "Hajla Stefan" (Gheorgheni): "De acum inainte, intreg Ardealul de Nord va fi autonom si va avea un guvern separat, nemaitinand legaturi cu Bucurestiul, facand toata corespondenta in limba maghiara". Dragi cititori, aceste au fost doar cateva exemple din cele foarte multe care arata ce inseamna separatismul unguresc.
Postat 31 Martie 2015, 08:10 de Control_Room
Poveste veche si acelasi timp, mereu actuala
Citez din articol: "Rectorul Institutului, Alexandru Săndulache, a fost de acord cu ideea, dar a trebuit să ceară şi permisiunea Comitetului Judeţean al PCR, dominat încă de tovarăşi aparţinând minorităţii maghiare. Secretarul cu propaganda, Sandor Fodor, s-a opus. "A zis că o să-i deranjăm pe unguri. De fapt, îl deranjam taman pe el", spune Viorel". Daca ne uitam ce s-a intamplat si se intampla dupa anul 1989 (tot circul separatist si revizionist facut de minoritatea maghiarofona, bineinteles, beneficiind de tot sprijinul ungariei "tara mama"), vedem ca mentalitatea multor maghiarofoni nu s-a schimbat nici pana in ziua de azi. Ba din contra. Politicienii unguri din asta traiesc. Din instigarea ungurilor la separatism teritorial, izolationism si alte tampenii retrograde. Cati mghiari sarbatoresc si in prezent Unirea Romanilor ? Din contra, unii au ajuns pana acolo in cat sa arboreze drapele negre de 1 DECEMBRIE ! Au cine sa-i voteze pe politicienii unguri ? Peste 90% din voturile ungurilor din Romania, se duc spre instigatorii separatisti ! Alte comentarii sunt de prisos.
Postat 30 Martie 2015, 17:29 de Valhalla-Asgard
Alte precizări privind manifestaţia spontană
Povestea prezentată de fostul student de pe vremea aceea, Viorel Jurcan,este autentică, am participat şi eu la această manifestaţie spontană, zic eu,dar n-am cunoscut toate dedesupturile ei.Era într-o sâmbătă seara bal în clubul studenţesc, la care am participat si eu.Mai spre miezul nopţii, studenţii şi studentele s-au cam rărit, probabil au obosit.Niste studenti care îmi cunoşteu inclinaţiile, m-au indemnat să cânt muzică populară din vioară, pentru a mai anima spiritele.Am fost condus la magazia clubului, mi-am ales o vioară şi arcuş, am urcat pe scenă şi am cântat cât am ştiut eu de bine. După vreo două dansuri, tinerii s-au obosit, a venit unul cu ideea de a merge în faţa căminului studenţesc a fetelor spre a le scoate la dans. Eu cu o vioară, altul cu o tobă, parcă a fost şi un acordeon, am purces la faţa locului şi a inceput muzica.Fetele, din punctul meu de vedere, nu se lăsau convinse de a veni jos.Din multimea adunată se aude un glas care intona Hora Unirii. Bineînţeles că a fost ajutat şi tinerii s-au animat. Au urmat îndemnurile strigate de jos de către băieţi, pentru a veni şi fetele spre a defila până în centrul oraşului cântând Hora Unirii.De astă dată îndemnurile au prins, iar în faţa căminului fetelor s-au adunat foarte mulţi. Nu am ştiut despre negocierile cu rectorul, cine a deschis porţile etc. Cert e că pe noi muzicanţii ne-au pus în primele rânduri organizatorii. După ce ne-am încolonat în stradă am observat personal că suntem foarte mulţi, coloana era mare. Studentul Crişu a luat un tutore de sprijin a unui trandafir din parc, mergea pe trotuar şi ţinea ritmul cantecului ridicând băţul în sus şi în jos, ca un dirijor de fanfară, spre a ajuta mulţimea să cante cât de cât organizat. La puţin timp după ce coloana s-a pornit, s-au stins luminile oraşului, timp în care coloana s-a oprit, tramvaiele s-au oprit, am stat în întuneric preţ de 10 minute apoi a venit curentul. Coloana şi-a continuat drumul. Pentru ca noi să trecem, tramvaiele s-au oprit, circulaţia maşinilor de asemenea, noi aveam prioritate, nouă ni se alătura şi trecători. În faţa teatrului din Oradea a fost punctul terminus, acolo s-a jucat o mare horă, oamenii entuziasmaţi, au ieşit de la teatru, de la restaurantul Oradea,Transilvania şi alte localuri. Mie mi s-a rupt coarda subţire de la vioară, n-am mai cantat, iar un cetăţean m-a ameninţat că dacă nu vreau să cânt, mă obligă. Eu am început să cânt pe celelalte corzi, deşi în vacarmul acela nu mă auzeam nici eu. În lunea ce a urmat, am aflat în pauza de la bibliotecă de faptul că câţiva studenţi au dat cu subsemnatul. Mă aşteptam să mă cheme şi pe mine ca agitator cu instrumentul muzical, dar am scăpat.
Postat 30 Martie 2015, 11:38 de ATOTSTIUTORUL
Completare ...
Fodor nici nu a fost maghiar, îl chema Alexandru iar prietenii de la şcoală îl strigau Sandor, rămânând aşa pentru prieteni până la moarte !!! "Povestitorul" Jurcan în schimb a avut-o pe bunică-sa, etnică maghiară cu numele Juji care nu-i spunea nepotului Viorel ci Viro de la Virganz !!!
Postat 29 Martie 2015, 21:12 de WinDos
Scenariu tipic Bihoreanului !!!
În 1972 România era pe valul naţionalismului promovat de către Ceauşescu, aşa că nu "deranjul vecinilor unguri" a fost motivul ... din contră, erau încurajate asemenea manifestări !!! Motivul real al neîncrederii în acea organizare a constat în informaţiile primite pe linia Securităţii, cum că un grup de "petrecăreţi" vor să "aranjeze atmosfera", ca să iasă un "fiasco" din evenimentul respectiv ... nicio treabă cu Ungaria şi părerea ei, în condiţiile în care ţara vecină era calificată ca una de "mâna a doua" faţă de RO !!! Că informaţiile au fost sau nu reale, că a existat o prezenţă mai activă a unor ofiţeri în civil cu acel prilej ... doar "politrucii" de atunci pot spune cu adevărat ceva !!! În schimb, modul de prezentare a "horei" de către Bihoreanul arată dimensiunea reală a incoerenţei în gândire, manifestată de cei care scriu pentru această publicaţie !!!
Postat 29 Martie 2015, 21:04 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON